Prokkelervaringen op het stembureau: Stemmen met een glimlach in Emmen

(geschreven door De Trans)

22 november was een bijzondere dag in Nederland. Niet alleen omdat het verkiezingsdag was, maar ook omdat er weer inclusieve stembureaus in Nederland waren opgezet. Ook onze cliënten waren actief!

Inclusieve stembureaus zijn stembureaus waar mensen met en zonder een verstandelijke beperking samenwerken om de kiezers te helpen. Eén van die stembureaus was te vinden bij een locatie van De Trans in Emmen aan het Leeuwerikenveld 9.

Stichting Prokkel
De Trans heeft samen met stichting Prokkel, die zich inzet voor meer contact tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking, een aantal duo’s gevormd die meehielpen op het stembureau. Zo waren er Ursula en Bertus, die de kiezers welkom heetten, de potloden uitdeelden en de stembewijzen controleerden. Die rol namen ze glansrijk op zich en voerden ze met zichtbaar plezier en enthousiasme uit. Dat leverde veel positieve reacties van de kiezers en de andere vrijwilligers op!

Mooie momenten
“De mensen die hier kwamen stemmen reageerden allemaal heel enthousiast op onze aanwezigheid. Het is ook leuk om te zien hoe de andere vrijwilligers van het stembureau de aanwezigheid van de cliënten omarmden”, zegt Hennie, de vrijwilligerscoördinator van De Trans. Jan, de voorzitter van het stembureau, is het daarmee eens. “Het levert mooie momenten en een positieve sfeer op.”

Burgemeester op bezoek
Ook de burgemeester van Emmen: Eric van Oosterhout, kwam op bezoek bij het stembureau en liep daar een oude bekende tegen het lijf: Bertus. Hij kende Bertus nog omdat ze onlangs samen gingen hardlopen met de hardloopgroep van De Trans. Zo konden ze ook nog even bijpraten. “Dat is natuurlijk erg leuk!”, aldus Bertus met een grote glimlach.

Ontspannen
Ursula en Bertus hebben zichtbaar genoten van hun rol als stembureauhulp. Ursula was eerst een beetje zenuwachtig, maar eenmaal bezig had ze het erg naar haar zin. Ze wisselden elkaar af met het groeten en uitdelen van de potloden en het controleren van de stembewijzen. Bertus was helemaal in zijn element. Hij controleerde de stembewijzen met een handig apparaatje. Dat ging soms even mis, “Maar dan moet je het gewoon nog een keer proberen!.” Ook bij het uitdelen van de potloden gaf hij iedereen een warm welkom en duidelijke instructies. Hij vond het helemaal niet spannend. “Een halve marathon lopen is spannend, dit is gewoon leuk!”

Gewoon léven
Elsbeth, de vrijetijdscoach van De Trans, was ook onderdeel van een Prokkelduo. Volgens haar is het heel belangrijk dat mensen als Ursula en Bertus deel uitmaken van dit proces. “Onze cliënten hebben ook stemrecht. Wat is er nou mooier dan hen deel laten uitmaken van dit proces, van het gewone leven.”

    
 

Informatie

LocatieDatum

22 nov 2023

Contactpersoon


e-mail:
tel: