Column Marian Geling: terugblik op Prokkel Netwerkbijeenkomsten
Met heel veel plezier kijk ik terug op de Prokkelnetwerkbijeenkomsten. Wat veel enthousiasme en betrokkenheid, of er nu veel of niet zo veel mensen waren. Eigenlijk maakte dat niet uit. We begonnen in Maastricht waar we te gast waren bij het COC. Een van de resultaten is een hele mooie RegenboogProkkel. Samen koken, eten en ondertussen ervaringen uitwisselen. Dat is de basis. Hij wordt nog verder ingevuld. Dat idee heb ik meegenomen en ja, in Haarlem kwam die van pas. De wethouder was er erg geïnteresseerd en ook een medewerker van Nuon. Er komt vast ook een Prokkel voor LHBT-mensen met een verstandelijke beperking in Amsterdam of Haarlem. Na Maastricht naar Helmond. Wethouder Nathalie van der Zanden heette ons welkom in de Cacaofabriek. Ze vond het zo interessant dat ze de hele middag is gebleven. Zij gaan meedoen met de ProkkelSterrenslag en met de Nationale Prokkelstagedag. De Prokkelambassadeur van ORO, Martien, sprong er meteen op in. Hij heeft een afspraak geregeld met de wethouder. En de medewerkers van Stichting SWZ hadden als tip de ProkkelSterrenslag nog rolstoeltoegankelijker te maken. Met die tip zijn we nu druk bezig. Studenten van de HAN gaan ons er mee helpen.
De week daarna naar Heerenveen, Hoogeveen, Gouda en Haarlem. En ja, al deze bijeenkomsten waren in het gemeentehuis. En bij al deze bijeenkomsten werden we welkom geheten door de wethouder. Ook werd er meteen zaken gedaan. In Haarlem hebben vijf ervaringsdeskundigen van de LFB allemaal een Prokkelstage geregeld. Heel handig, want nu hebben ze alle tijd om zich nog beter voor te bereiden. In het nieuwe stadhuis van Gouda zijn afspraken gemaakt voor BeleidsProkkels en voor Prokkelstages. In Heerenveen hebben medewerkers van Talant mooie afspraken met elkaar gemaakt en in Hoogeveen hebben medewerkers van de Baalderborg Groep dat gedaan. Met elkaar en ook met de wethouder.
De vierde week van januari was het de beurt aan Zeist, Lelystad, Goes en Arnhem. En ja, ook hier elke keer in het gemeentehuis en met ontvangst door de wethouder. In Zeist was de zaal bijna te klein. Wat een grote groep en wat veel contacten zijn er gelegd. Prachtig, met als een van de hoogtepunten een Prokkel waarbij ook het pastorale werk is betrokken. In Lelystad hebben we kennis gemaakt met een zeer betrokken wethouder. En hebben we gezien hoe Windesheim de Prokkelweek gebruikt om haar studenten kennis te laten maken met mensen met een verstandelijke beperking. De wethouder in Goes vertelde over zijn goede ervaringen met de Prokkelstagedag. En hij heeft beloofd zijn netwerk daarvoor beschikbaar te willen stellen. Dus kom je uit Zeeland en wil je op Prokkelstage, meld je dan vóór 10 maart aan als Prokkelstagiair (https://www.prokkel.nl/aanmeldformulier-prokkelstagiaires/ ). In Arnhem was de opkomst erg groot. Ook waren er veel nieuwe mensen. Deze provincie heeft jarenlang bovenaan gestaan met het aantal Prokkels. Dat zal dit jaar misschien wel weer het geval zijn.
Groningen en Raalte waren dit jaar, op 1 februari de hekkensluiters. Hier waren vooral veel nieuwe mensen aanwezig.
Wat opvalt is dat de Prokkelweek steeds meer voor ervarend leren gebruikt wordt. Ervarend leren door ambtenaren, door bedrijven, door buurtwerkers, door jou, door mij, door ons allemaal. En dat ervarend leren gaat door. Ook na de Prokkelweek. En dat is wat belangrijk is. De samenleving is van ons allemaal en dan is het fijn én belangrijk dat we allemaal mee kunnen doen. De activiteit in de Prokkelweek kan daarbij een aanjager zijn, maar ook een steuntje in de rug of een eerste kennismaking.
Het waren vier inspirerende weken. Soms werkte de techniek niet helemaal mee, maar het enthousiasme van de deelnemers maakte een hoop goed. Het Prokkelen in 2017 kan nu echt gaan beginnen!
Marian Geling, landelijk projectleider Stichting Prokkel