Impact en ontmoetingen tijdens de Europese Verkiezingen én in de Prokkelweek 2024

Op donderdag 6 juni zullen de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden en vanaf 10 juni vindt de Prokkelweek 2024 plaats. Met de campagne Inclusieve Stembureaus heeft stichting Prokkel ervoor gezorgd dat in nog meer gemeenten een of meer stembureaus zijn waar mensen met een (licht) verstandelijke beperking actief zijn als vrijwilliger. En volgende week begint de landelijke Prokkelweek 2024 waarin nog heel veel meer mensen lokaal met elkaar in contact zullen komen. Het doel? Een nog inclusievere samenleving waarin iedereen meetelt en zich in kan zetten.

Inclusieve stembureaus

Prokkelweek

In elke provincie zijn activiteiten te doen. Van wandelingen tot theater en markten tot een ritje met de stoomtrein. Hier staat een overzicht van de activiteiten per gemeente. Twee andere vaste onderdelen van de Prokkelweek zijn de Nationale Prokkelstagedag en de ProkkelSterrenslag. Op de stagedag nemen (groepen) mensen met een verstandelijke beperking een kijkje bij een bedrijf of organisatie. Die ontmoeting is voor beide partijen waardevol: de mensen met een beperking maken kennis met een wereld die ze nog niet kennen en het bedrijf maakt kennis met een doelgroep waar ze wellicht nog niet goed mee bekend zijn. Er zijn net als voorgaande jaren veel partijen die stageplekken aanbieden, zoals: NTR, Het Nationaal Holocaustmuseum, de Eerste Kamer, NS, meerdere ministeries en KRO-NCRV. Tijdens de ProkkelSterrenslag zullen teams bestaande uit mensen met en zonder verstandelijke beperking samen allerlei sportieve spellen doen.

Marian Geling hoopt dat de inclusieve stembureaus en de activiteiten in de Prokkelweek weer veel zullen betekenen voor een inclusievere samenleving en ter inspiratie ook zorgen voor ontmoetingen de rest van het jaar.