17 maart – verkiezingen

Tijdens de Meetup is er gesproken over de verkiezingen. Die zijn woensdag 17 maart.
Meer dan 50 mensen hebben aan de themakamer meegedaan.

“Wij deden mee omdat wij als gemeente bezig zijn om meer aandacht te hebben voor toegankelijkheid in alle stembureaus. Iedereen moet zijn/haar stem zelfstandig uit kunnen brengen.”

“Geweldig om in direct contact met de doelgroep te zijn en uit hun mond te horen waar ze tegenaan lopen.”

Wil jij meer informatie over de verkiezingen? Of wil je helpen op een stembureau? Hieronder hebben we alle informatie op een rijtje gezet:

Een inclusief stembureau
Er zijn dit jaar heel veel stembureaus nodig. Dat komt door corona. Hoe meer stembureaus er zijn, hoe kleiner de groep mensen op 1 stembureau is. Er zijn veer verschillende werkzaamheden op een stembureau. Die worden gedaan door vrijwilligers. Omdat er meer stembureaus zijn er ook meer vrijwilligers nodig. In totaal 70.000. Stichting Prokkel heeft bedacht dat die vrijwilligers ook Prokkelduo’s kunnen zijn: iemand met samen iemand zonder beperking. Dan krijg je een inclusief stembureau. In meer dan 10 gemeenten komt er een inclusief stembureau.
Sommige gemeenten vinden het voor dit jaar lastig. En gaan het volgend jaar doen. Klik hier voor de oproep van Hanneke en Lisa. Zij vertellen waarom ze meedoen. En klik hier voor het verhaal van Danny en Tjerk.

Wat voor werkzaamheden zijn er te doen?
Er zijn veel verschillende werkzaamheden. We hebben ze op een rijtje gezet. Klik hier voor meer informatie

Waarover gaan de verkiezingen?
Tijdens de Meetup werden er ook vragen gesteld over de verkiezingen zelf. Hoe kom je te weten welke partij het beste bij jou past? En hoe werkt het stemmen precies. De LFB, de organisatie voor en door mensen met een lichtverstandelijke beperking heeft dat uitgezocht. Ze hebben dat op hun website gezet. Klik hier en je vindt er informatie over.

Een Workshop over verkiezingen door Prodemos
Op zaterdag 6 februari en woensdag 10 maart organiseert Prodemos een online workshop over de verkiezingen. Vanwege Corona zal dit online gebeuren. De workshops zijn voor mensen die moeilijk leren en mensen met een licht verstandelijke beperking. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Debat over verkiezingen in duidelijke taal
Waar gaat de Tweede Kamer over en waar staan de verschillende politieke partijen voor? Je komt erachter tijdens het Debat in Duidelijke Taal.
Het debat is online op zaterdag 13 februari, van 14:00-15:30 uur. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Stem jij ook? – verkiezingskrant 2021
Er is een Stem jij ook?-verkiezingskrant gemaakt speciaal voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Deze krant gaat over de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Het is een krant in begrijpelijke taal en met duidelijke illustraties. Klik hier voor meer informatie en voor de krant.