Veelgestelde vragen

Wat is een Prokkel?

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Prokkelen kan op alle terreinen: op het werk, in de vrije tijd, in de wijk, rondom wonen, op een vereniging, op school of in het onderwijs. Samen iets doen en zo elkaar beter leren kennen, dat is waar het bij een Prokkel om gaat. Prokkelen gebeurt het hele jaar door. Maar 1 week in het jaar wordt daarvoor aandacht gevraagd: de Prokkelweek.

Waarom een Prokkelweek?

De Prokkelweek heeft als doel ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking te promoten. Door samen iets te doen, leer je elkaar beter kennen.
Eén week in het jaar als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. Een week waarin aandacht gevraagd wordt voor integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Een week die vaak een startpunt vormt voor verandering, voor mensen met én zonder verstandelijke beperking. In 2024 is de Prokkelweek van maandag 10 tot en met zaterdag 15 juni.

Prokkelen Verbindt

Mensen leren elkaar beter kennen door de Prokkelweek, maar ontmoeten elkaar ook op andere momenten in het jaar. In de coronacrisis zagen we dat er veel creatieve oplossingen werden bedacht: ontmoetingen die vaak kleinschaliger en lokaler zijn dan voorheen. Of juist digitale ontmoetingen. Allemaal voorbeelden van verbinding. Heb je zelf een mooi voorbeeld, ook buiten de Prokkelweek om? Deel het op social media via de hashtag #Prokkelenverbindt

Voor wie en waar?

Een ontmoeting kan tussen twee mensen zijn, maar ook tussen meerdere mensen of in groepsverband. Iedereen kan mee doen en het kan overal plaatsvinden; in buurten, bedrijven, en (zorg)instellingen, met woningcorporaties, met fondsen, bij een speeltuinvereniging, een (kinder)boerderij of op school.

Wat voor soort activiteiten kun je doen?

Je kunt van alles doen: samen werken, schilderen, sporten, discussiëren, musiceren, foto’s maken met je buren, plezier maken en genieten. Organiseer iets wat bij jou past. Houd je van sporten? Organiseer dan een sportmiddag. Houd je van lekker eten en koken? Ga  dan samen koken of bakken en organiseer aansluitend een high tea. Houd je van wandelen? Organiseer dan een wandelmiddag in de buurt. Door iets samen te doen, leer je elkaar beter kennen.

Bekijk onze voorbeelden van activiteiten voor inspiratie. Of lees de artikelen van Mijn Verhaal die in de nieuwsbrief worden gepubliceerd.

Waarom Prokkelen?

Door te Prokkelen ervaar je wat ieders mogelijkheden zijn en waarmee je rekening moet houden. Dat geldt zowel voor de mensen met als zonder (verstandelijke) beperking. Prokkels zijn vaak hele kleine gebeurtenissen met heel veel effect. Ze leiden tot nieuwe inzichten en zorgen voor nieuwe contacten.

Eén week in het jaar, als voorbeeld voor de rest van het jaar. Steeds meer mensen en organisaties gebruiken de Prokkelweek dan ook als laagdrempelig instrument voor inclusie. De samenleving is van ons allemaal, meedoen aan de Prokkelweek draagt daar aan bij.

Hoe organiseer je een Prokkelactiviteit?

 • Lokaal, in je eigen buurt of omgeving, daar kun je het beste beginnen.
 • Zoek mensen met een beperking, bijvoorbeeld bij een zorginstelling, dagbesteding, speciaal onderwijs of woonvorm.
 • Neem contact met elkaar op en bedenk samen wat jullie willen doen.
 • Organiseer het samen, kijk wat iedereen kan en wil doen.
 • Laat de activiteit plaatsvinden in de Prokkelweek.
Overige tips:
 • Maak het niet te ingewikkeld.
 • Maak het niet te groot, vooral een eerste keer niet.
 • Zorg dat je een klein kerngroepje hebt met wie je de activiteit organiseert.
 • Vraag ondernemers en/of studenten (ROC, HBO) mee te doen.
 • Verdeel de taken over verschillende mensen, kijk waar ieders talenten liggen.
 • Laat het aansluiten bij de strategie van (de mensen binnen) je organisatie.
 • Iedereen die in de Prokkelweek een activiteit organiseert, kan deze aanmelden op de site en een Prokkelvlag aanvragen.

Hoe meld je een Prokkelactiviteit of stage aan?

Hoe meld je een Prokkelactiviteit of stage aan? Als je een activiteit (of stage) in de Prokkelweek organiseert waarbij mensen met en zonder beperking elkaar ontmoeten, dan kun je dit als Prokkelactiviteit aanmelden via het aanmeldformulier.

Ook als je al een stage hebt geregeld of met een locatie/groep op Prokkelstage gaat kun je dit aanmelden als Prokkelactiviteit. Deze activiteiten (of stages) komen op de activiteitenkalender te staan onder ‘Groepsactiviteiten’.

Prokkelstage gezocht/aangeboden?

Als je een stageplek zoekt of een stageplek aanbiedt dan kun je je daar eveneens voor aanmelden. Je kunt een stageplek aanbieden of jezelf aanmelden als stagiair. Vul het formulier in en dan komt jouw vraag/aanbod op de activiteitenkalender te staan onder ‘Stageplaatsen’.

Twijfel je over welk formulier je moet invullen? Neem dan contact met ons op via 06-24677785 of info@prokkel.nl. Wij helpen je graag verder.

Inspiratie en tips:

Bekijk ook de menukaart met Prokkeltips en een voorbeeld draaiboek:

Tips voor Prokkelen

Prokkel draaiboek

 

 

 

 

 

Geld vinden voor je Prokkel?

Bekijk onze menukaarten met tips en suggesties: