ProkkelDiensttijd

“Ssstt! Niet kijken! Die man is ongelukkig!” Dat werd vroeger heel vaak gezegd over mensen met een beperking: niet kijken, niet mee bemoeien. Dat zeggen we nu niet meer. Nu hebben we het over een inclusieve samenleving. En is er een VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking.

In een inclusieve samenleving doet iedereen mee, zeggen we. Dat is mooi. Maar de actie ligt dan nog altijd bij de mensen met een beperking. Zij moeten meedoen. En om te zorgen dat ze kunnen meedoen, moeten we allerlei aanpassingen doen. “Ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers” zijn bordjes die eigenlijk niet zouden moeten bestaan. In een inclusieve samenleving is dat immers vanzelfsprekend. We kennen immers ook geen bordjes met “Ook toegankelijk voor mensen met blond haar”.

Daarmee gaan we aan de slag in het project ProkkelDiensttijd. ProkkelDiensttijd is voor jongeren van het MBO, HBO, VSO en praktijkonderwijs. Je gaat samen een geluksroute volgen. Maar wat is geluk eigenlijk? Geluk betekent (volgens een 2.500 jaar oude definitie van Aristoteles) dat je met al je beperkingen en al je mogelijkheden tot je recht komt als mens. De hoogste vorm van geluk is: tot je recht komen in de samenleving. Jezelf ontplooien in relatie met medemensen.

Tijdens de ProkkelDiensttijd ga je samen met andere jongeren de geluksroute volgen. En ga je stappen zetten hoe je samen van betekenis kunt zijn.

En wanneer het van start gaat? We hopen eind 2020. We zijn daarvoor afhankelijk van subsidie. Het plan is ingediend, nu hopen dat het wordt goedgekeurd. En dat we het kunnen gaan uitvoeren.

Op deze flyer vind je meer informatie: