Sociale toegankelijkheid musea – column door Micky en tips van Daniëlle, Nathan en Noortje

Op 10 mei 2023 organiseerden Erfgoed Brabant en Erfgoedvrijwilliger.nl een sessie over Sociale Toegankelijkheid van musea. Te gast was onder andere Micky Hermes. Micky heeft een licht verstandelijke beperking en werkt mee aan het toegankelijker maken van Nederland. Ze bezoekt graag musea en tijdens de sessie vertelde zij samen met Daniëlle Amelsbeek  waar zij wegens hun beperking tegenaan lopen tijdens een museumbezoek. 

Naar aanleiding van de sessie schreef Micky de volgende mooie column: 

Woensdag 10 mei. Ik zit helemaal klaar voor de online meeting over Sociale Toegankelijkheid. Georganiseerd door Erfgoed Brabant die het graag willen gaan hebben over Toegankelijkheid in Nederlandse musea. 
Wat kunnen zij bijvoorbeeld doen om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te verbeteren?  

Heleen Regenspurg heeft mij en Daniëlle zien spreken op 3 oktober 2022. Toen waren we aanwezig bij een Congres over Toegankelijkheid in het Rijksmuseum. Ze gaf aan dat ze ons gesprek op het podium het leukst vond. Iets dat ik nog steeds een hele grote eer vind.  
Dus ik vond het ook heel leuk het voorgesprek met Heleen te voeren. We hebben het heel gezellig gehad en ze vertelde dat ze een artikeltje wilde gaan schrijven.  
In dat artikel zijn uitspraken die Daniëlle en ik haar hebben gegeven gebruikt. En ook de tip om het artikel in B1 te schrijven.  
Dit is het makkelijkste lees-niveau en je bereikt er de meeste mensen mee.   

Veel musea in Nederland zijn inmiddels bewust bezig met toegankelijkheid. Maar er blijven toch altijd een paar puntjes van aandacht over.  
Zo hebben Daniëlle en ik het bijvoorbeeld gehad over dat het bezoek al begint bij de website. Dat die vaak al te ingewikkeld zijn voor mensen, zeker het aantal sub topics die je kunt openen. 
Ook zijn musea voor mensen met een klein budget vaak gewoon echt te duur. Hoe maak je dat dan ook aantrekkelijk? Zeker als je bedenkt dat ook een museumjaarkaart niet goedkoop te noemen is. En ook de reis ernaartoe is niet goedkoop want het OV wordt elk jaar duurder.
 

Ik hoop dat er iets gedaan gaat worden met alle tips en tops die we hebben gegeven. Ik vond het zelf echt heel leuk en waardevol om hier iets aan bij te kunnen dragen.  

Bedankt voor de leuke samenwerking allemaal! 
Zeist, 10 mei 2023 
Micky Hermes 
Ervaringsdeskundige bij stichting Prokkel 

Tips voor musea

Naast Micky en Daniëlle deden ook Nathan en Noortje (ervaringsdeskundigen bij Cello) mee aan deze bijeenkomst. Samen met Marian Geling hebben zij een aantal tips op een rijtje gezet, voor het toegankelijker maken van een museum. Dit zijn die tips:

Website

  • Beperk het aantal submenu’s.
  • Kleurgebruik: voldoende contrastrijk.
  • Adres: inclusief toegankelijkheid, breedte van deuren (rolstoel), toilet. Verstop deze informatie niet, zet het op de homepage zelf (of een verwijzing ernaar op de homepage).
  • Nodig gebruikers en dus ook mensen met een licht verstandelijke beperking en/of laaggeletterd uit mee te kijken.
  • Taalgebruik: gebruik geen moeilijke woorden.
  • Prikkelarm: geef op de website aan of je speciale uren of dagen hebt. En geef anders aan wat rustige dagen en/of uren zijn.

Bejegening

  • Begroeting bij ontvangst (wees welkom).
  • Eenduidige kleding (vergroot herkenbaarheid).

Tentoonstelling – taalgebruik

  • Vermijd moeilijke woorden, laat mensen meekijken bij het opstellen van je teksten.
  • Onbekend maakt onbemind: geef uitleg over de eventuele audiotour.
  • Geef aan op welke manieren je door het museum kunt lopen en ontdekken wat er is (woorden, audiotour).
  • Maak een fotoboek van de plekken waar mensen in een rolstoel niet kunnen komen.

Entree

  • Toegangsprijs is vaak een figuurlijke drempel.
  • Kijk of je ‘pakketaanbiedingen’ kunt maken. Bijvoorbeeld bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon geeft korting of gratis toegang tot Bevrijdingsmuseum Groesbeek.

Algemene tips

  • Besteed in de programmering aandacht aan het leven – in de breedste zin van het woord – van mensen met een beperking. Betrek hen bij het bedenken en uitvoeren ervan.
  • Laat mensen met een beperking meewerken in je museum. Begin met een laagdrempelige kennismaking. Dan ontdek je wat de ander kan en kun je samen mogelijkheden van samenwerking onderzoeken en uitproberen. Denk niet alleen aan schoonmaak of catering. Er zijn vaak meer én andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld als gastvrouw of meewerken in de winkel.
  • Bestel een ProkkelOpPadknapzak bij stichting Prokkel. Zij kan je ook in contact brengen met een groep mensen met een verstandelijke beperking bij jou in de buurt.
  • Nodig iemand met een verstandelijke beperking uit met je mee te gaan naar een museum. Gewoon een paar uurtjes samen een museum bezoeken. Gebruik voor deze oproep de website van stichting Prokkel.

Lobby

  • De Nederlandse Museumvereniging had tijdens de Museumweek 2023 een actie. Iemand anders mocht gratis met een geleende Museumkaart naar een museum. Waarom niet een vergelijkbare actie in de Prokkelweek (een week waarin ontmoetingen tussen mensen met én mensen zonder een verstandelijke beperking centraal staan)? Als Prokkelduo mogen mensen dan in die week met hun tweeën op één Museumkaart naar binnen.