Inclusieve stembureaus – info voor vrijwilligers

Veelgestelde vragen

Hieronder staan de veelgestelde vragen voor vrijwilligers met en zonder licht verstandelijke beperking (LVB). Staat je vraag er niet bij, neem dan gerust contact op.

Dan zien mensen met een verstandelijke beperking hoe het stemmen werkt. En mensen zonder beperking zien dat mensen met een beperking ook mee kunnen doen in de samenleving en vrijwilliger kunnen zijn, net zoals ieder ander.

Sommige mensen met een lichtverstandelijke beperking doen al vaker iets met een maatje en gaan nu dit samen doen. Het kan ook zijn dat je al iemand kent waarbij je dit wilt gaan doen. Er kan ook gekoppeld worden via zorgaanbieder, de gemeente of Stichting Prokkel.

Je kunt je aanmelden bij de organisatie waar je begeleiding van krijgt of dagbesteding hebt. Zij kunnen kijken hoe ze een maatje voor je kunnen vinden. Je kunt natuurlijk ook zelf iemand uit je omgeving vragen. Kom je er niet uit, neem dan met contact op met stichting Prokkel. Zij kunnen je verder helpen.

Jullie kunnen je direct aanmelden via de site van jullie gemeente. Daar is informatie te vinden over hoe vrijwilligers zich kunnen aanmelden. Vermeld daarbij duidelijk dat jullie als duo willen meedoen. Dat kun je doen door alle twee bij je achternaam Prokkel te zetten.
Het kan zijn dat de gemeente nog onbekend is met Prokkelduo’s. Wijs ze dan op de informatiepagina van gemeenten. Kom je er niet goed uit? Neem dan contact op met stichting Prokkel.

Sommige mensen hebben al een maatje of vinden er snel eentje in hun omgeving. Maar niet iedereen en dat is niet erg. Je kunt mensen in je omgeving vragen mee te helpen zoeken. Je kunt ook kijken op de website van stichting Prokkel. Daar vind je een lijst met alle gemeenten. En of er in jouw gemeente al iemand zich heeft aangemeld. Je kunt je zelf ook op die lijst zetten. Dat doe je door het aanmeldformulier dat op www.prokkel.nl staat in te vullen.

Nee, het maakt niet uit. Misschien wil je het met iemand doen die je al kent of vindt je het juist leuk om een nieuw iemand te leren kennen. Het kan bijvoorbeeld ook heel leuk zijn om iemand anders uit de buurt te vragen, bijvoorbeeld vrienden, familie of buren.

Je kunt contact opnemen met de plaatselijke zorgaanbieder en vragen of zij een maatje voor je kunnen vinden. Je kunt ook contact opnemen met de gemeente en vragen of zij je kunnen helpen. Kom je er niet uit, neem dan contact op met stichting Prokkel. Zij hebben een groot netwerk en kennen veel mensen met een licht verstandelijke beperking

Als je elkaar al kent, doe je los van elkaar een digitale toelatingstoets. Van de gemeente ontvang je hierover bericht. Je kunt je alleen of samen voorbereiden. Spreek dan in overleg met elkaar én met de gemeente af welke werkzaamheden jullie gaan doen. Misschien willen jullie samen één taak uitvoeren of allebei een andere taak.

Er zijn verschillende taken mogelijk. Bijvoorbeeld: kiezers ontvangen bij de ingang, stempassen + ID van kiezers controleren, stembiljet + potlood overhandigen, bij de stembus staan, of stemmen tellen.

Ja, alle mensen die zich op een stembureau gaan inzetten, moeten dezelfde toets doen. Zo weet de gemeente zeker dat je goed voorbereid kunt starten. Er is geen aparte toets voor mensen met of zonder beperking. Je kunt de toets meerdere malen maken, als het niet in één keer lukt. Heb je moeite met de toets, dan kun je ook met iemand samen de uitlegvideo’s kijken en erna nog een keer proberen. Het is helemaal niet erg als het in een keer lukt. Het is online, dus via een website.

Elke gemeente organiseert de voorbereiding zelf. Daarom kunnen de toetsen er gemeente verschillen. Je krijgt de link tussen begin en eind februari. Je doet het dus vanuit huis.

Je kunt eerst de uitlegfilmpjes een paar keer bekijken of de tekst een paar keer doorlezen en dan pas de toets doen. Stichting Prokkel organiseert in februari ook een paar online bijeenkomsten, daar kun je met anderen jezelf voorbereiden, krijg je tips en tops en kun je ervaringen delen. Je kunt starten met leren, zodra je de informatie hebt gekregen van de gemeente.

Op de website van stichting Prokkel staan alle gemeenten waar verkiezingen zijn. Je kunt zelf een mail sturen naar de gemeente verkiezingen@…..nl (op de puntjes vul je de naam van jouw gemeente in). Als je een cc van die mail naar info@prokkel.nl stuurt weet stichting Prokkel ook dat jij mee wilt doen. Werkt het mailadres dat hierboven staat niet? Bel dan even naar de gemeente, ze vertellen het je graag. Sommige gemeentes hebben al laten weten dat ze graag een Prokkelduo willen hebben, dat kun je zien op de site. Je kunt aan stichting Prokkel doorgeven dat jij mee wilt doen. Dan stuurt stichting Prokkel jouw aanmelding door naar de gemeente. Dan weet de gemeente het ook.

Bij de meeste stembureaus wel. In elk geval de voorzitter. Als het zo is, dat niemand het weet, dan kunnen jullie gewoon uitleggen wie jullie zijn en waarom jullie als duo komen.

De gemeente deelt de vrijwilligers in. Je kunt dus niet zelf kiezen.

Hier staan reacties van vorig jaar.

Kijk op de website van de gemeente. Daar zijn contactgegevens en/of een aanmeldformulier te vinden. Om duidelijk te maken dat je onderdeel van een Prokkelduo bent, vul je na je achternaam -Prokkel in. Bijv: Jansen-Prokkel. Het is ook handig de gemeente een mailbericht te sturen, dan weet je zeker dat het goed gaat.