Inclusieve stembureaus 2023

In elke Nederlandse gemeente inclusieve stembureaus: dat is wat wij willen! Daarom zullen we ons ook voor de verkiezingen in 2023 inzetten. Bij de Provinciale Staten (en waterschappen) willen we in minimaal 200 gemeenten een stembureau met daarin een duo bestaande uit een persoon zonder en met (licht) verstandelijke beperking.
Want mensen met een verstandelijke beperkingzijn meer dan hun beperking, zij willen en kunnen van betekenis zijn in de samenleving. Het draagt bij aan een inclusieve samenleving en een positieve beeldvorming in de maatschappij. In 2023 zijn er meerdere opties om een stembureau inclusiever te maken.

Hieronder staan links naar de pagina’s voor alle vrijwilligers en gemeenten. Daaronder staat de toolkit met handige downloads.

Toolkit

Verhalen en ervaringen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 hebben de eerste Prokkelduo’s meegedaan. Bekijk hier reacties van duo’s en gemeenten hoe zij het hebben ervaren en waarom zij het belangrijk vinden. 
In 2022 deden al 200 duo’s mee in 140 gemeenten. Het is zeer uitgebreid in het nieuws geweest, zowel landelijk als lokaal. Hier lees je meer over dit succes.
Wil je verhalen lezen van duo’s? Kijk dan hier.