Genomineerd in de categorie Gouden Kanjers: de Eerste en Tweede Kamer

Op naar het Binnenhof! Althans, zo ging het vele eerdere Prokkel-edities, maar nu er een grote verbouwing is, liggen de Eerste en Tweede Kamer niet meer tegenover elkaar. Daarom hadden beide kamers dit keer een eigen programma. Ook leuk! 

copyright Eerste Kamer/Hans Kouwenhoven

Democratie voor iedereen 

Democratie is voor iedereen en dus moeten de Eerste en Tweede Kamer voor iedereen toegankelijk zijn. Dat is de reden dat elk jaar een groep mensen een rondleiding en stage krijgt in Den Haag. Dit jaar apart van elkaar, maar de start was wel hetzelfde: een moment met de Kamervoorzitter. In de Tweede Kamer Vera Bergkamp en in de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn. 

P&O adviseur Irma Vijfwinkel en adviseur bedrijfsvoering Tonnie van der Harst van de Eerste Kamer genieten zichtbaar als ze terugdenken aan de dag. “Bij de start met de voorzitter kwam er meteen veel interactie. Er kwamen veel vragen, zoals over de inzet voor mensen met een arbeidsbeperking. De stagiairs gaven ook aan dat het lastig is om bij verkiezingen te zien welke partij het beste opkomt voor hun belangen. Die feedback hebben we intern met de Eerste Kamer gedeeld.” Irma en Tonnie hopen altijd dat de deelnemers van de dag stralend de deur uit gaan. “Ook als ze ergens niet blij mee waren, horen we het graag, want dan weet je wat er anders kan. We zijn zelfs nog meegelopen naar het station, zo gezellig was het.”

Een inkijkje

Ook in de Tweede Kamer was de Prokkelstage een succes. Robert Kila, adviseur op het gebied van diversiteit en inclusie, wil graag dat ook mensen met een (licht) verstandelijke beperking zich welkom voelen in de Tweede Kamer. “De Prokkelgasten zijn in de kamer zelf geweest en op de plekken achter de schermen. Op zich wel bijzonder, want ze kwamen op plaatsen waar je normaal niet snel kunt komen. Ze hebben op de publieke tribune meegekeken tijdens een vergadering en zijn met hun stagebegeleiders naar de stageplekken gegaan. Dit jaar was dat bij een aantal politieke partijen. Ze vonden het indrukwekkend en intensief: de beveiliging, alle poortjes, de marechaussee voor de deur. Ze gingen enthousiast de deur weer uit.”

Ook voor de stagebegeleiders van de dag, fractiemedewerkers en Kamerleden, was het interessant om een inkijkje te hebben in de leefwereld van mensen met een (licht) verstandelijke beperking en de verhalen vanuit de praktijk te horen. Tonnie en Irma kregen ook enthousiaste reacties van hun collega’s. “Ze vonden het een feestje en waren erg blij verrast. Het was een goede onderbreking van de dagelijkse routine om jezelf in een andere belevingswereld te plaatsen. Het geeft elk jaar weer veel voldoening tijdens de dag zelf en ook erna beklijft het gevoel.” 

copyright Tweede Kamer/Jeroen van der Meyde