Wederom stijging aantal inclusieve stembureaus

Stijgingen en dalingen: dat is waarover gesproken wordt net na de verkiezingen. Stichting Prokkel zit wat betreft het aantal inclusieve stembureaus in de lift. Want ook bij deze verkiezingen is weer een stijging te zien.

Prokkelduo Erin en Maud in Son en Breugel

“Dat er nu weer meer stembureaus zijn waar ook mensen met een licht verstandelijke beperking als vrijwilliger actief zijn geweest is extra bijzonder te noemen als je bedenkt dat er veel minder tijd was om de boel te organiseren dan bij de vorige verkiezingen.” Aan het woord is Marian Geling, landelijk projectleider van stichting Prokkel. “Ongeveer 235 gemeenten hebben zich aangemeld, waar dat er de vorige keer 200 waren. Bij 194 gemeenten is het gelukt een of meer koppels te plaatsen van mensen met en zonder verstandelijke beperking. In totaal deden er 380 duo’s mee. Dat is een stijging van 23% ten opzichte van de verkiezingen eerder dit jaar. De bezetting van het stembureau zou een afspiegeling moeten zijn van de samenleving. In Nederland wonen meer dan één miljoen mensen met een (licht) verstandelijke beperking, dus het is heel logisch dat er op de stembureaus ook mensen zitten met een beperking en zo betrokken worden bij het democratische proces.”

Ook wat media-aandacht betreft is de stichting zeer tevreden. “Je ziet dat de aandacht voor de inclusieve stembureaus blijft en daar zijn we erg blij mee, want een inclusief Nederland is echt belangrijk”. Een van de vrijwilligers die op televisie te zien was, is Thomas: “Wij zijn niet meer of minder dan mensen zonder beperking. Wij kunnen net zo goed meedraaien in de maatschappij en dit is een hele mooie kans om te laten zien dat wij dat ook kunnen”. Thomas heeft een licht verstandelijke beperking en was te zien in Hart van Nederland, waar hij in een reportage vertelde hoe prettig het is dat hij als volwaardig stembureaulid meedraait. Ook stemmers zijn positief: “Zeker een goede zaak dat hij hier zit. Ik denk dat op een dag als vandaag iedereen kán helpen en mág helpen” en “Ik ben absoluut voorstander dat alle mensen in de maatschappij een kans krijgen”. Als geroutineerd vrijwilliger levert Thomas ook deze keer zijn bijdrage op stembureau Sportcafé de Kolk in Oldenzaal. En ook deze keer weer samen met Els, zijn maatje zonder verstandelijke beperking. Zij en vele andere vrijwilligers kijken tevreden terug op hun deelname op de inclusieve stembureaus.

Thomas op het stembureau in Oldenzaal, met cameraploeg Hart van Nederland