De poppen aan het dansen in Drenthe

Zaterdag 11 juni 2011 vanaf 13.30 uur Taalfestival "De poppen aan het dansen in AA en Hunze" in Gasselte

in en rond de Zandkuil achter camping de Berken
toegang naast dorpshuis de Trefkoel en via camping de Berken.
 
"De poppen aan het dansen" is een taal vormingsproject waarin poëzie, poppenspel, taal en communicatie een grote rol spelen. Het project wordt georganiseerd door de Stichting Drenthe Poëzie in het kader van Cultuurlijk Aa en Hunze en is aangemeld als Prokkel.
Taal is een belangrijk middel om mensen te ontmoeten, samen te werken, samen te sporten, samen wonen, ofwel: mee te doen in de samenleving! Het lijkt zo gewoon, maar dat is het lang niet voor iedereen. 
Het project bestaat uit verschillende onderdelen: ,workshops gedichtenschrijven voor mensen met een lees-en schijf beperking, een gedichten wedstrijd en een taalfestival met verschillende workshops voor jong en oud.
 
Gedichten schrijven 

Sinds 27 april worden er workshops gedichten schijven aangeboden aan cliënten van de Trans in Rolde, D, Aole Bakkerij in Gasselte en aan de alfabetiseringscursus in de bibliotheek in Gieten. 
De cliënten van de Trans doen met veel plezier en enthousiasme mee en verbazen de begeleiders van de workshops met de originaliteit van hun teksten en de onderwerpen waarover zij schrijven.
Tijdens het Taalfestival op 11 juni worden de resultaten van de gedichtenworkshops  gepresenteerd in de vorm van een gedichtenbundel.
 
Gedichtenwedstrijd
De stichting Drenthe Poëzie daagt de inwoners van de gemeente AA en Hunze uit een gedicht in te zenden voor de gedichtenwedstrijd: De poppen aan het dansen in AA en Hunze.
‘Daar heb je de poppen aan het dansen.’ Een uitroep die wordt gebruikt als er problemen ontstaan, als er iets misgaat. Een aardig thema om een gedicht bij te schrijven.
De wedstrijd staat open voor alle inwoners van de gemeente. De gedichten worden per leeftijds categorie beoordeeld en worden allen opgenomen in het gemeentelijke poëziealbum op de website: www.drenthe-poezie.nl
Op deze site zijn ook alle deelnemers voorwaarden, inzend datum etc.. te vinden. De gedichten worden beoordeeld door een jury bestaande uit deskundigen waaronder de gemeente dichter Egbert Hovenkamp II.
 
Taalfestival
Op zaterdag 11 juni vanaf 13.30 worden er in en rond de Zandkuil in Gasselte allerlei workshops georganiseerd waarbij taal een grote rol speelt. Jong en oud kan kennismaken met tekentaal, beeldtaal, poppentaal, schrijftaal en de taal van de muziek en de natuur. Onder deskundige leiding kan men individueel of als gezin meedoen aan de diverse workshops. Ook als je niet kunt lezen en schrijven is meedoen leuk.
Rond 16.30 presenteert iedere workshop het resultaat. Dit kan bestaan uit een djembé concert, expositie tekentaal of voordrachten van zelf geschreven gedichten.
Tijdens het middagprogramma is er gelegenheid voor gekende en ongekende dichters deel te nemen aan een open podium. Hiervoor kan men zich aanmelden via de mail info@drenthe–poezie.nl
Tussen het middag en het avond programma is er gelegenheid om deel te nemen aan een eenvoudige maaltijd; een letterbuffet. Hiervoor dient men zich voor 6 juni via de mail: maaltijd@drenthe-poezie aan te melden. De kosten voor de maaltijd bedragen 5 euro. Tijdens de maaltijd wordt de eerste bundel met gedichten,gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking gepresenteerd en krijgt ieder een voorproefje van het avondprogramma.
Het festival wordt afgesloten met voordrachten van o.a. Tsead Bruinja, Dames Samen, Anneke Claus etc..
 
Prokkelen
Het Taalfestival is aangemeld als Prokkel. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking, en iemand zonder. Dat kan tussen twee mensen zijn, maar ook in een groep. Iedereen kan mee doen. Het kan van alles zijn. Prokkelen is een landelijk initiatief tijdens de gehandicapten tweedaagse in juni van ieder jaar. www.prokkel.nl

Het Taalfestival De poppen aan het dansen in AA en Hunze wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente AA en Hunze, inzet van vele vrijwilligers, De Trans Rolde en Stichting Drenthe Poëzie. 
Voor meer informatie en aanmelding www.drenthe-poezie.nl of 0610568742

Participerende organisaties zijn:
Stichting Drenthe Poëzie
Belevingscentrum Ronzebons
Stichting De Trans
Camping De Berken
Gemeente AA en Hunze

Het programma:

Vanaf 13.30 u.
Workshops voor jong en oud. Luisteren en meedoen.
Voorlezen door Leonie Spronk
Natuurkunst, Janny Smit
Tekenverhaal, Rik Holwerda
Gedichten schrijven, Ron Goud
Beelden van gasbeton, Mira Keuenhof
Djembé spelen, Marlen Davers (drummer van Skik)
Lijfletters, Dames Samen
Etc…

Openpodium voor gekend en ongekend dichttalent. Aanmelden via de mail info@drenthe-poezie.nl voor 6 juni.
Poppen voorstelling van RensjesRonzebons

17.00-19.00 u.
Letterbuffet. Gezamenlijk eten met alle deelnemers. Kosten 5,00 euro p.p. aanmelden voor 6 juni via de mail eten@drenthe-poezie.nl
Presentatie van de eerste Drentse gedichtenbundel  met gedichten door mensen met een verstandelijjke beperking.
Voorproefje van het avondprogramma.
 
19.00-21.00 u.
Poëzieavond met o.a. 
Delia Bremer, Tsead Bruinja, Anneke Claus, De Dames Samen en anderen.
Presentatie Peter Riksma.

Locatie
De Zandkuil Gasselte. Toegankelijk via het zandpad naast dorpshuis de Trefkoel, Achter de Brinken 6e of camping De Berken, Borgerweg 23. 

 

Jaar2011
Datum11-06-2011
LocatieGasselte
Contactpersoon
E-mail
Telefoon