Impact en ontmoetingen in de Prokkelweek 2023

Na het succes van de campagne Inclusieve Stembureaus, staat alweer een nieuw evenement gepland van stichting Prokkel. Van 5 t/m 12 juni vindt de Prokkelweek plaats: een hele week vol activiteiten waarbij mensen met en zonder (licht) verstandelijke beperking aan elkaar gekoppeld zijn. Onder andere UWV, de NS, KRO-NCRV, de Gelderlander, ADO Den Haag en enkele ministeries zijn van de partij.

Verrassend leuk, prikkelend en er wordt heel veel gelachen. Dat is hoe één van de teams van het UWV de ProkkelSterrenslag samenvat. Elk jaar opnieuw hebben ze samen met vijf mensen met een licht verstandelijke beperking van Humanitas DMH een hoop lol. De ProkkelSterrenslag (maandag 12 juni) is slechts één van de activiteiten die plaatsvindt in de Prokkelweek. Gedurende de hele week zijn er over het land verspreid allerlei bezigheden: van een festival in Tytsjerk (Friesland) tot een museumbezoek in Den Bosch. Die laatste activiteit is een initiatief van een van de medewerkers van Erfgoed Brabant. Marian Geling, landelijk projectleider van stichting Prokkel, vindt dit een goed voorbeeld van hoe simpel het kan zijn. “Naast de vele matches tussen groepen die er zijn, was er ook deze oproep. Heleen, de medewerker van Erfgoed Brabant, heeft gewoon een simpele oproep gedaan: wie wil er met mij naar het Noordbrabants Museum om kunst te kijken en een taartje te eten? Ze vindt het leuk om samen met iemand met een licht verstandelijke beperking een middag op pad te gaan. Wat mij betreft komen er nog veel meer van zulke oproepen!”

Een ander vast onderdeel van de Prokkelweek is de Nationale Prokkelstagedag (donderdag 8 juni). “Op deze dag gaan (groepen) mensen met een verstandelijke beperking een kijkje nemen bij een bedrijf of organisatie. Die ontmoeting is tweeledig: de mensen met een beperking maken kennis met een wereld die ze nog niet kennen en het bedrijf maakt kennis met een doelgroep waar ze wellicht nog niet goed mee bekend zijn. Naast de ontmoetingen, komen er ook vaak gesprekken op gang over beleidszaken. Het is namelijk heel prettig als iemand meekijkt naar zaken als communicatie en dienstverlening en hoe dat aansluit bij mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn veel partijen die stageplekken aanbieden dit jaar: NS, ADO Den Haag, meerdere ministeries, de Gelderlander en KRO-NCRV bijvoorbeeld.”

Op Activiteiten per gemeente is per gemeente te bekijken welke Prokkelactiviteiten daar zijn. Zowel in de Prokkelweek zelf als daarbuiten.

Marian Geling hoopt dat ook de Prokkelweek – net als de verkiezingen – veel zal betekenen voor een inclusievere samenleving. “We gaan er weer wat moois van maken met zijn allen!”