Inclusieve stembureaus – info voor gemeenten

Hieronder staan de antwoorden op de veelgestelde vragen van gemeenten. In de toolkit zijn downloads te vinden voor het werven van vrijwilligers met en zonder licht verstandelijke beperking (LVB). Heb je een vraag die er niet bij staat? Neem dan contact op.

Laat allereerst aan ons weten dat jullie meedoen, dan zetten we jullie erbij in ons overzicht. In een oproep aan de reeds aangemelde vrijwilligers of medewerkers van de gemeente kunnen jullie vragen wie het samen met iemand met een licht verstandelijke beperking wil doen. Die vrijwilliger is het aanspreekpunt en helpt zijn maatje waar nodig. Om zelf actief vrijwilligers met en zonder beperking te werven, kunnen jullie een tekst op intranet plaatsen, op de gemeentelijke pagina’s offline en online en social media. Voorzetten voor teksten zijn beschikbaar in de toolkit. De ervaring van vorig jaar leert dat het allemaal heel soepel gaat.

We geven bij de vrijwilligers aan dat ze achter hun achternaam de toevoeging -Prokkel zetten. In de lijst staat dan bijvoorbeeld: Jansen-Prokkel. Op die manier zijn de Prokkelduo’s dan makkelijker op dezelfde plek in te delen. Zijn er meer dan twee aanmeldingen? Dan moet achterhaald worden wie bij wie hoort.

Het kan zijn dat iemand met of zonder beperking zich heeft aangemeld, maar nog niet zelf een maatje heeft gevonden. Als er een maatje zonder beperking gezocht wordt, kun je in de eerste plaats in het bestaande vrijwilligersbestand rondvragen. Voor een maatje met beperking, neem je het beste contact op met de organisaties in de gemeente die zich bezighouden met zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Weet je niet welke dat zijn? Zoek dan even contact met je collega in het sociaal domein. Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met Stichting Prokkel.

Zij doen dezelfde taken als de andere vrijwilligers. In overleg met het duo kun je kijken wat het beste zal passen. Zij kunnen samen één taak doen of allebei een andere taak, waarbij de vrijwilliger met licht verstandelijke beperking bijgestaan wordt door de andere helft van het duo.

Ze kunnen in overleg ingezet worden op 14, 15 of 16 maart.

Daar kun je als gemeente zelf over beslissen. Vorig jaar was er op sommige plekken een persoon extra, dus zes vrijwilligers in plaats van vijf. Maar afhankelijk van de personen en het stemlokaal, kunnen ze ook elk als één vrijwilliger tellen. Wel kregen alle vrijwilligers vorig jaar dezelfde vergoeding, dus bij zes mensen ook zes vergoedingen.

Net als alle andere vrijwilligers doen zijn de online toelatingstoets. Het kan gebeuren dat een persoon met een licht verstandelijke beperking een aantal maal erover doet om te slagen.

Het is wellicht verstandig om niet het drukste stembureau uit te kiezen. Licht de voorzitter van het stembureau in dat er een Prokkelduo komt.

Dat er een aanspreekpunt is voor vragen (voorzitter) en dat het duidelijk is wat de taken zijn van het duo.