Feestelijke uitreiking Gouden Prokkels

Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer reikt op vrijdag 27 juni de Gouden Prokkels uit in Utrecht. Uit de bijna 400 Prokkel initiatieven zijn er vijftien genomineerd voor de Gouden Prokkel. De activiteiten zijn afkomstig uit: Almere, Amersfoort, Arnhem, Den Haag, Epe, Geertruidenberg, Goes, Leeuwarden, Leiden, Meerssen, Meppel, Nijmegen, Schagen, Veendam en Zoetermeer.

Datum: vrijdag 27 juni
Tijd: 15.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 14.30)
Locatie: Newtonlaan 207, 3584 BH Utrecht

Aanmelden: Stuur een mail naar info@prokkel.nl

De genomineerden zijn:

Mensenrechten Prokkel

1 – Mensenrechten Prokkel Almere
Stichting Abri organiseerde een politiek panel waarbij de leden van G-Kracht (bestaande uit mensen met een beperking) samen met hun maatjes en andere geïnteresseerden met elkaar in discussie gingen. Aan de hand van een kwartetspel discussieerden zij over belangrijke onderwerpen.

2 – Meedoen in de samenleving Arnhem
Zorgbelang Gelderland speelde samen met Onderling Sterk Arnhem en omstreken een eigenwijs spel. Een nieuw, educatief bordspel speciaal ontwikkeld voor en door mensen met een beperking. Het doel was om spelenderwijs met elkaar in gesprek te gaan over onderwerpen waar je het anders niet zo snel over hebt.

3 – Bewonersraad Zuidwester en LFB Goes bezoeken B&W Goes
De bewonersraad van stichting Zuidwester en de medewerkers van LFB Goes bezochten politici in Goes. Om aandacht te vestigen op de acceptatie en positieve beeldvorming van mensen met een beperking in de maatschappij. Een groot deel van het college was aanwezig om in gesprek te gaan met de medewerkers.

4 – Prokkelconferentie “Laat je horen” in Leeuwarden
De Prokkelambassadeurs van Talant organiseerden een Mensenrechten Prokkel in de vorm van een Prokkelconferentie. Zij hebben met ambtenaren en professionals uit zorg en welzijn een brief geanalyseerd en de brief omgezet in begrijpelijke taal.

5 – Mensenrechten CollegeTour in Nijmegen
Onderling Sterk Nijmegen heeft een gastcollege over mensenrechten geven op het ROC Nijmegen. Het college ging over sporten en over het VN verdrag voor mensen met een beperking.

Prokkelstage

1. Prokkelstage op de markt in Schagen
Cliënten van de Waerden gingen op snuffelstage bij marktkooplui op de reguliere weekmarkt. Zij hielpen onder andere met het uitdelen van kaas, verkopen van brood en brachten koffie rond aan hun nieuwe collega’s.

2. Stagedag VSO Bernardusschool in Den Haag
27 leerlingen van de Bernardusschool (VSO) liepen stage bij diverse bedrijven en organisaties in de omgeving. Onder andere bij ziekenhuis MCH Westeinde, Ministerie van Sociale Zaken (inclusief lunch met staatssecretaris Jetta Kleinsma), NedTrain, Garage Van Asch en het Koninklijk Conservatorium.

3. Prokkelstagedag/‘Prokkelwensdag’ in Epe
Twee enthousiaste medewerkers van De Koppel organiseerden Prokkelstages voor cliënten van Philadelphia, De Passerel, ’s Heeren Loo, JP v/d Bent Stichting en Lijn5/Woldyne. Er deden maar liefst 55 cliënten mee verdeeld over 40 bedrijven. Deze stages verschilden van meerijden op een vrachtwagen tot een stage bij Go Ahead Eagles.

4. Prokkelstages bij Reestmond in Meppel
Tien medewerkers van werkvoorzieningschap Reestmond liepen stage bij verschillende bedrijven en instellingen in omgeving Meppel. Deze stages sloten aan bij hun interesses en hun vaardigheden. Op deze manier konden zij ervaring opdoen in het werken buiten Reestmond.

5. Leerlingen ZML De Keerkring op Prokkelstage bij Albert Heijn in Zoetermeer
30 leerlingen van ZML-school De Keerkring gingen op Prokkelstage bij alle zes de Albert Heijn filialen in Zoetermeer. Zij mochten ervaren wat het betekent om te werken en collega’s te hebben en maakten kennis met het werken in de supermarkt.

Prokkel in de samenleving

1. Plezierige poëzieworkshop in Amersfoort
Special Arts organiseerde een plezierige poëzieworkshop tijdens The Real Showman’s Fair in Amersfoort. Deelnemers met en zonder beperking werden aan de hand van een workshop uitgedaagd om een gedicht te maken.

2. Samenspel in Geertruidenberg
Het Riethuis Stromenland organiseerde een sportief samenspel tussen bewoners van het verpleeghuis Riethorst, bewoners van Prisma en buurtbewoners. Iedereen mocht deelnemen aan de diverse spellen, die opgesteld stonden in de tuin en het stadspark.

3. ROC Mondriaan Leiden op Prokkelpad
Vanuit ROC Mondriaan organiseerden 45 3e jaars studenten MMZ-VIG totaal 11 Prokkels. Deze Prokkelactiviteiten zijn een examenonderdeel van hun studie en het doel voor de studenten was om een prikkelende ontmoeting te organiseren tussen mensen met en zonder beperking. De activiteiten wisselden van een boottocht, high tea, wandeling, creatieve WK activiteiten tot vogels kijken.

4. Het Grote Prokkel Muziekfeest in Meerssen
Cliënten en medewerkers van Radar organiseerden Het Grote Prokkel Muziekfeest in Meerssen op de markt. Een grote feestelijke Prokkelontmoeting met plaatselijke ondernemers, muziekhelden uit de regio, politici, instellingen, cliënten, collega’s uit de zorg en bedrijven.

5. Infomarkt en sportclinics in Veendam
In het centrum van Veendam kon je tijdens de Prokkelweek kennis maken met verschillende activiteiten. Van rolstoelbasketbal, meerijden op een motor, zelf kunst maken, genieten van een muziekoptreden of een sportdemonstratie. Het was een samenwerking van leerlingen van de Margaretha Hardenbergschool, muzikanten, de knutselclub speciaal onderwijs, de gemeente, MEE, Compaen, Team 050, de motorclub, de Brug, On Air, Ilo clowns en jongerencentrum Break.