Nationale Prokkelweek gaat van start

Prokkelweek bron van inspiratie en verrassingen

Tijdens de twaalfde nationale Prokkelweek, van 3 tot en met 8 juni, ontmoeten duizenden mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar. Na het recordjaar 2018 ziet het ernaar uit dat de komende editie opnieuw records gaat breken. Vooral de inhoud en kwaliteit van de activiteiten valt op.

In de Prokkelweek worden verschillende activiteiten georganiseerd op lokaal, regionaal en landelijk niveau, waarbij inspirerende ontmoetingen centraal staan.

Ieder jaar zien we het lerend effect van de activiteiten van de Prokkelweek. Niet alleen bij mensen met een beperking, maar zeer zeker ook bij de mensen zonder beperking. Steevast zie je mensen met elkaar omgaan vanuit veelal een belemmerende overtuiging. Mensen denken snel dat de ander iets niet begrijpt of hulp nodig heeft. Als die hulp dan goedbedoeld geboden wordt en de ander laat blijken daar echt geen behoefte aan te hebben, dan verandert in een flits toch het wereldbeeld wat men van een ander had. Zo leren we echt met en door elkaar.

ProkkelSterrenslag: samen voor de winst

De Prokkelweek start traditiegetrouw met de ProkkelSterrenslag. Een sportieve en vriendschappelijke competitie waar wederom honderden mensen uit het bedrijfsleven samen met mensen met een beperking in teamverband hun beste beentje voorzetten. Dit evenement vindt plaats op 3 juni op Sportcentrum Olympus in Utrecht.

Prokkelstages: kijkje in de keuken

Tijdens zogenaamde Prokkelstages lopen in een groot aantal verschillende organisaties en bedrijven en op verschillende afdelingen mensen met een beperking mee. Regelmatig zorgt een Prokkelstage voor een reguliere baan bij een organisatie.

BeleidsProkkels: in gesprek met beleidsmakers

Stichting Prokkel omarmt het VN-verdrag voor de rechten van de mens. Over dit verdrag zullen dan ook meerdere BeleidsProkkels worden georganiseerd bij gemeentes en op een groot aantal ministeries in Den Haag. Door mee te praten kan het beleid alleen maar beter worden voor iedereen.

Marian Geling, landelijk projectleider, is trots: “Ruim 300 activiteiten staan inmiddels op de activiteitenkalender en dit aantal zal alleen maar verder groeien richting de Prokkelweek. Het is geweldig om te zien hoe de Prokkelweek is uitgegroeid tot een bron van inspiratie en plezier en tot een voorbeeld voor de rest van het jaar. Meerdere (internationale) bedrijven hebben zich verbonden aan dit initiatief, van UWV, Zilveren Kruis, Carglass en Resto VanHarte tot Vilans en Restart”.

Gouden Prokkels

Ook dit jaar zijn er activiteiten genomineerd voor de Gouden Prokkel. Activiteiten in drie verschillende categorieën, die anderen tot voorbeeld en inspiratie zijn. Dit jaar zijn de nominaties gevallen in de plaatsen Almelo, Amersfoort, Assen, Borgercompagnie, Den Haag, Ede, Ede,  Eindhoven, Groningen, Harderwijk, Helmond, Hilversum, Joure, Laag-Soeren, Naarden en Utrecht.