In de media: Stimuleer ontmoetingen tussen iemand mét en zonder verstandelijke beperking
Ook beter weten waar mensen met een verstandelijke beperking behoefte aan hebben of hoe je hen het best kunt begeleiden naar werk? Stichting Prokkel ondersteunt gemeenten daarbij onder meer door het organiseren van de Week van het Prokkelen, waarin ontmoetingen plaatsvinden tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Geke Kiers, raadslid Duurzaam Sociaal Sportief Westerveld, van de gemeente Westerveld ‘prokkelde’ ook.
Het prokkelen en specifiek de Prokkelweek zijn laagdrempelige manieren om te laten zien dat iedereen mee kan doen in de samenleving vertelt Marian Geling, projectleider stichting Prokkel. En mede met oog op de participatiewet zijn gemeenten daarin nog meer geïnteresseerd dan een paar jaar geleden. Veel gemeenten zijn dan ook aan de slag met bijvoorbeeld Prokkelstages waarbij mensen met een verstandelijke beperking stages lopen bij verschillende bedrijven en organisaties in de regio.
Van sociaal werkplaats naar betaalde baan
Geke Kiers is raadslid van de gemeente Westerveld en ze regelde voor haar gemeente ook zo’n Prokkelstage. Kiers: “Bedrijven zien op die manier hoe ze verstandelijk gehandicapten kunnen inzetten en dat is vaak op meer gebieden dan ze in eerste instantie denken. Tijdens zo’n stage kunnen ze die inzet eens ervaren en testen. Het zorgt er ook voor dat verstandelijk gehandicapten een stapje dichter bij betaald werk komen. Eén iemand in onze gemeente hield aan zijn stage bij een supermarkt een betaalde baan over.”
De gemeente draaide de stages ook om: raadsleden gingen op bezoek bij een sociale werkvoorziening. Kiers: “Ik heb echt een paar uur meegewerkt – zakjes vullen, thee schenken – en dat zorgde ervoor dat ik beter weet waar ik over praat als raadslid. Ik zag dat voor sommige mensen zo’n sociale werkvoorziening de enige manier is om mee te doen in de samenleving. Dit soort plekken moet je als gemeente blijven aanbieden. Maar andere cliënten zouden juist misschien ook bij ‘gewone’ bedrijven terecht kunnen. Het is echt maatwerk en daarvan moet je je als gemeente bewust zijn.”
Elke gemeente kan ermee aan de slag
Het mooie van prokkelen volgens Geling: iedere gemeente kan meedoen, haar stichting hoeft daar niet per se bij te helpen. “Elke gemeente kan aan de slag met de voorbeelden van andere gemeenten.” Bijvoorbeeld met die uit Westerveld, maar ook het voorbeeld uit Leeuwarden is een mooie volgens de projectleider. Die gemeente liet verstandelijk gehandicapten meelezen met de brieven die de gemeente naar deze doelgroep stuurt. Ze kwamen er toen achter dat het taalgebruik veel te moeilijk was en dat is nu aangepast.”
Week van het Prokkelen
De Week van het Prokkelen is jaarlijks in de eerste week van juni en dient als inspiratie voor de rest van het jaar. Geling: “In die week organiseren duizenden vrijwilligers activiteiten die mensen met en zonder verstandelijke beperking met elkaar in contact brengen. Samen iets doen en zo elkaar beter leren kennen, dat is waar het in de Prokkelweek om draait. Ter voorbereiding zijn er in januari verspreid over het hele land netwerkbijeenkomsten waar ook gemeenten van harte welkom zijn.” Exacte data vind je hier.
Tekst: Fieke Walgreen
Publicatie: http://gemeentenvandetoekomst.nl/item/Stimuleer-ontmoetingen-tussen-iemand-mt-en-zonder-verstandelijke-beperking_111029
Beeld: Werry Crone / Hollandse Hoogte