Inclusieve stembureaus

In elke Nederlandse gemeente inclusieve stembureaus: dat is wat wij willen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op donderdag 6 juni. In elke gemeente minimaal één stembureau met daarin een (Prokkel)duo bestaande uit een persoon zonder en met (licht) verstandelijke beperking.
Want mensen met een verstandelijke beperkingzijn meer dan hun beperking, zij willen en kunnen van betekenis zijn in de samenleving. Het draagt bij aan een inclusieve samenleving en een positieve beeldvorming in de maatschappij. Er zijn meerdere opties om een stembureau inclusiever te maken.

Hieronder staan links naar de pagina’s voor alle vrijwilligers en gemeenten. Daaronder staat de toolkit met handige downloads.

We weten dat het kan
Bij de verkiezingen van 22 november 2023 hebben 200 gemeenten meegedaan. In totaal waren er 380 Prokkelduo’s. Bij de komende verkiezingen hopen we dat alle gemeenten meedoen.


Toolkit

-> Voor vrijwilligers: de taken en mogelijkheden op een stembureau en hoe je je kunt voorbereiden:


-> Voor gemeenten om vrijwilligers met en zonder een (licht) verstandelijke beperking te werven:


-> Voor zorgaanbieders om vrijwilligers met een (licht) verstandelijke beperking te werven:


-> Wervingsflyer ‘Wij hielpen mee op een stembureau. Jij op 6 juni 2024 ook?’


-> Wervingsflyer ‘Leuker mét dan zonder Prokkelmaatje Mark doet weer mee!’

Verhalen en ervaringen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 deden voor het eerst Prokkelduo’s mee (bekijk hier hun reacties). Een jaar later, in 2022, deden al 200 duo’s mee in 140 gemeenten.
Bij de verkiezingen van 15 maart 2023 waren er meer dan 300 duo’s in bijna 200 gemeenten. En bij de laatste verkiezingen in 200 gemeenten bijna 400 duo’s.
Het is zeer uitgebreid in het nieuws geweest, zowel landelijk als lokaal. Hier lees je meer over dit succes. Wil je verhalen lezen van duo’s? Kijk dan hier.

En er is een Prokkel Podcast gemaakt over inclusieve stembureaus, gepresenteerd door Thijs Fleer. Te gast zijn vrijwilliger Raimond Roo (Aveleijn) en Tijn Tempel (gemeente Enschede en Losser):