Inclusieve stembureaus 2023

We kijken terug op een zeer succesvolle campagne ‘Inclusieve Stembureaus’. In maar liefst 187 gemeenten hebben in totaal 308 Prokkelduo’s meegedaan tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen.

Op 15 maart jl. was in 55% van de Nederlandse gemeenten minimaal één stembureau te vinden waar ook iemand met een (licht) verstandelijke beperking als vrijwilliger aan de slag was. Ten opzichte van het jaar ervoor, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, is dat een stijging van 40%. Het aantal duo’s is met 50% gestegen, namelijk van 202 naar 308. Een resultaat om trots op te zijn! Maar gaat het enkel om de getallen? Nee! Laten we ook eens kijken naar de ervaringen van de vrijwilligers en bezoekers van stembureaus.

Lieke Derksen, stembureau vrijwilliger in de gemeente Overbetuwe is geïnterviewd voor RTL nieuws. “De mensen die komen stemmen zien niet dat je een beperking hebt, dus ze behandelen je hetzelfde. Ik vind het belangrijk dat we kunnen laten zien dat wij het ook kunnen.”

Vanuit bezoekers van het stembureau hoorde sichting Prokkel veelvuldig terug dat de sfeer op de inclusieve stembureaus heel fijn was en dat kiezers zich welkom voelden.

Naast RTL waren er nog 15 andere landelijke publicaties op de radio, tv, online en in de krant. Daarnaast is er ook lokaal ongelofelijk veel aandacht voor de campagne geweest.

Een overzicht is hier te vinden: klik hier

Informatie

LocatieDatum

15 mrt 2023

Contactpersoon


e-mail:
tel: