Inclusieve stembureaus

In elke Nederlandse gemeente inclusieve stembureaus: dat is wat wij willen! Daarvoor zetten we ons bij de verkiezingen in. Bij de Tweede Kamer verkiezingen, op 22 november 2023, was er in 194 gemeenten minimaal één stembureau met daarin een (Prokkel)duo bestaande uit een persoon zonder en met (licht) verstandelijke beperking. In totaal waren er 380 Prokkelduo’s.
Want mensen met een verstandelijke beperkingzijn meer dan hun beperking, zij willen en kunnen van betekenis zijn in de samenleving. Het draagt bij aan een inclusieve samenleving en een positieve beeldvorming in de maatschappij. Er zijn meerdere opties om een stembureau inclusiever te maken.

Hieronder staan links naar de pagina’s voor alle vrijwilligers en gemeenten. Daaronder staat de toolkit met handige downloads.

Verkiezingen 2024
Ook in 2024 zijn er weer verkiezingen, voor het Europees Parlement (op donderdag 6 juni). De campagne Inclusieve stembureaus start in januari. Dan kun je je aanmelden.


Toolkit

-> Voor vrijwilligers: de taken en mogelijkheden op een stembureau en hoe je je kunt voorbereiden:


-> Voor gemeenten om vrijwilligers met en zonder een (licht) verstandelijke beperking te werven:


-> Voor zorgaanbieders om vrijwilligers met een (licht) verstandelijke beperking te werven:


-> Wervingsflyer ‘Wij hielpen mee op een stembureau. Jij op 22 november 2023 ook?’


-> Wervingsflyer ‘Leuker mét dan zonder Prokkelmaatje. Mark doet weer mee!’

Verhalen en ervaringen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 deden voor het eerst Prokkelduo’s mee (bekijk hier hun reacties). Een jaar later, in 2022, deden al 200 duo’s mee in 140 gemeenten.
En bij de verkiezingen van 15 maart 2023 waren er meer dan 300 duo’s in bijna 200 gemeenten. Het is zeer uitgebreid in het nieuws geweest, zowel landelijk als lokaal. Hier lees je meer over dit succes.
Wil je verhalen lezen van duo’s? Kijk dan hier.

En er is een Prokkel Podcast gemaakt over inclusieve stembureaus, gepresenteerd door Thijs Fleer. Te gast zijn vrijwilliger Raimond Roo (Aveleijn) en Tijn Tempel (gemeente Enschede en Losser):