Over ons

Stichting Prokkel stimuleert organisaties, bedrijven, particulieren én mensen met een verstandelijke beperking elkaar te ontmoeten. En zo elkaar én elkaars wereld te leren kennen. Dit kan tijdens de Prokkelweek – één week in het jaar vol inspirerende activiteiten – maar ook tijdens een van de vele andere projecten die onze partners in de zorg en wij organiseren

“Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Samen iets doen, elkaar beter leren kennen en ontdekken wat die ontmoeting met je doet, dat is wat Prokkelen is.”

Wat doen wij?

Stichting Prokkel is een aanjager en verbinder als het gaat om ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Wij organiseren denktanks, meet-ups en bieden tools en kennis om organisaties, gemeenten en bedrijven zelf Prokkels te laten organiseren.

De grootste activiteit is de jaarlijkse Prokkelweek: een week vol prikkelende ontmoetingen met als afsluiter de ProkkelSterrenslag. Daarnaast maken we ons ook sterk voor inclusieve stembureaus en het versterken van de positie van mensen met een verstandelijke beperking in overheidsbeleid.
Meerdere keren per jaar organiseren we (digitale) meet-ups waarin mensen in themakamers elkaar ontmoeten, kennis delen en ervaringen uitwisselen. Onderwerpen – ingebracht worden door allerlei verschillende mensen en organisaties – hebben te maken met wonen, werk, vrije tijd en ontwikkelen.

Wie zijn wij?

De stichting bestaat uit een bestuur, twee parttime medewerkers en in wisselende samenstelling een aantal vrijwilligers en ZZPers.

Marian Geling | landelijk projectleider
marian@prokkel.nl
06 27057594

Robin Damen | communicatie en website
robin@prokkel.nl
06 24677785

Ontstaansgeschiedenis

Stichting Prokkel is ontstaan op het initiatief van HandicapNL (voorheen Fonds Verstandelijk gehandicapten). Samen met zeven andere organisaties is de ‘Verstandelijk gehandicapten 2daagse’ opgezet, de voorloper van de Prokkelweek. Deze acht organisaties vormen samen de ‘Founding Fathers’ van de stichting: Stichting Sociaal Pedagogische Zorg (SPZ), Gehandicaptensport Nederland, HandicapNL, LFB, Sien, ’s Heerenloo, MEE en VGN. LFB en VGN zijn ook vertegenwoordigt in het bestuur van de stichting.
Tegenwoordig is de stichting ook buiten de Prokkelweek actief. Als netwerkorganisatie brengt ze het hele jaar door mensen met én zonder verstandelijke beperking bij elkaar.