Inclusieve stembureaus – info voor vrijwilligers

Veelgestelde vragen

Hieronder staan de veelgestelde vragen voor vrijwilligers met en zonder licht verstandelijke beperking (LVB). Staat je vraag er niet bij, neem dan gerust contact op.

Dan zien mensen met een verstandelijke beperking hoe het stemmen werkt.
En mensen zonder beperking zien dat mensen met een beperking ook mee kunnen doen in de samenleving en vrijwilliger kunnen zijn, net zoals ieder ander.

Mensen die komen stemmen, zien meestal niet dat er een Prokkelduo meedoet. Dat is heel fijn. Als persoon met een beperking wordt je net zo behandeld als alle andere vrijwilligers.

Meestal zit je op een rustig stembureau. Dan heb je ook meer tijd om kennis te maken met de andere vrijwilligers. Het is fijn om op zo andere mensen te leren kennen. Dus niet alleen je maatje, maar ook de andere vrijwilligers.

Hoe je mee kunt doen, hangt af van wat jij wil en kan. Er zijn verschillende taken mogelijk:

  • Je vormt samen met iemand zonder beperking een Prokkelduo: dan draai je een volledige dienst met ervoor de training en toets die iedereen doet. Je kan dit met je maatje doen en als je die niet hebt, wordt je gekoppeld aan iemand. Samen tel je dan voor één vrijwilliger op het stembureau. Vraag om een plek op een rustig stembureau.
  • Je doet mee als een ‘normale’ vrijwilliger: dan word je ingezet net zoals alle andere vrijwilligers en doet een volledige dienst, de reguliere training en toets. Dit is mogelijk als je al eerder op een stembureau hebt gewerkt (bijvoorbeeld als duo). Het is goed om het op hetzelfde stembureau en met dezelfde voorzitter als de vorige keer te doen.
  • Starter: je gaat een paar uur meekijken en er is geen training nodig. Bij voorkeur doe je dit op een wat rustiger stembureau.
  • Welkomstteam: dan ga je één dagdeel stemmers wegwijzen, koffie en thee verzorgen. Je doet dit alleen, maar kan altijd bij een vaste vrijwilliger terecht met vragen. Bij voorkeur op een wat drukker stembureau zoals het gemeentehuis, want dat heb je lekker wat te doen.

Geef bij je aanmelding aan wat jij het liefste wilt gaan doen.

Je kunt je aanmelden bij stichting Prokkel, klik hier. Wij sturen je aanmelding door naar de gemeente. Van de meeste gemeenten weet stichting Prokkel wie de contactpersoon is van de verkiezingen. Die neemt dan contact met jou op.

Je kunt je aanmelden bij de organisatie waar je begeleiding van krijgt of dagbesteding hebt. Zij kunnen kijken hoe ze een maatje voor je kunnen vinden. Je kunt natuurlijk ook zelf iemand uit je omgeving vragen. Kom je er niet uit, neem dan met contact op met ons. Wij kunnen je verder helpen.

Je kunt je het beste aanmelden bij stichting Prokkel. Stichting Prokkel stuurt je aanmelding door naar je gemeente. Wij vragen of de gemeente contact met jullie opneemt.

Sommige mensen hebben al een maatje of vinden er snel eentje in hun omgeving. Maar niet iedereen en dat is niet erg. Je kunt mensen in je omgeving vragen mee te helpen zoeken. Je kunt ook kijken in deze lijst of er in jouw gemeente al iemand zich heeft aangemeld. Je kunt je zelf ook op die lijst zetten. Dat doe je door dit aanmeldformulier in te vullen.

Nee, het maakt niet uit. Misschien wil je het met iemand doen die je al kent of vindt je het juist leuk om een nieuw iemand te leren kennen. Het kan bijvoorbeeld ook heel leuk zijn om iemand anders uit de buurt te vragen, bijvoorbeeld vrienden, familie of buren. En als je alleen naar het stembureau gaat, kun je altijd bij de voorzitter of een andere vrijwilliger terecht met vragen.

Je kunt dit dit aanmeldformulier invullen. Wij nemen dan contact met je op.

Duo’s of mensen met die reguliere werkzaamheden gaan doen, doen een digitale toelatingstoets. Van de gemeente ontvang je hierover bericht. Je kunt je alleen of samen voorbereiden, maar de toets moet je alleen maken. Starters hoeven de toets niet te maken, maar het zeker een goed idee om de toets door te nemen. Als onderdeel van een welkomstteam hoef je niks met een toets te doen.

Spreek in overleg met de gemeente af welke werkzaamheden je gaan doen. Als je met een maatje bent, wil je misschien wel samen één taak uitvoeren of allebei een andere taak.

Er zijn verschillende taken mogelijk. Bijvoorbeeld: kiezers ontvangen bij de ingang, stempassen + ID van kiezers controleren, stembiljet + potlood overhandigen, bij de stembus staan, of stemmen tellen.

Ja, dat moet weer opnieuw. En leuk dat je weer van de partij bent!

Mensen die zich op een stembureau gaan inzetten als duo of alleen, moeten dezelfde toets doen. Zo weet de gemeente zeker dat je goed voorbereid kunt starten. Er is geen aparte toets voor mensen met of zonder beperking. Je kunt de toets meerdere malen maken, als het niet in één keer lukt. Heb je moeite met de toets, dan kun je ook met iemand samen de uitlegvideo’s kijken en erna nog een keer proberen. Het is helemaal niet erg als het in een keer lukt. Het is online, dus via een website.

Starters hoeven de toets niet te maken, maar het zeker een goed idee om de toets door te nemen. Als onderdeel van een welkomstteam hoef je niks met een toets te doen.

Elke gemeente organiseert de voorbereiding zelf. Daarom kunnen de toetsen er gemeente verschillen. Je krijgt de link tussen begin en eind februari. Je doet het dus vanuit huis.

Je kunt eerst de uitlegfilmpjes een paar keer bekijken of de tekst een paar keer doorlezen en dan pas de toets doen. Stichting Prokkel organiseert in januari ook online bijeenkomsten, daar kun je met anderen jezelf voorbereiden, krijg je tips en tops en kun je ervaringen delen. Je kunt starten met leren, zodra je de informatie hebt gekregen van de gemeente.

Daarnaast organiseert stichting Prokkel samen met team SAM van Aveleijn op een paar plaatsen een training op locatie. Meer informatie daarover volgt nog.

Op deze lijst kun je zien of jouw gemeente al heeft aangegeven dat ze mee wil doen. Als dat niet zo is, mag je je toch aanmelden via dit aanmeldformulier.

Wij sturen dan je aanmelding door naar de gemeente en vragen of ze meedoen.

Stichting Prokkel organiseert samen met het ministerie ook informatie bijeenkomsten voor gemeenten. Zo weten steeds meer gemeenten van deze campagne. En zullen steeds meer gemeenten ook mee doen, denken we.

Dat hoeft niet per se. Je kunt je bij ons aanmelden en dan sturen wij de aanmelding door en gaan praten met de gemeente.

De voorzitter van het stembureau weet dat er een Prokkelduo komt. Soms weten de andere vrijwilligers het ook, soms niet. Als het zo is, dat de andere vrijwilligers het niet weten, dan kunnen jullie gewoon uitleggen wie jullie zijn en waarom jullie als duo komen.

De gemeente deelt de vrijwilligers in. Je kunt dus niet zelf kiezen, maar je kunt wel aangeven of je naar een rustig of druk stembureau wilt gaan.

Het kan zijn dat je al eerder stembureau vrijwilliger bent geweest. En dat je het deze keer alleen wilt het deze keer alleen wilt doen. Je kunt dat aangeven op je aanmeldformulier. Als de gemeente het goed vindt, dan wordt je op het stembureau geplaatst waar je vorig jaar ook als vrijwilliger gewerkt hebt. En met dezelfde voorzitter.

Hier staan reacties van vorige keren.

Koffie, thee en iets lekkers is er altijd wel, maar of er ook lunch en in de avond iets te eten is, hangt af van de gemeente. Vraag er vooraf naar, zodat je weet waar je rekening mee kunt houden.

Of je een vergoeding krijgt, hangt van de gemeente af.

Als je de training en de toets hebt gedaan, wordt je officieel benoemd. Dan krijg je ook dezelfde vergoeding als de andere vrijwilligers. Als je minder uren werkt dan de andere vrijwilligers, krijg je vaak een deel van de vergoeding.