Prokkelweek de Riethorst Geertruidenberg: ‘Delen met de buurt’

Prokkelweek 2016
'Delen met de buurt'

De Prokkelweek 2016 vindt plaats in de week van 6 t/m 11 juni, met daarbij de nationale Prokkelstagedag op donderdag 9 juni.
Na een aantal jaren gewerkt te hebben aan de samenwerking vanuit verpleeghuis de Riethorst met de Koepoortbuurt en omgekeerd en tevens met de aangrenzende dependance van Prisma, mag wel worden gesteld, dat het contact met de buurt in deze jaren is verbeterd.
Dit jaar willen we in de Prokkelweek wederom de activiteiten en betrokkenheid delen met de buurt.

De Koepoort in Geertruidenberg is een 'warme' buurt, waarin het verpleeghuis met zijn inwoners zeker is opgenomen. Vandaar ook, dat we dit jaar wederom de Prokkelweek willen delen met de buurt.

Het Prokkelweekprogramma biedt weer tal van ontmoetings- en samenwerkingsmogelijkheden, waarin het delen weer alle kansen biedt. Ik hoop hiermee ook de bewoners en begeleiding van Prisma een aantal handvatten te kunnen bieden om dit jaar meer aansluiting te bieden met ons verpleeghuis.

Een laatste jaar.
Een voorlopig laatste jaar Prokkelen in de Koepoortbuurt. In het voorjaar van 2017 verhuizen de bewoners en medewerkers van verpleeghuis de Riethorst tijdelijk, voor ruim anderhalf jaar naar een andere locatie, vanwege de nieuwbouw van het verpleeghuis. Alle reden om een soort kers op de taart te zetten, ter afsluiting van onze sociale verbinding in de Koepoort en Geertruidenberg.

Het programma is dan ook opgebouwd met een aantal mooie activiteiten, met een soort finale op de laatste dag, zaterdag 11 juni. Het idee is om op die dag alles uit de kast te halen om er een mooie herinnering van te maken, samen, delen in de Koepoortbuurt. Hierbij een afsluiting, maar tevens alvast met een knipoog op het moment van terugkeer. Want na alle plannen, bouwtekeningen, reacties hierop, veranderingen, wijzigingen en wat al niet meer, is de kogel door de kerk: er komt een nieuwe Riethorst aan de Venestraat. In 2019 keren wij terug in de Koepoort van Geertruidenberg. Nu eerst lekker Prokkelen, voor een laatste keer, in 2016.

Het voorstel programma:

Zaterdag en zondag, 4 en 5 juni
Boeken en blikkenmarkt op het Rietplein (Bij mooi weer ook op het voorplein)

Een markt waarop wederom heel veel boeken tegen een zacht prijsje worden aangeboden. Dit biedt een uitgelezen kans om voor de zomervakantie de ontspanningslectuur weer aan te vullen. Tevens zullen ook dit jaar weer diverse mooie, oude blikken, zonder blikken of blozen worden verkocht.

Cultuur en amusement.
Tijdens de boekenmarkt, zowel op zaterdag als ook op zondag, zullen een aantal schrijvers en dichters, voordrachten houden uit eigen werk. Zij zullen ook eigen werk onder de aandacht van de belangstellenden brengen. (het idee is om bijvoorbeeld Andy Marcelissen, Riet de Koning, maar ook dichter Marcel Vaandrager en succesvol kinderboekenschrijfster Lizzy van Pelt uit te nodigen)

Muzikale afsluiting
De boekenmarkt wordt ook dit jaar weer muzikaal afgesloten, bij voorkeur door Asjemenou, de Hankse band, met daarin ook Frans van Seters.

Dinsdag, 7 juni
Muziek in de Prokkelweek

Na een mooi begin in het weekend met de boekenmarkt en een rustdag op maandag, wordt het programma van de Prokkelweek op dinsdagmiddag ingevuld met een mooi muzikaal optreden van: Marie Christien. Deze Brabantse artieste heeft al vaker laten zien dat zij de luisteraars kan boeien met mooie (luister)liedjes, vertellingen en anekdotes. Marie Christien treedt in de middag op, van 14.00 – 16.00 uur.

Voor de bewoners van de Wilgenroos is dit een middag met dubbele emotie. Zij keren op dinsdag 7 juni terug naar Altenahove, Almkerk. Uiteraard hadden wij graag gezien dat zij het volledige middag programma hadden kunnen bijwonen, maar halverwege de middag zullen zij de Riethorst verlaten.

Woensdag wordt wederom een dag om even uit te rusten.

Donderdag, 9 juni
Tafelen, delen in sfeervol samen eten

Donderdag staat in het teken van het delen van de tafel en lekkernijen, samen met mensen uit de buurt. In de middag wordt het Rietplein, centrale hal en ontmoetingsruimte omgetoverd in een gezellig restaurant.

Een uitdaging voor de Riethorst keuken en de catering om alvast de culinaire gastvrijheid van een toekomstig restaurant te tonen. Een aanmoediging om tussentijds in het Grand Café van Mauritsstaete te gaan eten, kortom een uitnodiging om binnen de Riethorst Stromenland de tafel te delen voor een smakelijke maaltijd, een gastvrij onthaal en gezelligheid en sfeer aan tafel.

Voor de dienst welzijn alle gelegenheid om te zorgen voor sfeer en muzikaliteit tijdens het samen eten. Deze Prokkelactiviteit start om 16.00 uur en duurt tot 20.30 uur. In die tijd kunnen bewoners/cliënten van afdeling de Wingerd en de Leilinde een tafel of 'eigen hoek' reserveren, maar ook de bewoners van de Koepoort, met name de Gertrudisstaete en Prisma, dan wel uit de Koepoortbuurt, worden uitgenodigd een tafel te reserveren.

Voorstel is om in de ochtend in de ontmoetingsruimte een gezamenlijke kerkdienst te houden, waarin het thema 'delen' wordt uitgewerkt. Ook deze dienst is dan toegankelijk voor de buurtbewoners, met name Gertrudisstaete en Prisma.

Zaterdag, 11 juni
Streekmarkt in de Stadstuin

Een grootse afsluiting van de Prokkelweek, waarbij de tuin wordt gedeeld met de buurt om een grote streekmarkt op te zetten. In de tuin krijgen middenstanders uit de streek (gemeente Geertruidenberg en aangrenzende gemeenten) de gelegenheid hun streekproducten, dan wel gelegenheidsproducten aan te bieden.

Gedurende de dag zullen er in de tuin optredens plaats vinden van, bij voorkeur, streekartiesten. Bij slecht weer wordt de streekmarkt opgezet in verpleeghuis de Riethorst. De streekmarkt wordt spectaculair geopend om 10.30 uur (vanaf 10.00 uur zijn mensen welkom) en om 16.00 uur wordt letterlijk de stekker eruit getrokken.

Dit zal mogelijk een laatste grote activiteit zijn in de Stadstuin, de voormalige tuin van het St. Agnes. Na de nieuwbouw zal de tuin er anders uitzien. Wij hopen vooral met de gehele buurt hier een mooi spektakel van te kunnen maken.

Avondvierdaagse 2016.
Na deze Prokkelweek start om maandag 13 juni, vanaf de parkeerplaats van verpleeghuis de Riethorst wederom de jaarlijkse avondvierdaagse. Een mooi vervolg van de Prokkelweek: een sportief evenement van de commissie avondvierdaagse Geertruidenberg, met verpleeghuis de Riethorst.

Donderdagavond, 16 juni, zal de avondvierdaagse rondom het theehuisje in het stadspark worden afgesloten. Wederom een bijzondere gebeurtenis, die nadien enkele jaren een ander vervolg zal moeten krijgen.

Ik hoop dat we dit jaar weer echt samen mogen delen in een mooie Prokkelweek.

Ton Damen,
2016.

Jaar2016
Datum07-06-2016 t/m 11-06-2016
LocatieVerpleeghuis de Riethorst, de Riethorst Stromenland
AdresVenestraat 28, 4931 BP Geertruidenberg
Contactpersoon
E-mail
Telefoon