Kennismaken met stichting Prokkel

Vrijwel iedereen kent wel iemand met een (licht) verstandelijke beperking, of het nou in je nabije omgeving is of ‘via via’. Dat is ook helemaal niet zo gek, want in Nederland alleen al zijn er ongeveer 1,17 miljoen mensen met een LVB. Het is van groot belang dat dit deel van onze maatschappij ook actief deelneemt aan de maatschappij.

Dat is precies waar stichting Prokkel voor staat. Zij wil ervoor zorgen dat mensen met een verstandelijke beperking en mensen zonder verstandelijke beperking elkaar ontmoeten en samen wat ondernemen. Van deze ontmoetingen, ook wel Prokkels genoemd, kan iedereen wat leren. Zo komen we steeds dichter bij een tolerante en inclusieve maatschappij.

Prokkel leren kennen

Team DigiWave

DigiWave is een communicatieteam dat via hogeschool Windesheim de opdracht kreeg om voor stichting Prokkel ‘inkijkjes’ te maken in wat de stichting nou precies is en doet. Dat gaat vrij lastig als je er zelf geen ervaring mee hebt en daarom hebben zij een bijeenkomst van stichting Prokkel bijgewoond. Ze hebben twee workshops gevolgd over verschillende Prokkels (prikkelende ontmoetingen), opgezet door verschillende organisaties.

Team DigiWave:

‘’Toen wij deze opdracht kregen, waren wij direct erg geïnteresseerd in de stichting. Persoonlijk had niemand van ons team nog van stichting Prokkel gehoord, maar we wilden er graag meer over weten. We zagen al snel dat we alleen konden helpen met het maken van ‘inkijkjes’ als we zelf eerst een inkijkje deden bij de stichting.

De eerste workshop die we bijwoonden was die van de Prokkelstages. Dit is een initiatief waarbij jongeren met een licht verstandelijke beperking samen met een maatje een dag meelopen bij een bedrijf om te zien hoe het is om daar te werken. We begonnen met een interactieve oefening om elkaar beter te leren kennen en vervolgens vertelden de stagiaires wat meer over hun Prokkelstage. Wij vonden het heel mooi om te zien hoe enthousiast iedereen was en wat een succes elke stage was geweest. Deze workshop was een perfecte eerste indruk van de stichting voor ons, omdat iedereen, zowel de stagiaires als de organisatoren, alleen maar positieve woorden hadden over de stages en de stichting.
We merkten direct het effect dat Prokkels hebben op iedereen die eraan meedoet.

De tweede workshop was die van de Prokkelwensdag van Estinea. Bij dit initiatief mogen mensen met een verstandelijke beperking een wens doen. De organisatie Estinea doet dan hun best om die wens in vervulling te laten komen. De Prokkelwensdag komt elk jaar terug en is heel populair bij iedereen die deelneemt. Wat wij vooral heel bijzonder vonden is het feit dat niet alleen het personeel van Estinea aan het Prokkelen is met de Prokkelwensdag, maar dat ze ook een heleboel andere mensen aan het Prokkelen krijgen. De wensen zijn namelijk heel uiteenlopend dus er worden allerlei mensen en organisaties bij betrokken om de wensen in vervulling te laten gaan. Dat helpt om het doel en de boodschap van stichting Prokkel te verspreiden.

Kortom, wij hebben veel geleerd van ons korte, maar leerzame inkijkje bij stichting Prokkel. Prokkelen kan overal en op ieder moment en wij kijken ernaar uit om ons steentje bij te dragen.’’