Waardevolle ervaringen voor Prokkelduo’s en gemeenten tijdens verkiezingen

Tijdens de verkiezingen waren meerdere Prokkelduo’s actief op stembureaus. Zij hebben daar waardevolle ervaringen opgedaan. En ook de gemeenten zelf zijn blij met hun Prokkelduo’s.

Zo zien we Lisa en Hanneke. Zij waren woensdag stembureaulid in de gemeente Oude IJsselstreek. Het ministerie van Binnenlandse Zaken was er ’s morgens bij voor een miniportret. Ook kwam een journalist langs van De Gelderlander. Hij schreef er dit artikel over.

Lisa: ,,Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik vind het nu al leuk. En ik dacht dat het heel moeilijk was, met al die stempassen, maar dat valt heel erg mee.”
Hanneke: ,,Ik vind dat goed om te horen. Het geeft aan dat iedereen stembureaulid kan zijn. Er zijn vaak veel vooroordelen. Mensen hebben het idee dat iemand met een verstandelijke beperking van alles niet kan. De bedoeling van het project met de Prokkelduo’s is om te laten zien dat er heel veel juist wél kan.”

En ook zien we Bart en Gerrie. Maandag waren zij vrijwilliger in de gemeente Gouda. Het beviel heel goed!
Bart: “Het was heel heel heel leuk ?? om mee te doen met de verkiezingen. We hebben enveloppen opengemaakt die op zijn gestuurd naar het stembureau. En we hebben de Stem(plus)Pas uit de enveloppen gehaald en gesorteerd op de stapels aan de hand van een lijstje. Ik heb het heel heel heel erg naar mijn zin gehad. Dat lijkt mij voor herhaling vatbaar.” Zie ook de video:

Op een stembureau in Winterswijk zat het Prokkelduo Danny en Tjerk. Daarvan deed Achterhoek Nieuws verslag. Danny: “Ik vind het belangrijk dat mensen met een verstandelijke beperking ook deel kunnen nemen aan de samenleving en meewerken op een stembureau is hier een mooi voorbeeld van. Tegelijkertijd kan ik ervaren of de stemprocedure begrijpelijk is voor mensen met een beperking en dat is niet altijd het geval. Eventuele feedback kunnen we dan delen met de gemeente.” Danny heeft het werken op het stembureau als heel leuk ervaren: “Ik heb mensen ontvangen, gewezen op het desinfecteren van de handen en de looproute aangegeven en ik heb bijgehouden hoeveel mensen kwamen stemmen. ‘s Avonds was ik weer om negen uur aanwezig om te helpen bij het tellen van de stemmen. “Volgens Tjerk waren Danny en hij volwaardige stembureauleden. “We deden hetzelfde als de mensen die hier al jaren zitten.”

In de gemeente Enschede waren woensdag twee Prokkelduo’s van Aveleijn.
Voor Raimond en Linda was het de eerste keer als vrijwilliger in een stembureau. Zij deden dat in buurthuis Prismare. Ervaringsdeskundige Raimond mocht ID-bewijzen controleren, terwijl begeleider Linda het stembiljet en het rode potlood aan de mensen gaf. Ook hielpen ze ’s avonds met het stemmen tellen. Regionaal dagblad Tubantia volgde Raimond en Linda deze dag. Niet alleen op het stembureau zelf, maar ook onderweg er naartoe: klik hier voor het artikel met video.
Linda: “Het was erg leuk om een keer mee te maken en zeker mooi dit als Prokkelduo te kunnen doen.”

Ook Jolijn en Cindy waren woensdag in Enschede een Prokkelduo. In de Opstandingskerk mochten zij de belangrijke taak van stembureau medewerker vervullen. Jolijn en Cindy werken samen bij Aveleijn Team SAM. Jolijn als ervaringsdeskundige en Cindy als coach. Cindy vooraf: “We hebben er ontzettend veel zin in en zijn trots op de gemeente Enschede die zich heeft ingezet om twee inclusieve stembureaus te realiseren. Dit jaar een pilot, hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen.”

Inderdaad. Dit jaar deden zeven gemeenten mee aan de pilot: Aalten, Assen, Baarn, Gouda, Enschede, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Volgend jaar, bij de gemeenteraadsverkiezingen, wordt het een landelijke campagne. Zodat er hopelijk in iedere gemeente een inclusief stembureau komt. Daar gaan we voor.

Tot slot een oproep namens Arthur:

“Prokkel” op stembureau in IJzerlo.

Leden van het College van B. en W. maakten tijdens de verkiezingsdagen hun…

Geplaatst door Joop Wikkerink op Woensdag 17 maart 2021

Druk stembureaudagje vandaag. Paaseitjes voor de medewerkers van 10 locaties. Mooiste ervaring natuurlijk de ontmoeting…

Geplaatst door Joop Wikkerink op Woensdag 17 maart 2021