Prokkelweek zorgt voor nieuwe ontmoetingen

Van maandag 6 tot en met maandag 13 juni vindt voor de 10e keer de Prokkelweek plaats. Het doel ervan is ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking te bevorderen en te promoten. Door het hele land organiseren lokale organisaties en bedrijven allerlei activiteiten. De week wordt afgesloten met La Vuelta ProkkelSterrenslag, wat behoort bij het officiële voorprogramma van de Spaanse wielerronde.

Astrid maakt koekjes bij Zeelandia – foto: Marieke Mandemaker Fotografie

Wat veertien jaar geleden begon als een tweedaagse is uitgegroeid tot een hele week. Marian Geling, die alle edities heeft gecoördineerd, is landelijk projectleider van stichting Prokkel en zeer gedreven als het gaat om de inclusieve samenleving. “In Nederland zijn één miljoen mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Ook zij doen graag mee in de maatschappij en daarom stimuleren wij initiatieven en activiteiten waarbij ontmoetingen centraal staan.” Eerder in het jaar was de stichting ook al de drijvende kracht achter de Inclusieve Stembureaus, een campagne die breed uitgemeten in de media is gekomen.

VN-verdrag Handicap
“Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. De ontmoetingen zorgen voor positieve beeldvorming en relaties tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.” Het hele jaar door vinden deze ontmoetingen plaats met de nadruk erop in de Prokkelweek. “De activiteiten in deze week zijn met name erg in trek bij overheden en onderwijs- en culturele instellingen. Zij zoeken activiteiten die niet alleen maar leuk zijn, maar ook betekenis hebben.”

Stichting Prokkel is met name aanjager van de week. “Wij hebben een netwerk van partners in de gehandicaptenzorg die zelf activiteiten organiseren. Bijvoorbeeld met wijkbewoners. Maar ook ROC’s  en landelijk werkende bedrijven pakken het op en organiseren bijvoorbeeld BedrijfsProkkels. Ook gemeenten bieden Prokkelstages aan en verdiepen zich op die manier in de doelgroep waarvoor ze werken. Vaak zijn er medewerkers bij betrokken die zich bezighouden met de lokale inclusie en zo invulling geven aan het VN-verdrag Handicap.”

La Vuelta ProkkelSterrenslag
De populaire afsluiter van de week is de ProkkelSterrenslag. “Dit jaar maakt de ProkkelSterrenslag deel uit van het activatieprogramma van de Spaanse wielerronde La Vuelta, omdat deze in Nederland start. We starten de dag dan ook met een optocht met rollend materieel, zoals rolstoelen, steppen enzovoorts. Ongetwijfeld zal het net als voorgaande edities een mooie dag worden.”