Nominaties Gouden Prokkel bekend

Van maandag 2 tot en met zaterdag 7 juni staat Nederland bol van Prokkels, de prikkelende ontmoetingen tussen mensen met én zonder verstandelijke beperking. Duizenden vrijwilligers organiseren in bedrijven, buurten, op scholen en in het verenigingsleven Prokkelactiviteiten. Deze ontmoetingen dragen op een heel persoonlijke manier bij aan het versterken van de positie van mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving en het vergroten van sociale netwerken. Door de ontwikkelingen binnen het sociaal domein (de hervorming van de Langdurige Zorg, de Participatiewet en de Wet op de jeugdzorg) wordt dit steeds actueler.

1379826_638595779504945_1756953569_nUit de ruim 350 initiatieven zijn vijftien Prokkels genomineerd voor de Gouden Prokkel. Er zijn drie categorieën: Mensenrechten Prokkel , Prokkelen in de samenleving en Prokkelstages. De Gouden Prokkels worden op vrijdag 27 juni uitgereikt door staatssecretaris Martin van Rijn en juryvoorzitter Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer. De genomineerden per categorie zijn:

Mensenrechten Prokkel

1. Mensenrechten Prokkel Almere

Donderdag 5 juni vindt van 19.00-21.00 een politiek panel plaats waarbij de leden van G-Kracht (mensen met een beperking) elk een eigen speerpunt hebben. Samen met hun maatje en andere geïnteresseerden (medewerkers gemeente) gaan ze aan de hand van een kwartetspel discussiëren over belangrijke onderwerpen.
Locatie: Stichting ABRI, Wagenmakerbaan 51 Almere

2. Meedoen in de samenleving Arnhem
Zorgbelang Gelderland speelt samen met Onderling Sterk Arnhem en Omstreken op dinsdag 3 juni van 19.15-21.15 een eigenwijs spel. Een nieuw, educatief bordspel speciaal ontwikkeld voor en door mensen met een beperking. Doel is om spelenderwijs in gesprek te gaan over onderwerpen waar je het anders niet zo snel over hebt en volledig gericht op de dagelijkse praktijk.
Locatie: Zorgbelang Gelderland, Weerdjesstraat 168 Arnhem

3. Bewonersraad Zuidwester en LFB Goes bezoeken B&W Goes
Bewonersraad van stichting Zuidwester en de medewerkers van LFB Goes bezoeken op dinsdag 3 juni van 19.00-21.00 politici in Goes. Om aandacht te vestigen op de acceptatie en positieve beeldvorming van mensen met een beperking in de maatschappij. Het voltallige college is aanwezig om in gesprek te gaan. Wethouder Andre van der Reest is voorzitter van de avond.
Locatie: Stadskantoor Goes, Emma de Ruijterlaan 2 Goes

4. Prokkelconferentie “Laat je horen” in Leeuwarden
De Prokkelambassadeurs van Talant organiseren op donderdag 5 juni van 14.00-16.00 een Mensenrechten Prokkel in de vorm van een Prokkelconferentie.
Locatie: De Friesland Zorgverzekeraar, Harlinger Trekweg 53 Leeuwarden.

5. Mensenrechten CollegeTour in Nijmegen
Onderling Sterk Nijmegen geeft op vrijdag 6 juni van 14.45-15.15 een gastcollege over mensenrechten op het ROC Nijmegen. Het college gaat over sporten en over het VN verdrag voor mensen met een beperking.
Locatie: ROC Nijmegen, Campusbaan 6

 

Prokkelstage

1. Stagedag VSO Bernardusschool  in Den Haag

27 leerlingen van de Bernardusschool (VSO) gaan op donderdag 5 juni stage lopen bij diverse bedrijven en organisaties in de omgeving. Onder andere bij ziekenhuis MCH Westeinde, Ministerie van Sociale Zaken (inclusief lunch met staatssecretaris Jetta Kleinsma), NedTrain, Garage Van Asch en een conciërge assisteren op het Koninklijk Conservatorium.

2. Prokkelstagedag‘Prokkelwensdag’ in Epe
Twee enthousiaste medewerkers van de koppel organiseren Prokkelstages voor cliënten van Philadelphia, De Passerel, ’s Heeren Loo, JP v/d Bent Stichting en Lijn5/Woldyne op initiatief van Stichting Koppel. Er doen maar liefst 55 cliënten mee verdeeld over 40. Aan het einde van de dag is er een afsluitende bijeenkomst in het Kulturhus in Epe.

3. Prokkelstages bij Reestmond in Meppel
Tien medewerkers van werkvoorzieningschap Reestmond lopen op donderdag 5 juni stage bij verschillende bedrijven en instellingen in omgeving Meppel. Deze stages sluiten aan bij hun interesses en hun vaardigheden. Op deze manier kunnen zij ervaring opdoen in het werken buiten Reestmond.

4. Prokkelstage op de markt in Schagen
Cliënten van de Waerden gaan op snuffelstage bij marktkooplui op de reguliere weekmarkt op 5 juni. Minimaal elf marktkooplui bieden een stage aan.

5. Leerlingen ZML De Keerkring op Prokkelstage bij Albert Heijn in Zoetermeer
Op donderdag 5 juni gaan 30 leerlingen van ZML-school De Keerkring op Prokkelstage bij alle zes de Albert Heijn filialen in Zoetermeer. Zij mogen ervaren wat het betekent om te werken en collega’s te hebben en maken kennis met het werken in de supermarkt en verrichten allerlei ondersteunende werkzaamheden.

 

Prokkel in de samenleving

1. Plezierige poëzieworkshop in Amersfoort

Op zaterdag 7 juni organiseert Special Arts een plezierige poëzieworkshop tijdens The Real Showman’s Fair in Amersfoort. Van 15.00-16.45 zullen deelnemers met en zonder beperking worden meegenomen bij het maken van een gedicht.
Locatie: Special Arts, Zonnehof 4, Amersfoort

2. Samenspel in Geertruidenberg
Op woensdag 4 juni van 12.15-16.00 zal er bij Riethuis Stromenland een sportief samenspel zijn tussen bewoners van het verpleeghuis Riethorst, bewoners van Prisma en buurtbewoners. Na een lunch wordt iedereen uitgenodigd deel te nemen aan de diverse spellen, die opgesteld staan in de tuin en het stadspark.
Locatie: Riethorst Stromenland, Venestraat 28, Geertruidenberg

3. ROC Mondriaan Leiden op Prokkelpad
Vanuit ROC Mondriaan organiseren 45 3e-jaars studenten MMZ-VIG op dinsdag 3 en donderdag 5 juni totaal 11 Prokkels. Deze activiteiten zijn een examenonderdeel van hun studie en het doel voor de studenten is om een prikkelende ontmoeting te organiseren tussen mensen met  en zonder beperking. Wisselend van een boottocht, high tea, wandeling, creatieve WK activiteiten en vogels kijken.

4. Het Grote Prokkel Muziekfeest in Meerssen
Cliënten en medewerkers van Radar organiseren op zaterdag 7 juni het Grote Prokkel Muziekfeest in Meerssen op de markt. Een grote Prokkelontmoeting met plaatselijke ondernemers, muziekhelden uit de regio, politici, instellingen, cliënten, collega’s uit de zorg en bedrijven.

5. Infomarkt en sportclinics in Veendam
Het bruist zaterdagmiddag 7 juni in het centrum van Veendam op het Veenlustplein en het Raadhuisplein. Maak kennis met verschillende activiteiten. Van rolstoelbasketbal , meerijden op een motor, zelf kunst maken, genieten van een muziekoptreden of een sportdemonstratie. Het is een samenwerking van leerlingen van de Margaretha Hardenbergschool, muzikanten, de knutselclub speciaal onderwijs, de gemeente, MEE, Compaen, Team 050, de motorclub, de Brug, On Air, Ilo clowns en jongerencentrum Break.

 

Volop participatie mensen met en zonder beperking: Week van het Prokkelen

De Prokkelweek is een initiatief van Stichting Prokkel en wordt traditiegetrouw gehouden in de eerste week van juni. Prokkel werd in 2008 bedacht door het Fonds verstandelijk gehandicapten, Sien, LFB, VGN, Stichting SPZ, ’s Heeren Loo en MEE Nederland.  Met de hulp van een aantal zelfstandig ondernemers is het tweedaagse evenement van toen inmiddels uitgegroeid tot de Week van het Prokkelen. In die week worden in heel Nederland op honderden plaatsen activiteiten georganiseerd waarbij mensen met en zonder beperking samenkomen. Mooi om te zien is dat mensen met een beperking zelf steeds vaker het voortouw nemen.