Kunstruil

Lorenzo had een bloem geknutseld van papier. Martijn een hart gemaakt en Tessa getekend met vele bonte kleuren. Rutger, die ik spreek voor dit artikel, had zelf een gedicht geschreven, met teksten die hij op internet vond. ‘Een leuk gedicht,’ zegt hij, ‘voor moed.’ Ook heeft hij geholpen bij het uitdelen van de verschillende kunstwerkjes op de dag zelf, samen met wethouder Hugo van der Wal van Krimpen aan den IJssel (foto rechts).

Rutger van Renterghem besteedt zijn dagen bij Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard. Gezeten naast begeleidster Heidie Wijnands vertelt hij mij over de Prokkel waar ze aan hebben deelgenomen. Ook organisator Jowendy van der Graaf van de KrimpenWijzer schuift aan bij ons gesprek. Zij vertelt dat verschillende organisaties in en om Krimpen aan den IJssel hebben meegedaan: Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard dus, maar ook Philadelphia, ASVZ en Pameijer.

Inwonenden en andere ervaringsdeskundigen hebben daarbij kunstwerkjes gemaakt. Zij deelden de werkjes uit aan kwetsbaren in de omgeving. Om ze een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd. Soms ging dat, in het geval van Martijn, daadwerkelijk om een (geschilderd) hart; soms ook, zo vertelt Jowendy, om windlichtjes, meer vrije schilderijen en zelfs vers gebakken koekjes. Elke locatie gaf er zijn eigen draai aan.

De ontvangers van de kunstwerkjes reageerden in veel gevallen met een leuke kaart om hun dankbaarheid te uiten. In één geval, zo zegt Heidie van Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard, kregen ze zelfs een pak koekjes terug. Rutger (foto links) kon direct meemaken hoe goed het mensen deed, toen hij mee mocht om de kunstwerkjes uit te delen.

Hijzelf kan goed begrijpen dat het mensen moeilijk gaat in deze coronatijd. Op de locatie van Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard, een van 16 in de omgeving, is het de laatste tijd met momenten een sobere boel. Vanwege de anderhalve meter, en eerder de lockdown, kunnen mensen niet zomaar langskomen. Toch proberen ze bij de dagbesteding er het beste van te maken. Eerder hebben ze samen gerechten gekookt om aan mensen in Krimpen aan den IJssel te bezorgen, zodat er ook in deze tijd contact kan blijven.

Jowendy zegt dat dat ook het idee was achter de Prokkel van dit en vorig jaar. Vooral oudere inwoners van Krimpen dreigden geïsoleerd en vereenzaamd te raken. Daarom zijn er vanuit KrimpenWijzer meerdere dingen voor die groep georganiseerd, zoals bijvoorbeeld gratis bezorging van Albert Heijn en Jumbo boodschappen en buitenbingo op de galerij van een flatgebouw. En laatst dus de Prokkel.

Jowendy en Heidie (foto rechts) merken dat hun werk momenteel nog deels beperkt wordt door de anderhalve meter. Geen van de locaties waar ze werken kan veel mensen ontvangen, júíst nu samenzijn zo belangrijk is. Rutger hoopt op zijn beurt dat de anderhalve meter snel voorbij mag zijn. Hij houdt het nieuws daarover dagelijks bij en heeft er serieuze gesprekken over. Hij hoopt snel vrij te kunnen bewegen.

Het lijkt erop dat Rutgers wensen in vervulling gaan, want rond de tijd van ons interview wordt de anderhalve meter afgeschaft. Dat biedt ook meteen perspectief voor volgend jaar. Mogelijk dat dan de Prokkel een nieuwe vorm kan aannemen. Jowendy hoopt fysieke wijkactiviteiten te kunnen organiseren, zodat naast Rutger ook andere deelnemers meer direct contact mogen ervaren. Wie weet wel samen knutselwerkjes maken! Want over één ding kunnen we het allemaal eens zijn: dit soort kunstruil verdient een toekomst.

 

Door Prokkel verslaggever Joep Reinders

Noot van de redactie
Wil jij ook geïnterviewd worden door Joep, laat het weten via info@prokkel.nl