Wat is een Prokkelstage?

Een Prokkelstage is een stage voor één dag voor iemand met een beperking bij een bedrijf. Dat kan overal zijn: bij de plaatselijke bakker, een basisschool of bij de gemeente.

Donderdag 9 juni 2022 is uitgeroepen tot Nationale Prokkelstagedag. Maar tijdens de Prokkelweek kun je ook op andere dagen stagelopen. In 2022 is de Prokkelweek van 6 tot en met 11 juni.

Waarom een Prokkelstage?

Het is een laagdrempelige manier voor bedrijven en mensen met een beperking om kennis met elkaar te maken. Samen werken en zo elkaars mogelijkheden ontdekken. Dat is waar Prokkelen om draait!

Stagiairs:
Veel mensen met een beperking, willen graag werken in een regulier bedrijf. De Prokkelstage geeft hen die kans. Het kan worden ingezet als arbeidsmarkt oriëntatie of voorbereiding van stage en/of werk, maar ook om iemands wens te vervullen.

Bedrijven:
Bedrijven weten niet altijd wat mensen met een beperking zouden kunnen doen binnen hun bedrijf. In bijna elke organisatie zijn geschikte werkzaamheden voor mensen met een beperking. De Prokkelstage kan worden ingezet om deze mogelijkheden te verkennen. Prokkelen sluit aan op het MVO beleid.

Voor wie is de Prokkelstage?

Stagiairs:
De Prokkelstage is bedoeld voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Denk aan leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs, cliënten van dagbesteding en medewerkers van sociale werkvoorzieningen. Het is geschikt voor mensen vanaf 14 jaar. Ook mensen met een meervoudig ernstige beperking kunnen op Prokkelstage gaan, bijvoorbeeld voor het prikkelen van hun zintuigen, zoals deeg kneden in de bakkerij of bloemschikken bij de bloemist.

Bedrijven:
Alle bedrijven kunnen meedoen aan de Prokkelstage. Bedrijven (MKB als multinationals), maatschappelijke organisaties, verenigingen, stichtingen, overheden of ZZP’ers kunnen een Prokkelstage aanbieden. Een Prokkelstage kan in elke organisatievorm plaatsvinden waar mensen met elkaar werken. Denk niet te snel “mijn werk is niet interessant genoeg”, want mensen met een beperking hebben vaak een brede interesse.

Werkzaamheden kunnen zijn:

 • Mailing/post verzorgen op kantoor
 • Meehelpen met het ontwerpen van een logo
 • Koffie schenken in de wachtkamer van de dokter of bij een verzorgingstehuis
 • Samen met de conciërge klusjes opknappen
 • Bijrijder bij een bezorgdienst of op de vrachtwagen
 • Boeken sorteren in de bibliotheek
 • Vakken vullen in de supermarkt
 • Jassen aannemen tijdens een open dag of evenement
 • Oogje in het zeil houden als hulpbadmeester
 • Eten en drinken bijvullen bij de catering van een bedrijfsrestaurant
 • Meelopen met de beveiliging van een pretpark
 • Kamers opruimen en bedden opmaken in een hotel
 • Planten verzorgen op kantoor of in een tuincentrum
 • Klassenassistent op een basisschool
 • Dag meelopen met de directeur of een manager
 • Meewerken in de keuken of bediending van een restaurant

Hoe doe je mee aan de Prokkelstage?

Prokkelstage gezocht/aangeboden?
Als je een stageplek zoekt of een stageplek aanbiedt dan kun je jezelf aanmelden. Je kunt een stageplek aanbieden of jezelf aanmelden als stagiair. Vul het formulier in en dan komt jouw vraag/aanbod op de site te staan onder ‘Stageplaatsen‘.

Prokkelstage zelf geregeld?
Heb je al een stage geregeld? Of ga je met een groep mensen Prokkelstages organiseren? Meld dit dan als Prokkelactiviteit aan via het aanmeldformulier. Vermeld daarin hoeveel mensen er stage gaan lopen bij welke bedrijven. Je activiteit komt dan op de site te staan onder ‘Groepsactiviteiten‘.

Twijfel je over welk formulier je moet invullen? Neem dan contact met ons op via 06-24677785 of info@prokkel.nl. Wij helpen je graag verder.

Hoe vind je een stageplek/stagiair:

Website:
Kijk bij ‘Stageplaatsen’ voor het actuele vraag en aanbod. Neem zelf contact op met elkaar of vraag contactgegevens op via info@prokkel.nl. Laat het ons weten als het gelukt is, dan zetten we deze op vervuld en voorkomen we teleurstellingen.

LET OP! Bedenk dat niet alle mensen met een verstandelijke beperking internet hebben. Er zijn meer mensen met een verstandelijke beperking die een Prokkelstage zoeken dan dat op de website staat. Dit geldt ook voor bedrijven. Ook zij melden zich niet altijd aan op de website.

Prokkel database:
Wij hebben contact met veel bedrijven, organisaties, VSO-scholen en stagiairs. Bel of mail ons voor informatie via 06-24677785 of info@prokkel.nl.

Zoek in je eigen omgeving:
Je kunt ook in je eigen omgeving zoeken naar een stageplek of stagiair.

Stagiairs:
Zoek in je eigen netwerk naar een bedrijf. Vraag aan je begeleiding, buren, collega’s, familie en vrienden of zij iemand kennen bij het bedrijf waar jij stage wilt lopen. Neem zelf contact op. Ga langs, bel of mail het bedrijf waar je stage wilt lopen. Leg uit dat het om een Prokkelstage gaat, een stage voor één dag. Maak je eigen sollicitatieflyer en geef deze af bij het bedrijf.

Bedrijven:
Zoek zelf contact met mensen met een beperking in jouw directe omgeving. Veel mensen met een licht verstandelijke beperking volgen dagbesteding, wonen bij een zorgaanbieder of gaan naar het speciaal onderwijs.

Hoe vind je een stageplek/stagiair:

Bekijk onze menukaarten en handboek met tips en suggesties