Nominatie MensenrechtenProkkel: Gerrit van de Berkt

Gerrit van de Berkt, ervaringsdeskundige op het gebied van een verstandelijke beperking, is de afgelopen maanden druk geweest met het organiseren van diverse Prokkels. Zo heeft hij het Doe je mee spel? georganiseerd voor medewerkers van de gemeente Zeist en ook wethouder Fluitman enthousiast gemaakt om het spel te spelen met mensen met een beperking. Daarnaast heeft Gerrit een gastcollege geven aan studenten van de Hogeschool Utrecht over zijn levensverhaal en heeft hij via zijn netwerk een Prokkelstage geregeld voor iemand anders.

Gerrit is genomineerd voor de Gouden Mensenrechten Prokkel. Hieronder vind je een verslag van zijn gastcollege bij de Hogeschool Utrecht:

 

aanhalingstekens 2
Gerrit van de Berkt is slechtziend en werd daardoor 60 jaar geleden als verstandelijk beperkt gediagnosticeerd. Wat dit met hem gedaan heeft is belangrijk om door te geven. Gerrit deed deze les in het kader van de Prokkelweek.

Eyeopener
Wat Gerrit vertelde was (ook voor aanwezige deskundigen van Visio en docenten) een eyeopener! Als je slechtziend (of slechthorend) bent, kan dat invloed hebben op hoe je de wereld waarneemt. Met een standaard IQ-test meet je dan niet het werkelijke IQ. Dat je daarvan ook nog psychisch in de knoop kunt raken en gedragsproblemen kunt krijgen maakt het tot een kluwen van problemen die je met elkaar in verband moet zien.

_MG_1625De studenten van Hogeschool Utrecht hebben zo van Gerrit geleerd breder te kijken dan het eigen vakgebied. Een waardevolle aanvulling op hun studie!

Het Solgu kwam in contact met Gerrit op de Prokkel Netwerkbijeenkomst in het Utrechtse stadskantoor. Van het Solgu uit is contact gelegd met Gerrit en de HU om de gastles te organiseren.

 

Gaanhalingstekens 2errit heeft samen met Merel en Nikky (studenten) en het Solgu deze gastles voorbereid. De studenten interviewden hem, zodat Gerrit kon aangeven wat hij belangrijk vindt te vertellen.