BeleidsProkkel Ministerie van Justitie

BeleidsProkkel Justitie en Veiligheid

Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid organiseert dit jaar een BeleidsProkkel. Dit ministerie zorgt voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Straffen, belonen, politie en gevangenissen zijn belangrijke onderwerpen voor dit ministerie.

Justitie heeft al meerdere jaren BeleidsProkkels georganiseerd. Deze Prokkels hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ervaringsdeskundigen nu naar gevangenissen toe gaan om gevangenisbewaarders te leren hoe ze om kunnen gaan met sommige gevangenen. Het is namelijk gebleken dat veel mensen in de gevangenis een licht verstandelijke beperking hebben. En als je dat niet van een gevangene weet, kan het lastig zijn hier rekening mee te houden.

Dit jaar is er plek voor 12 deelnemers. Je mag je alleen opgeven, maar ook met meerdere mensen.
Lijkt het je interessant om meer te weten te komen over hoe ze bij justitie werken?
En zou je hierover mee willen praten? Dan is deze BeleidsProkkel zeker wat voor jou.

Aanmelden kan bij Sharon van Prokkel. Je kunt haar mailen of bellen op dinsdag, woensdag en donderdag.

Klik hier om meer te lezen over BeleidsProkkels

Prokkelbijeenkomst: "Denk buiten de protocollen om"

Nieuwsbericht | 8-6-2018 | 15:06

Donderdag werd een succesvolle Prokkelbijeenkomst gehouden op het hoofdkantoor. Twaalf Prokkeldeelnemers (die zelf LVB'ers zijn) en drie begeleiders doken in de materie rondom LVB (licht verstandelijk beperking) in relatie tot gevangen zitten. Zo'n 40% van de populatie is LVB'er.

Ze hebben een heleboel ideeën over wat nodig is voor gedetineerden met LVB. Zo vinden zij dat personeelsleden moeten controleren of de gedetineerde snapt wat er gezegd wordt en ze moeten weten hoe een persoon met een beperking reageert. LVB'ers willen geen aparte behandeling. Wel dat goed en duidelijk wordt uitgelegd wat er gaat gebeuren en dat er ondersteuning wordt geboden waar nodig.

De 12 deelnemers vinden ook dat DJI'ers moeten worden geschoold in omgaan met LVB, moeten denken buiten de protocollen om en goed moeten doorvragen, maar geen antwoorden in de mond moeten leggen.

De screening om een beeld te krijgen over LVB, de SCIL, vinden ze een goed instrument en moet ook verplicht worden in de PI's. Ze gaven ook nog tips voor de LVB'ers zelf; geef trainingen en voorlichting aan personeelsleden, wissel ervaringen uit met andere (ex-)gedetineerden en denk en praat mee over je ervaringen in de gevangenis.

Het bezoek werd gecompleteerd met een rondleiding door het gebouw en een kort gesprek met Lucas Lombaers en Annelore Roelofs.
 

 

Jaar2018
Datum07-06-2018
LocatieMinisterie van Veiligheid en Justitie
AdresTurfmarkt 147, 2511 DP Den Haag
ContactpersoonSharon Willemsen
E-mailsharon@prokkel.nl
Telefoon06-24677785