Prokkelstages Estinea Achterhoek

Estinea doet ook dit jaar mee aan de Nationale Prokkelstagedag. 

Op stap met de burgemeester, een dagje meedraaien met een fotograaf, een kijkje achter de schermen bij bol.com. Het zijn enkele van het recordaantal Prokkels in de Achterhoek tijdens de landelijke Prokkelweek, begin juni.

Prokkels zijn 'prikkelende ontmoetingen' tussen mensen met een verstandelijke beperking en mensen zonder een beperking. Ze nemen een dagdeel een kijkje in elkaars keuken. Een recordaantal cliënten van zorgorganisatie Estinea doet hier aan mee.

"We hebben er nu zestig geregeld en verwachten er op ongeveer tachtig uit te komen", zegt participatiecoach Henrique Grijsen. Dat zich dit jaar zo veel cliënten zich hebben aangemeld komt doordat cliënten eind vorig jaar met een nieuwjaarskaart benaderd zijn. Die kaart konden ze terugsturen met daarop een wens voor een Prokkel. "Dat was het grote verschil met vorig jaar", vertelt Grijsen. "Voorheen bedachten wij de Prokkelstages en sloten de cliënten aan. Nu konden ze zelf hun wensen doorgeven en sloten wij aan. Dat heeft goed uitgepakt."

De Prokkels zijn zeer divers. Zo komen cliënten onder meer bij een dierenarts in Oud-Dijk, een sportschool in Ulft, een kinderboerderij in Gendringen, een kinderdagverblijf in Winterswijk. Meerijden met een luxe-auto bij een bedrijf in Aalten, strijken op een woonlocatie stonden ook op het wensenlijstje.

Onder de in totaal honderd verzoeken, bleek een aantal wensen niet te passen in de opzet van de Prokkelweek, vertelt Grijsen. "Dat waren meer privévragen, zoals een dagje met de trein. Die wensen zijn naar de begeleiders gegaan met als idee dat ze daar mogelijk in de vakantietijd wat mee kunnen doen.''

Ondanks het grote aantal wensen, bleek het vrij makkelijk voor Estinea om Prokkels te maken. "We hebben allemaal een groot netwerk wat we kunnen aanspreken'', zegt Grijsen. Gemeente Oude IJsselstreek doet net als vorig jaar weer mee aan verschillende Prokkels. Gemeente Aalten heeft zich dit jaar ook aangesloten en ontvangt ongeveer acht cliënten. Ze gaan in die week ook op de werkplek van cliënten meekijken.

Jaar2019
Datum03-06-2019 t/m 08-06-2019
LocatieEstinea
AdresHerenstraat 21, 7121 DA Aalten
Contactpersoon
E-mail
Telefoon