Leo de Groot (Partij voor de Dieren) over het Prokkel Jubileum

Leo de Groot, fractievoorzitter Partij voor de Dieren Arnhem:

“Een paar weken geleden werd ik benaderd voor het Prokkel Jubileum. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Prokkel gehoord, maar het idee sprak me direct aan. En ‘iemand met een beperking’ had het speciale verzoek gehad om met ‘iemand van de Partij voor de Dieren’ een prikkelende ontmoeting te hebben. Ik hoefde niet lang na te denken of ik hier tijd voor vrij wilde maken.

Aangekomen op het gemeentehuis volgde de zoektocht naar Patrick Loonen, met wie ik deze dag zou meelopen. Met een beetje hulp, want dat hebben we allemaal wel eens nodig. Een korte kennismaking volgde. Tijdens die kennismaking was weinig van een beperking te merken, dus ik vroeg het maar op de man af. “Autisme, vind je dat erg?” Dat vond ik een vreemde vraag. Natuurlijk vind ik dat niet erg. Juist goed om te weten, misschien zijn er dingen waar je rekening mee moet houden.

Tijdens de workshops en tussendoor hebben Patrick en ik elkaar beter leren kennen. Hij wist veel over de Partij voor de Dieren te vertellen, maar ook over mensenrechten, over omgang met elkaar, over respect. Gedurende de dag kwamen we er achter dat we veel gemeen hebben. Dezelfde idealen en meningen, of gewoon dingen die je leuk en minder leuk vindt.

Het is duidelijk dat er heel veel is dat mensen bindt, ongeacht welke beperking je hebt. Iedereen heeft zijn beperkingen, en soms is het nodig om daar rekening mee te houden. Respect voor elkaar en elkaars mening is de basis voor een samenleving waar iedereen zichzelf thuis kan voelen. Ik wil Patrick bedanken voor wat ik van hem geleerd heb.”