Eén gesprek levert meer op dan tien theorielessen

Prokkel bij Deltion College: ‘Dromen op de catwalk’

Het ROC Rijn IJssel doet al voor het negende jaar mee met de Prokkelweek. ‘We hebben er een programma van vijf weken van gemaakt’, zegt Yasemin Dilekci, lesinstructeur Helpende Zorg en Welzijn.

De eerste week gaan we naar een zorginstelling, waar we koffie drinken met de cliënten met een verstandelijke beperking. De studenten gaan in gesprek met de bewoners om te horen wat hun wensen en behoeftes zijn. In de drie weken daarna gaan we aan de slag met de organisatie van een activiteit tijdens de Prokkelweek. Dat kan iets kleins zijn, zoals samen koken of picknicken. Het gaat erom dat de cliënten een leuke dag hebben en dat de studenten er iets van leren.

Yasemin legt uit dat het vooral gaat om de persoonlijke ontwikkeling van de studenten en dat ze zich bewust worden dat mensen met een verstandelijke beperking ook hobby’s hebben en uitgaan. ‘Dat werkt zo goed dat we nu het hele jaar door samenwerken met zorginstellingen. Veel studenten willen het liefst met kinderen werken als ze hier op school komen. Maar sommigen studenten hebben echt feeling voor de doelgroep en die zie je bij de activiteiten stralen! Zij kiezen daarna bewuster een studierichting die bij hen past. Eén gesprek met iemand met een verstandelijke beperking levert meer op dan tien theorielessen.

Doordat Yasemin door het jaar heen veel contact met zorginstellingen heeft, werken ze graag mee aan gezamenlijke activiteiten. ‘Ze zeggen meteen ja als ik ze bel, zelfs al komen we met een grote groep van twintig studenten. We hebben nog nooit een slechte ervaring gehad. En dat terwijl het gaat om kwetsbare cliënten bij wie je altijd moet afwegen wat ze aankunnen.

Een groot voordeel is volgens Yasemin dat de directeur van ROC Rijn IJssel zo positief tegenover de Prokkelweek staat. ‘Vorig jaar heeft iemand met een verstandelijke beperking als stage met onze directeur meegelopen en dit jaar gaat hij met diezelfde persoon meedoen met Prokkel op Zee. Dat is toch geweldig?

Dit is een van de vele mogelijkheden die de Prokkelweek biedt aan ROC’s.
Andere voorbeelden zijn:

  • ROC Graafschap College -> gastlessen door ervaringsdeskundigen van Estinea
  • ROC Midden Nederland -> studenten van het Sportcollege organiseren de ProkkelSterrenslag in Utrecht
  • Nova College (Haarlem) en Hoornbeeck college (Amersfoort) -> studenten gaan samen met bewoners van de Hartekamp Groep c.q. Philadelphia naar de ProkkelSterrenslag in Utrecht
  • Albeda College -> studenten organiseren Prokkelstages en andere activiteiten voor cliënten

Ook geïnteresseerd om als ROC mee te doen aan de Prokkelweek?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marian Geling: marian@prokkel.nl of 06-27057594