Webinar “Sterk naar werk” voor Praktijk- en speciaal onderwijs

Sterk naar Werk – voor Praktijk- en speciaal onderwijs  
            
Jongeren met een (licht) verstandelijke beperking willen graag in reguliere bedrijven aan de slag. Zelf ervaren wat ze kunnen, en zo laten zien waar ze goed in zijn. 

Op veel plekken in het land wordt daarvoor de Nationale Prokkelstagedag gebruikt. Maar kun je bij die aanpak ook mbo-studenten betrekken? Wat gebeurt er als jongeren – met en zonder beperking –  samen zo’n traject in gaan? En hoe zorg je ervoor dat er vanuit talenten wordt gedacht in plaats van vanuit beperkingen? Die vragen vormden de basis voor het project “Samen aan het Werk” van de Baalderborg Groep, het Alfa-college, ProHardenberg en de GeluksAcademie. 

Dankzij financiering van ZonMw is ook onderzocht wat het heeft gedaan bij zowel de jongeren als de werknemers.

In dit project zijn mbo-studenten gekoppeld aan jongvolwassen cliënten van de Baalderborg Groep én leerlingen van het praktijkonderwijs. Zij gingen tijdens een Prokkelstage aan de slag bij diverse bedrijven in de regio.

Voorafgaand aan de stage zochten de deelnemers met en zonder verstandelijke beperking uit waar hun interesses lagen, wat hun sterke punten zijn en wat ze graag zouden willen doen. De aanpak “ik zoek een Prokkelstage” is samengevoegd met de methodiek geluksgericht werken van de Geluksacademie.

Zowel de studenten van het Alfa-college in Hardenberg als de Baalderborg-cliënten en jongeren uit het praktijkonderwijs leerden er veel van, onder meer waar hun talenten lagen. En dat gold ook voor de deelnemende bedrijven waar de jongeren tijdelijk aan de slag konden. Zij ontdekten hoe het is om iemand met een verstandelijke beperking te begeleiden en wat de meerwaarde van inclusiviteit is.

Josine Snippe van ProHardenberg vertelt je graag meer over:
  • Redenen waarom ze zijn aangesloten
  • Het kiezen van de leerlingen die mee hebben gedaan
  • Hoe geluksgericht werken en de methodiek Prokkelstage aan kan sluiten bij hun eigen manier van werken
  • Wat het hun leerlingen heeft gebracht
  • Wat de samenwerking met hen heeft gebracht

Naast het ProHardenberg zijn ook de betrokkenen van Baalderborg Groep, Geluksacademie en stichting Prokkel aanwezig.

Wanneer 
Dinsdag 18 juni 
van 14.00 - 15.00 uur 
Online 

Voor wie
Medewerkers (jobcoaches, bestuurders, docenten) VSO-onderwijs
Medewerkers (jobcoaches, bestuurders, docenten) Praktijkonderwijs
Medewerkers koepelorganisaties speciaal onderwijs 

Aanmelden kan hier: