Staatssecretaris Van Rijn reikt Gouden Prokkels uit

Uitreiking Gouden Prokkel algemeen


Martin van Rijn reikt Gouden Prokkels uit aan MEE Zeeland, Gerrit van de Berkt uit Zeist en IJsselmonde-Oost in Barendrecht

Vrijdag 26 juni zijn in Utrecht de Gouden Prokkels uitgereikt. Dat is de prijs voor initiatieven die leiden tot een ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Martin van Rijn reikte de prijzen uit in drie categorieën. In de categorie Prokkelstage ging de Gouden Prokkel naar MEE Zeeland. Gerrit van de Berkt, ervaringsdeskundige uit Zeist, won de felbegeerde Gouden Prokkel in de categorie Mensenrechten. In de categorie Prokkelen in de Samenleving won de Irenestraat, woonvoorziening van stichting IJsselmonde-Oost in Barendrecht het goud. De drie winnende projecten zorgden volgens de jury voor inspirerende ontmoetingen tussen twee groepen die niet zo makkelijk met elkaar in contact komen.

Winnende projecten uitgelicht

In Zeeland liepen 60 stagiaires stage bij diverse bedrijven en overheden. Nicole bakte haar eigen appeltaart bij Bakkerij het Appelpuntje in Zierikzee en Mariska en Vincent mochten Prokkelen onder water bij de Duikschool de Witte Boulevard te Renesse. Gerrit van de Berkt is initiatiefnemer van drie Prokkels en de jury is erg onder de indruk van zijn vasthoudendheid en he  et feit dat hij zich inzet om ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking tot stand te brengen. Met zijn levensverhaal inspireert hij anderen en is een voorbeeld van opkomen voor je eigen recht. Cliënten van Irenestaat IJsselmonde-Oost hebben samen met buurtbewoners een high tea georganiseerd. Ter voorbereiding van de high tea zijn de cliënten bij de buren thuis samen gaan koken en bakken. Een prachtig voorbeeld van samen leven in de wijk.

Uit het juryoverleg

De jury vindt het mooi om te zien dat de Prokkelweek wordt gebruikt als startpunt voor meer duurzame verbindingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Daarnaast nemen mensen met een beperking steeds vaker zelf het initiatief om activiteiten te organiseren.