Hoe was de Meetup 2daagse?

Wat vonden de gespreksleiders van hun Meetup op 28 en 29 januari? We waren benieuwd of ze antwoorden gekregen hebben op hun vragen. Ook hebben we deelnemers gevraagd wat ze ervan vonden:

Werk
Jaap van Hoek (HR-adviseur) en Kayleigh Blom (afstudeerstudent) van de Nationale ombudsman hadden de vraag: ‘Wij willen graag meer werknemers met een arbeidsbeperking. Hoe krijgen we dat nog beter voor elkaar?’

Jaap: “Kayleigh is bezig met een scriptie die gaat over het betrekken van mensen met een verstandelijke beperking/afstand tot de arbeidsmarkt bij de werkzaamheden van de ombudsman. Om deze vraag te kunnen beantwoorden wilden we graag meedoen aan de Meetup en een themakamer begeleiden over deze vraag, om zo tips en suggesties van anderen te kunnen horen. En die hebben we gekregen. We gaan nu bekijken hoe er een mouw aan te passen is.“

Ook ging het over hoe de communicatie tussen mensen met een beperking en overheden beter geregeld kan worden.

Jaap: “Ook deze groep heeft wel eens klachten en ervaart nog te vaak problemen in de communicatie met de overheid als zij hun klacht willen uiten. Uit deze vraag kwam onder andere het idee dat de communicatie tussen deze groep en de overheid veel directer moet worden.”

Deelnemer: “Hele wisselende deelnemers, waardoor er veel verschillende invalshoeken waren.”

Deelnemer: “Het was heel laagdrempelig. Kandidaten uitten zich makkelijk.”

Prokkelen met EMB-kinderen
Hannie Mansens van KDC de Vuurtoren (De Trans) begeleidde een themakamer over het Prokkelen met EMB-kinderen. Al jarenlang Prokkelen de kinderen van het kinderdagcentrum samen met leerlingen van een basisschool uit de buurt. Maar door corona moeten ze het aanpassen. Welke tips en ideeën hebben anderen hierover?

Hannie: “Ik heb stellingen gebruikt om met elkaar te kunnen discussiëren over bepaalde vragen. Stellingen waren bijvoorbeeld: ‘Een Prokkel is voor jong en oud’, ‘Een Prokkel brengt mensen samen’ en ‘Een Prokkel zorgt voor langdurige contacten’. Vooral de laatste stelling bleek voor veel deelnemers iets waar ze nog niet bij hadden stilgestaan. En wat het wel interessant maakt.“

Hannie: “Tijdens de Meetup waren verschillende mensen aanwezig om te weten te komen hoe je zo’n Prokkel organiseert en om zelf ideeën te delen. Over en weer waren er tips en zo konden de deelnemers elkaar helpen. Zo was er een tip om meer kunst en cultuur in te zetten bij activiteiten met EMB-kinderen, een tip die ik in praktijk wil gaan brengen en bij De Trans ga voorstellen.”

Bewegen in tijden van corona
Hoe blijf je in coronatijd voldoende in beweging en met anderen in contact? Dat is waar het bij de themakamer van Ragna Schapendonk, Peter Le Clercq en Suzanne van den Einden-Brok van Special Olympics over ging.

Ragna: “We begonnen met een voorstelrondje. En natuurlijk ging dat over bewegen. Iedereen vertelde zijn naam én wat hij/zij doet om fit te blijven. Wandelen werd het meest genoemd. Sommigen deden oefeningen in hun kamer, in huis. Er waren ook wat deelnemers in rolstoel. Zij deden work-outs met hun bovenlijf.”

Toch is het niet voor iedereen makkelijk om meer te bewegen, om die stap te zetten. Daarom werden er verschillende tips gedeeld om het leuker te maken:
– Maak het iets interactiefs en gestructureerds (maak bijvoorbeeld gebruik van een app zoals ‘Ommetje’, ‘PokemonGo’, ‘Scoor je PR’). Het is leuk omdat je dan een doel hebt en vaak kun je ook meedoen aan een uitdaging.
– En ook helpt het als je het samen met iemand anders doet.

Deelnemer: “Leuke Meetup ‘Bewegen in coronatijd’. Dankzij de tips uit deze Meetup heb ik vandaag – een thuiswerkdag – een eerste lunch-wandeling (een ommetje) met een ook thuiswerkende overbuurvrouw gemaakt. Voor herhaling vatbaar.”

Ook deelden Peter en Suzanne als Special Olympics atleten hun ervaringen. Tijdens coronatijd hebben zij meegedaan aan:
– Making off Scoor je PR the app. Zie Suzanne: klik hier
– 3FM Lifeline & Special Olympics: klik hier
– Unified Moves: klik hier
– Unified Moves Bingo: klik hier

En ja, bij een Meetup over bewegen moet er natuurlijk ook wat gedaan worden!

Ragna: “Er werden zelfs leuke oefeningen gedaan onder leiding van Peter. De oefeningen waren bijvoorbeeld om in 30 seconden zo vaak mogelijk te springen, zo vaak mogelijk staan-zitten-staan-zitten, of (voor de mensen in een rolstoel) zo vaak mogelijk arm omhoog-omlaag-omhoog-omlaag).”

Deelnemer: “Het was ook erg leuk dat we met iedereen een sportieve oefening gingen doen. Vandaag tijdens een Teamsoverleg deze opwarmer in praktijk gebracht. Was een succes!”