Column Marian Geling: Prokkel on Tour

Wie de afgelopen week de Facebookpagina van de Prokkelweek heeft bezocht heeft heel veel mooie berichten voorbij zien komen. Filmpjes, foto’s en berichten van de Prokkel on Tour. Prokkel on tour? Ja. Dat hebben we bedacht om de deelnemers met een (verstandelijke) beperking voor te bereiden op hun deelname aan het Jubileum Symposium van 15 november.

Want je kunt wel wat bedenken – het Symposium is alleen toegankelijk voor duo’s – maar je moet ook kijken wat daarvoor nodig is. Een soort voorbereiding dus. Dankzij subsidie van het Kansfonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten kon een team van medewerkers van LFB Scholing en training drie dagen door het land toeren. Met zijn vijven op pad: Ellis, Idman en Mitchel begeleid door de coaches Ineke en Cindy.

We hebben ze hier op donderdag ochtend uitgezwaaid: kratjes met materialen voor kennismakingsspellen mee, bollen wol, deelnemerslijsten, naamstickers, Prokkelvlaggen, nieuwe Prokkel shirts en nog veel meer. Volgens mij vonden ze het net zo spannend als wij. Zouden er meer mensen komen dan zich hadden aangemeld? Zouden de deelnemers het programma leuk vinden en zouden ze zelf ’s avonds op tijd in de Bed en Breakfast zijn?

Het antwoord op alle vragen is een volmondig ja. Volgens mij was het team Assen nog niet uit (waar de eerste bijeenkomst was) of mijn telefoon stroomde vol met appjes. Allemaal enthousiaste verhalen.  Berichtjes van cliënten die het geweldig hadden gevonden, het voorstellen in de groep spannend vonden, maar het toch maar mooi hadden gedaan. Super trots. Een hele groep uit Appelscha, niet aangemeld maar daarom niet minder welkom. Het smaakt  naar meer. Ze willen ook naar het Symposium en zijn dus nu op zoek naar een duomaatje. En een prachtig filmpje van Ellis en co.

Moe maar voldaan, met wat drinken en knabbelnootjes in de B&B wensen ze me welterusten. Met een glimlach op mijn gezicht zoek in mijn bed op. Ook moe maar voldaan. De eerste bijeenkomst van de Prokkel on Tour zit er op. Ook al zit ik niet met ze in de auto, ik voel me wel onderdeel. Vrijdag hebben ze Almelo, Arnhem en Amersfoort aangedaan. Overnachten in Zoetermeer (wie kan er zeggen dat die op kosten van zijn werk in een hotel heeft geslapen?), ’s ochtends naar Den Haag en als afsluiter ’s middags in de hoofdstad van Nederland: Amsterdam.

Ondertussen was ik natuurlijk zelf ook wel heel nieuwsgierig geworden naar de bijeenkomsten. Wat zal ik doen? Toch even gaan kijken? Ja hoor, met een heleboel repen Tony Chocolonely in de tas in de trein naar Amsterdam afgereisd. Ik ben blij dat ik gehoor heb gegeven aan mijn impuls om er naar toe te gaan. Nu weet ik waarom die bijeenkomsten zo geslaagd zijn. Deelnemers zijn open, vertellen wat ze bezig houdt, wat de Prokkelweek hen heeft gebracht, verleggen hun eigen grenzen. Wat een ontroerende verhalen.

Terug rijd ik met het team mee naar Amersfoort. De monden staan niet stil. En dat na zes bijeenkomsten in twee-en-halve dag op zes plaatsen in het land. Wat een energie genereert zo’n Prokkel Tour. We willen dit elk jaar. Ja, daar kan ik me alles bij voorstellen. Misschien een deel van de Netwerkbijeenkomsten in januari op deze manier doen? Maar eens in de groep gooien. Maar eerst het Jubileum Symposium op 15 november. Door de Prokkel on Tour hebben we er opeens weer heel veel aanmeldingen bij. En een heleboel ideeën voor workshops en activiteiten.

Nieuwsgierig geworden? Het programma is inmiddels in een ver gevorderd stadium. En ja, je kunt je nog aanmelden. En ja….iedereen gaat als duo. Je kunt natuurlijk zelf een maatje zoeken. Doe zoals collega Tim van LFB Arnhem. Hij heeft zijn Prokkelstage bij de directeur van ROC Rijn IJssel gedaan. En ja, die directeur gaat nu met Tim mee naar het Jubileum Symposium. Goed voorbeeld doet goed volgen. Enne……wie wil er als duomaatje met mij mee naar het Jubileum Symposium? Want ja, ook ik zoek nog een maatje.