Mijn Verhaal: Prokkelstagiair Tim nu 4x per week bij de LFB

Waar Prokkelstages toe kunnen leiden! Tim heeft een Prokkelstage gedaan en werkt nu vier dagen per week voor LFB Arnhem. Zijn verhaal:

Tim (uit Arnhem) is 25 jaar en heeft een aangeboren hersenletsel: hemiplegie. Bij deze aandoening ben je halfzijdig verlamd. Bij Tim gaat het om zijn rechterkant, waardoor hij moeite heeft om te functioneren met die kant van het lichaam. Daarbij treedt ook een soort spasme op. ‘Om toch goed te kunnen lopen heb ik een spalk, waardoor mijn voet en been worden opgetild. Daarnaast heb ik een brace voor mijn pols’.   

Van zijn 18e tot 22e werkte Tim in de groenvoorziening, maar dat bleek uiteindelijk toch té lichamelijk werk en hij is vervolgens terechtgekomen in het Het Dorp (Siza). Daar zat hij twee jaar lang in een activiteitencentrum. Zijn werkzaamheden? Videobanden overzetten op dvd’s en foto’s/dia’s op cd’s zetten. Het was werk wat Tim goed af ging, maar niet bepaald uitdagend. Het was elke dag hetzelfde werk en Tim zat er niet op zijn plek: ‘Ik stond stil, ik ging niet vooruit met leren’. Iets wat de begeleiding ook constateerde en dus zochten ze iets anders voor hem.

Tijdens de Prokkelweek in 2016 werd een Prokkelstage aangeboden op het centraal bureau van Siza, was dat misschien wat voor Tim? En inderdaad, Tim is op Prokkelstage gegaan. Het was een stage bij de financiële administratie. ‘Ik had het erg naar mijn zin, maar het leidde niet direct tot iets. Maar niet veel later kreeg ik een participatiecoach, die mij ging helpen om iets te vinden’. En dat lukte!

De participatiecoach legde de vraag neer bij Spectrum, een ondernemende adviesorganisatie in het sociale domein. Spectrum had weliswaar niks geschikts voor Tim, maar gelukkig zaten er meer organisaties in hetzelfde gebouw. Spectrum klopte aan bij LFB Arnhem en Prokkel en die waren meteen enthousiast. Tim mocht direct één dag in de week voor de LFB aan de slag. Dat ging zó goed, dat Tim inmiddels (een jaar later) maar liefst vier dagen in de week werkt!

Wat doet hij zoal? ‘Ik werk mee aan de LFB-nieuwsbrief, ik werk aan de LFB-website en ook bezoek ik samen met collega’s regelmatig vso-scholen in het hele land om presentaties te geven over wat de LFB doet. En soms mag ik ook nog een databaseklusje voor Prokkel doen’. Kortom, heel gevarieerd. Iedereen is tevreden met Tim en Tim zelf ook: ‘Ik zit hier helemaal op mijn plek en het is nog om de hoek ook!’ Dat klopt helemaal, want het kantoor is in dezelfde straat als waar hij woont. Handiger kan niet!