ProkkelOpPad in Amersfoort: gemeente Amersfoort en Kookgroep (2)

Op woensdag 15 juli was het zover. In Amersfoort deden de eerste twee teams mee aan de opdrachtentocht ‘ProkkelOpPad’.

De twee teams bestonden uit mensen van de gemeente Amersfoort (wethouder, raadsleden, ambtenaren) en bewoners van Amerpoort en Humanitas DMH, die samen lid zijn van een kookgroep. Deze kookgroep lag de afgelopen maanden vanwege de coronamaatregelen stil.

Het werd een dag om niet snel te vergeten, zo bleek uit de vele berichten en foto’s die op de social media rondgingen (zie onderaan een aantal voorbeelden). Een kennismaking in de ochtend, vervolgens samen op pad in de binnenstad met leuke opdrachten en als afsluiting een heerlijke lunch, verzorgd door restaurant Het Lokaal en poppodium FLUOR.

Ondertussen werden ervaringen uitgewisseld en dat leverde boeiende gesprekken op, zoals over het leven in coronatijd en in de 1,5 meter samenleving.

Wethouder Van Eijk: “Voor mensen met een (verstandelijke) beperking is de coronaperiode extra lastig. Het is goed dat we luisteren naar deze ervaringen en meedenken om deze periode voor iedereen wat makkelijker te maken”.

Het doel van deze ProkkelOpPad-ontmoeting was de twee groepen dichter tot elkaar laten komen. En wie weet ook mooie vriendschappen die er uit voortvloeien. Het begin is er! De Kookgroep heeft de mensen van de gemeente zelfs al uitgenodigd om binnenkort hun kookkunsten te komen ervaren.

Een zeer geslaagde dag dus.

Persbericht vooraf
(bron: Gemeente Amersfoort en De Stad Amersfoort)

Prikkelende ontmoetingen in Amersfoort tijdens Prokkel-op-Pad

AMERSFOORT Medewerkers van de gemeente Amersfoort, raadsleden, cliënten van Amerpoort en Humanitas lopen op woensdag 15 juli samen Prokkel-op-Pad. Zij gaan op pad om elkaars wereld te verkennen: een wereld met of zonder verstandelijke beperking. Het moet een dag worden die in het teken staat van prikkelende ontmoetingen en naar elkaar omkijken.

,,In Amersfoort telt iedereen mee en doet iedereen mee. Ongeacht je leeftijd, afkomst, levensovertuiging, geaardheid, beperking of andere achtergrond", zegt Cees van Eijk, wethouder Diversiteit en Toegankelijkheid. ,,We willen dat iedereen in onze stad prettig kan wonen, werken en leven op een manier die bij hen past, en belangrijker nog: dat we met elkaar prettig samenleven. Dat kan alleen als we andere inwoners leren kennen, van elkaar leren en samen kijken hoe het beter kan in onze stad.”

TEAMS Aan Prokkel-op-Pad doen landelijk circa dertig teams mee, verdeeld over tien gemeenten. In Amersfoort gaan twee Prokkelteams op pad. De teams maken opdrachten in de stad met de bedoeling daarna ervaringen uit te wisselen. Ook spreken ze met elkaar over het leven in coronatijd en in de anderhalvemetersamenleving. De deelnemers van Amerpoort en Humanitas zijn allemaal lid van een kookgroep. Deze lag de afgelopen maanden vanwege de coronamaatregelen stil.

MEEDENKEN ,,Voor mensen met een (verstandelijke) beperking is de coronaperiode extra lastig. De 1,5 meter afstand is voor hen bijvoorbeeld moeilijk in te schatten. Het is goed dat we luisteren naar deze ervaringen en meedenken om deze periode voor iedereen wat makkelijker te maken”, aldus Van Eijk.

PROKKELZOMER Prokkelen is een initiatief van de landelijke Stichting Prokkel. Vorige maand deed Amersfoort mee aan de Prokkelweek, waarbij deelnemers onder meer op pad gingen met boa’s en een gesprek voerden met wethouders. Prokkel-op-Pad is een van de kleinschalige, lokale ontmoetingen tijdens de ProkkelZomer. Dit jaar worden de activiteiten aangepast volgens de geldende RIVM-richtlijnen.

Informatie

Locatie

Gemeente Amersfoort
Stadhuisplein 1
3811 LM Amersfoort

Contactpersoon


e-mail:
tel:

Datum

15 jul 2020

Aantal deelnemers

Aantal plaatsen: