Inclusieve stembureaus een groot succes

Op 14, 15 en 16 maart jl. waren er in ruim 130 gemeenten ongeveer 200 Prokkelduo’s actief als vrijwilliger. Mensen met een (licht) verstandelijke beperking vormden samen met iemand zonder beperking een vrijwilligersduo die de reguliere stembureautaken uitvoerden. Niet alleen de duo’s en andere vrijwilligers op de stembureaus hebben het positief ervaren, ook is er veel landelijke en lokale media-aandacht* geweest voor de inclusieve stembureaus. Volgend jaar bij de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen hopen we op nog meer deelnemende gemeenten!

Lokale inclusie
Onder de deelnemers van dit jaar is één ding duidelijk: het smaakt naar meer. Uit de eerste evaluatie onder de vrijwilligers zelf, gemeenten en zorgaanbieders blijkt dat nagenoeg alle gemeenten en vrijwilligers (meer dan 90%) laten weten volgend jaar bij de verkiezingen opnieuw mee te willen doen. De inclusieve stembureaus zijn een mooie manier om concreet invulling te geven aan de lokale inclusie agenda. Burgemeester Verhoeve van Gouda vindt de inclusie van mensen met een beperking in het stemproces belangrijk, zegt hij in een artikel van Binnenlands Bestuur: “Het stemrecht is een grondrecht. Je wil mensen niet alleen de mogelijkheid geven om te stemmen, maar ook om bij te dragen aan het stemproces.” Ook uit andere gemeenten hebben we positieve geluiden gehoord:

“Een enthousiaste deelnemer en ook de betrokken stembureauleden waren positief. Als gemeente werken we aan inclusiviteit en zo maken we zichtbaar dat we met een kleine moeite daar toch stappen in kunnen maken.” (uit de enquête)

“Samen Prokkelen is voor beide deelnemers leuk. Het laat je zien hoe gewoon het is samen op te trekken en rekening met elkaar te houden.” (Wethouder Beintema, Hellendoorn, in dagblad Tubantia)

“Goed initiatief, zowel voor de persoon met een beperking als voor het Prokkelmaatje en de kiezers. Mooie manier om hen in het zonnetje te zetten en hun steentje te laten bijdragen bij zo’n groot maatschappelijk proces.” (uit de enquête)

“Mooie actie in relatie tot onze inclusie agenda, bredere blik (op participatie), en vanuit de inwoners denk ik ook een prettig idee dat de gemeente probeert zoveel mogelijk van haar inwoners te betrekken bij dit soort gebeurtenissen.” (uit de enquête)

“Het is een goed signaal naar buiten om mensen met een licht verstandelijke beperking mee te laten doen aan maatschappelijk relevante activiteiten.” (uit de enquête)

De campagne zelf die stichting Prokkel heeft gevoerd (uiteraard in samenwerking met haar partners) is professioneel en positief bevonden.

Tevreden vrijwilligers
Voor zowel de vrijwilligers met als zonder beperking is het ook een positieve ervaring geweest. Stembureauvoorzitter Martin van Gent in Schoonrewoerd  (gemeente Vijfheerenlanden) zag de meerwaarde zeker: “Een dag op het stembureau kan lang duren, we merken nu al dat Dirk ook een heleboel extra gezelligheid met zich mee heeft gebracht. Top!’’ (bron: artikel BN DeStem)

Vanuit onze enquête delen we graag nog enkele reacties van vrijwilliger met en zonder (licht) verstandelijke beperking:

“Wat was dit toch een supermooie ervaring. Ik heb veel mogen leren, bedankt.”

“Superleuk initiatief waarvan ik hoop dat het voortaan een vanzelfsprekend iets is dat mensen met een (lichte) beperking worden betrokken.”

“Ik voelde me helemaal nuttig en erbij horen.”

“Geweldig leuk om dit te doen. En wat mij betreft is bewezen dat mensen met een licht verstandelijke beperking dit prima kunnen.”

Een groot succes dus, die inclusieve stembureaus! Gemeenten die volgend jaar ook mee willen doen, kunnen contact opnemen (info@prokkel.nl). Ook voor die tijd zijn er voldoende mogelijkheden voor gemeenten om kennis te maken met de wereld van het Prokkelen. Hierbij een aantal vervolgmogelijkheden:

  1. Maandag 6 tot en met maandag 13 juni: Prokkelweek – je kunt zelf activiteiten organiseren. –> klik hier voorde menukaart met info voor gemeenten. En klik hier om een activiteit aan te melden.
  2. Donderdag 9 juni: Nationale Prokkelstagedag – je kunt zelf Prokkelstages regelen op je gemeentehuis –> klik hier voor het Draaiboek Prokkelstage. En klik hier om een Prokkelstage aan te melden. Zie ook deze video met een gesprek over Prokkelstages bij gemeente Oude IJsselstreek.
  3. Vrijdag 10 juni: Iedereen doet mee in de gemeente – online BeleidsProkkel –> klik hier voor meer info.
  4. Maandag 13 juni: La Vuelta ProkkelSterrenslag in Utrecht –> klik hier voor meer info.
  5. Zelf te kiezen dag: ProkkelOpPad – lokale opdrachtentocht –> klik hier voor meer info.
  6. Maart 2023: Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen –> wil je in jouw gemeente ook op een van de stembureaus een Prokkelduo, meld je dan nu al aan bij info@prokkel.nl.

* Aan de Prokkelduo’s is aandacht geschonken in lokale, regionale én landelijke media. Zo verschenen er artikelen in de landelijke dagbladen AD, Parool en Trouw, de regionale dagbladen De Limburger (2x -> artikel 1, artikel 2), Brabants Dagblad, BN DeStem, PZC (2x -> artikel 1, artikel 2), De Gelderlander (3x -> artikel 1, artikel 2, artikel 3, Tubantia (2x -> artikel 1, artikel 2) De Stentor (3x -> artikel 1, artikel 2, artikel 3), Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden (4x -> artikel 1, artikel 2, artikel 3, artikel 4) en in tal van lokale kranten.

Ook was er aandacht op radio en tv, bij landelijke omroepen NOS (liveblog en Journaal Regio) en Omroep MAX (Radio 1 en Radio 5), bij regionale omroepen L1 (liveblog en artikel), Omroep Brabant, RTV Utrecht (2x -> artikel 1, artikel 2), NH Media (2x -> artikel 1, artikel 2), Omroep Flevoland, Omroep Gelderland (2x -> artikel 1, artikel 2), RTV Oost en RTV Drenthe en bij vele lokale omroepen.

En er waren publicaties op landelijke sites als Nu.nl, MSN.com en Binnenlandsbestuur.nl (2x -> artikel 1, artikel 2).

Video’s (en betrokken gemeenten):
Leeuwarder Courant – Gemeente Achtkarspelen
L1 – Gemeente Leudal
NH Media – Gemeente Haarlem
NOS Journaal Regio (vanaf 4.15) – Gemeente Overbetuwe
NPO Radio 1 – Gemeente Ouder-Amstel
Omroep Gelderland – Gemeente Overbetuwe
Reinaerde / Rijk-Willem Schmelter – Gemeente Woudenberg
RTV Oost (eerste reportage) – Gemeente Hellendoorn
RTV Slingeland – Gemeente Oost Gelre