VSO Maarland kijkt uit naar de Nationale Prokkelstagedag

VSO Maarland uit Brielle kijkt uit naar de Nationale Prokkelstagedag, die dit jaar plaatsvindt op donderdag 6 juni. Leerlingen uit de middengroep gaan dan een dag op Prokkelstage in het bedrijfsleven. Voor VSO Maarland is dit het zesde jaar op rij!

De voorbereidingen voor deze stagedag beginnen bij VSO Maarland elk jaar al in januari. Een van de speerpunten is het betrekken van ouders bij de hele planning en bij de uitvoering. Daarom wordt er in februari altijd een informatieavond gehouden voor de leerlingen van de deelnemende klas, samen met hun ouders. Inmiddels heeft deze bijeenkomst weer plaatsgevonden en heeft iedereen weer veel zin in de Nationale Prokkelstagedag. Leerkracht Mandy Kuipers:

“Donderdagavond 14 februari is er voor de leerlingen en ouders een informatieavond geweest, waarbij één van de leerlingen ook een PowerPoint presentatie gegeven heeft om over zijn ervaringen van het afgelopen schooljaar te vertellen. Opkomst van deze groep was 100% en dat is voor ons (stagecoördinator Jan Mulder, onderwijsassistente Pauline Hokke en ik) een super gevoel! Wij, de ouders en vooral de leerlingen, hebben er weer zin in.”  

De volgende stap is dat de leerlingen een sector gaan bedenken waarin ze graag een dagje willen meedraaien. In maart wordt dan besproken wat de leerlingen weten over de werkzaamheden binnen die sector en wat ze daarin willen of kunnen. Vervolgens gaan de leerlingen op internet op zoek naar bedrijven in de buurt om hun stage te kunnen doen. De stagecoördinator zal deze bedrijven dan gaan benaderen.

In april maken de leerlingen een sollicitatiebrief en gaan samen met de stagecoördinator op kennismakingsbezoek.

En in juni is het dan zover, de Nationale Prokkelstagedag! De leerlingen doen dan hun Prokkelstage. Daarna schrijven ze een stukje voor het ‘Prokkelboekje’. In dit stukje vertellen ze over hun ervaringen van de stagedag. Dit boekje wordt door de leerlingen persoonlijk overhandigd aan hun stagebedrijf. Een mooie afsluiting!

De aanpak van VSO Maarland is een mooi voorbeeld van hoe de Prokkelstagedag ingezet kan worden binnen het (speciaal) onderwijs. Het blijkt een beproefd recept en het enthousiasme is na zes jaar nog onverminderd groot.

Zie ook de video ‘Prokkel VSO Maarland & Fletcher Hotel De Zalm’: klik hier
Hierbij liepen meerdere leerlingen stage in een hotel.

Naast de Prokkelstagedag is VSO Maarland ook vaste deelnemer aan de ProkkelSterrenslag. Dit jaar doen zij voor de vijfde keer mee en hebben weer twee teams aangemeld. Dus ook dat belooft weer een leuke en gezellige Prokkeldag te worden!