Genomineerd in de categorie Gouden Kanjers: SOVAK Zevenbergen

Midden in een woonwijk in Zevenbergen liggen Lindonk 87 en Lindonk 89. Op deze twee adressen wonen zeventien mensen: de een wat meer zelfstandig dan de ander. De woningen horen bij SOVAK, een organisatie waarbij mensen met een (licht) verstandelijk beperking kunnen wonen, werken, leren en meedoen met activiteiten.

Betrokkenheid van de bewoners

In de wijk Lindonk wonen veel gezinnen, zijn flats met senioren, er is een mooi park en een moskee te vinden. Al een aantal jaar doen de bewoners mee met de Prokkelweek. Zo hebben ze eens een activiteit met een basisschool en de moskee gedaan en in 2022 is gekozen om de buurtbewoners te betrekken.

De bewoners van 87 en 89 zijn zelf betrokken geweest bij de organisatie. Eerst is er gekozen welke activiteiten er zouden plaatsvinden. Een van de mannen die goed kan schaken en dammen wilde wel een bord opzetten. Een ander had goocheltrucs in gedachten en ook de playbackkoningin van 89 zag een optreden wel zitten. Om ervoor te zorgen dat buurtbewoners zich welkom voelden, is er in de buurt geflyerd door de bewoners. Ook de flyer was zelfgemaakt. Samen met de begeleiders, waaronder Kimberley Verhaard, bedachten ze de plekken waar de flyers konden liggen en hangen. Voor iedereen die wilde was er een rol in de voorbereiding en op de dag zelf. “We vinden het belangrijk dat de bewoners in hun kracht gezet worden, dus kijken we waar hun talenten liggen.”

Verbijstering en verwondering

De Prokkelactiviteit kwam zelfs in de krant (BN de Stem). Er werd gekozen voor een vrije inloop. Een beetje spannend was het wel, want welke ontmoetingen zouden er gaan plaatsvinden? “De bewoners waren er allemaal op een leuke manier mee bezig en keken er in de dagen voorafgaand erg naar uit. En wat een feest was het! Het was zonnig en de bewoners van de Lindonk hadden er super veel zin in, net zoals de aanwezige begeleiders. De aanwezigen genoten van de goochelaar met zijn showtje. Vol verbijstering en verwondering keken ze, want hoe deed hij dat toch? Er waren glunderende en lachende gezichten, wat fijn was om te zien.

Erna was er muziek, veel Nederlandse nummers. Genoeg muzikaal talent op onze locaties! De versierde cakejes gingen hard en je zag genoeg mensen ervan genieten en ook de zelfgemaakte pannenkoeken waren een hit.” De bewoners van 87 en 89 en hun begeleiders kijken terug op een geslaagde dag met mooie ontmoetingen.