Nieuwsbrief Jaargang 7, nummer 67 – 26 juni 2014

Feestelijke uitreiking Gouden Prokkels

Vrijdag 27 juni, van 15.00 – 17.00 uurreikt jury voorzitter Gerdi Verbeet, samen met Boy Sluiter van Coöperatie VGZ, Loes van Amsterdam van Stichting SPZ en Elly van Kooten van het ministerie van VWS de Gouden Prokkels uit.

Benieuwd wie het gaat worden?

Volg de Gouden Prokkel uitreiking via:

Wil je er bij zijn, ’s middags om 14.30 uur in Utrecht? Stuur dan even een mail naar info@prokkel.nl

 

Genomineerden

Uit bijna 400 Prokkelinitiatieven zijn er vijftien genomineerd voor de Gouden Prokkel. Deze 15 zijn afkomstig uit: Almere, Amersfoort, Arnhem, Den Haag, Epe, Geertruidenberg, Goes, Leeuwarden, Leiden, Meerssen, Meppel, Nijmegen, Schagen, Veendam en Zoetermeer.

Er zijn drie categorieën Gouden Prokkels: Mensenrechten Prokkel, Prokkelen in de samenleving en Prokkelstages. De genomineerden zijn:

 

Mensenrechten Prokkel

1 – Mensenrechten Prokkel Almere

Stichting Abri organiseerde een politiek panel waarbij mensen met en zonder verstandelijke beperking met elkaar in discussie gingen. Aan de hand van een kwartetspel discussieerden zij over maatschappelijke thema’s.

 

2 – Meedoen in de samenleving Arnhem

Zorgbelang Gelderland speelde samen met Onderling Sterk Arnhem en omstreken een eigenwijs spel. Een nieuw, educatief bordspel speciaal ontwikkeld voor en door mensen met een beperking. Spelenderwijs met elkaar in gesprek gaan over onderwerpen waarover je anders niet snel praat.

 

3 – Bewonersraad Zuidwester en LFB Goes bezoeken B&W Goes

De bewonersraad van stichting Zuidwester en medewerkers van LFB Goes gingen  gesprek met het college van Goes. Om aandacht te vestigen op de acceptatie en positieve beeldvorming van mensen met een beperking in de maatschappij.

 

4 – Prokkelconferentie “Laat je horen” in Leeuwarden

De Prokkelambassadeurs van Talant hebben met ambtenaren en professionals uit zorg en welzijn een brief geanalyseerd en brief omgezet in begrijpelijke taal.

 

5 – Mensenrechten CollegeTour in Nijmegen

Onderling Sterk Nijmegen heeft aan studenten van het ROC Nijmegen een gastcollege over mensenrechten gegeven. Aan de hand van voorbeelden uit de sport is verteld wat het VN verdrag voor rechten van mensen met een beperking inhoudt.

 

Prokkelstage

1. Prokkelstage op de markt in Schagen

Cliënten van de Waerden werkten mee op de reguliere weekmarkt. Zij hielpen onder andere met het uitdelen van kaas, verkopen van brood, brachten koffie rond en lieten zo aan de marktkoopmensen én en aan het publiek zien wat zij kunnen.

 

2. Stagedag VSO Bernardusschool  in Den Haag

27 leerlingen van de Bernardusschool (VSO) liepen stage bij o.a. het ziekenhuis MCH Westeinde, Ministerie van Sociale Zaken (inclusief lunch met staatssecretaris Jetta Kleinsma), NedTrain, Garage Van Asch en het Koninklijk Conservatorium. Ouders vervulden een belangrijke rol in de organisatie ervan.
3. Prokkelstagedag/‘Prokkelwensdag’ in Epe

Twee medewerkers van De Koppel organiseerden Prokkelstages voor 55 cliënten van Philadelphia, De Passerel, ’s Heeren Loo, JP v/d Bent Stichting en Lijn5/Woldyne bij 40 verschillende bedrijven in Epe. Uitgangspunt was de wens van de cliënt zelf.

 

4. Prokkelstages bij Reestmond in Meppel

Tien medewerkers van werkvoorzieningschap Reestmond liepen stage bij verschillende bedrijven en instellingen in omgeving Meppel. Deze stages sloten aan bij hun interesses en hun vaardigheden. Op deze manier deden zij ervaring op in het werken buiten Reestmond.

 

5. Leerlingen ZML De Keerkring op Prokkelstage bij Albert Heijn in Zoetermeer

Dertig leerlingen van ZML-school De Keerkring gingen op Prokkelstage bij de zes verschillende Albert Heijn filialen in Zoetermeer.

 

Prokkelen in de samenleving

1. Plezierige poëzieworkshop in Amersfoort

Special Arts organiseerde een plezierige poëzieworkshop tijdens The Real Showman’s Fair in Amersfoort. Tijdens een workshop maakten deelnemers met en zonder beperking gedichten.

 

2. Samenspel in Geertruidenberg

De Riethorst Stromenland organiseerde een sportieve spelmiddag voor en met  bewoners van het verpleeghuis Riethorst, cliënten van Prisma, leerlingen van de basisschool en buurtbewoners.

 

3. ROC Mondriaan Leiden op Prokkelpad

45 studenten van ROC Mondriaan organiseerden in totaal elf verschillende Prokkels. De activiteiten varieerden van een boottocht, high tea, wandeling, creatieve WK activiteiten tot vogels kijken. Alle met één centraal doel: er moesten mensen met en zonder beperking aan meedoen die elkaar zo beter zouden leren kennen. Deze aanpak maakt onderdeel uit van hun eindexamen.

 

4. Het Grote Prokkel Muziekfeest in Meerssen

Cliënten en medewerkers van Radar organiseerden Het Grote Prokkel Muziekfeest in Meerssen op de markt. Een grote feestelijke ontmoeting met plaatselijke ondernemers, muziekhelden uit de regio, politici, instellingen, cliënten, collega’s uit de zorg en bedrijven.

 

5. Infomarkt en sportclinics in Veendam

Leerlingen van de Margaretha Hardenbergschool, de gemeente, MEE, Compaen, Team 050, de motorclub, de Brug, On Air, Ilo clowns en jongerencentrum Break organiseerden samen een sportieve middag op het marktplein. Rolstoelbasketbal, meerijden op een motor, zelf kunst maken, genieten van een muziekoptreden of een sportdemonstratie.