Nominaties Gouden Prokkels 2015 bekend

Uit de ruim 350 initiatieven zijn vijftien Prokkels genomineerd voor de Gouden Prokkel. Gouden Prokkels zijn bedoeld om te laten zien hoe inspirerend, divers en leuk ontmoetingen tussen mensen met en mensen zonder beperking kunnen zijn. Met deze prijs wordt dat zichtbaar en kunnen anderen daar weer inspiratie uit halen.

Er zijn drie categorieën: Prokkelen in de samenleving, Prokkelstages en Mensenrechten Prokkel. De Gouden Prokkels worden op vrijdag 26 juni uitgereikt door staatssecretaris Martin van Rijn. De genomineerden per categorie zijn:

 

Prokkel in de samenleving

gouden%20prokkel 21 – Feel Good Modeshow Amersfoort

Op woensdag 3 juni worden mensen met een verstandelijke beperking in het zonnetje gezet tijdens de Feel Good Modeshow. Mensen met een verstandelijke beperking worden omgetoverd tot model en stralen op de catwalk. De sterren zullen om 18.30 uur via de rode loper hun opwachting maken. Dat worden mooie plaatjes!

De Feel Good Modeshow is een initiatief van Rohde&Grahl, zij nodigen bedrijven uit Amersfoort en omgeving uit om de modeshow bij te wonen. Tegelijkertijd wordt er geld ingezameld voor een goed doel.

2 – Varen en klussen aan boten en auto’s Amsterdam

Op woensdag 3 juni gaan 29 leerlingen van basisschool WSV uit Amsterdam in de leeftijd van 8 tot 10 jaar samen met cliënten van TransTech Cordaan, een leer- werkbedrijf,  klussen aan auto’s en boten (lassen etc.). Vanuit TransTech vaart ook de dekschuit als transportschip met vaten bier naar diverse horecazaken in Amsterdam. De cliënten laten de leerlingen zien wat zij allemaal aan werkzaamheden doen.

3 – Bakken en high tea met de buurt Barendrecht

Op zaterdag 6 juni organiseren cliënten van de Irenestaat IJsselmonde-Oost samen met buurtbewoners een high tea. Ter voorbereiding van de high tea gaan de cliënten op donderdag- en vrijdagavond bij de buurtbewoners thuis samen taarten bakken. Zaterdag wordt iedereen uit de buurt uitgenodigd voor een overheerlijke high tea.

4 – De Grote Muziekimprovisatieshow Eindhoven

Op maandag 1 juni van 19.00- 20.30 uur is er bij het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven een spetterende show met zang, dans en muziekinstrumenten. Op het prachtige podium in de concertzaal van CKE zullen mensen met en zonder verstandelijke beperking samen muziek maken. Er zijn al een aantal repetities geweest en het belooft een bijzondere bijeenkomst te worden. Het niveau van de deelnemers is zeer divers, wat het tot een speciale improvisatieshow maakt. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook het publiek wordt uitgedaagd om hun steentje bij te dragen.

5 – Thema SAMEN: Graffiti maken en lunch Lelystad

Op donderdag 4 juni gaan leerlingen van het Groenhorst en cliënten van de Werfsjob onder leiding van graffity artist Remon Koreman een viertal kunstwerken maken. De kunstwerken zijn voor de vier sociale wijkteams in Lelystad. Wethouder Sparreboom zal de kunstwerken in ontvangst te nemen tijdens een lunch, die ook door de leerlingen van het Groenhorst en cliënten van de Werfsjob wordt bereid.

 

Prokkelstages

1 – Leerlingen van Voorthuysenschool op Prokkelstage Apeldoorn

Op donderdag 4 juni gaan leerlingen van VSO van Voorthuysenschool in de leeftijd van 14 tot 16 jaar een dag stagelopen op een plek die zijzelf uitgekozen hebben. Zoals een bakker, garage, fietsenmaker, kinderdagverblijf, woningbouwvereniging op het toneel, de marechaussee of in de wegenbouw. De school is blij met de mogelijkheden die hun leerlingen krijgen door de nieuwe Participatiewet. Zij gebruiken de Prokkelweek om de maatschappij kennis te laten maken met de leerlingen.

2 – VSO Maarland op Prokkelstage Brielle

Op donderdag 4 gaan alle leerlingen van de middenbouw een dag stage lopen op een plek die zijzelf uitgekozen hebben. Al vanaf januari zijn de leerlingen bezig om zich te oriënteren op de Prokkelstage. De school hoopt dat zij door de laagdrempelige manier van kennismaken tussen doelgroep en bedrijfsleven nieuwe stageplaatsen overhouden.

3 – Puur Natuur op Prokkelstage Hengelo

Op donderdag 4 juni gaan alle cliënten van Puur Natuur op Prokkelstage, daar waar zij willen en wensen. Variërend van gemeente Bronckhorst tot kinderboerderij, Plus supermarkt tot zwembad, basisschool tot kapsalon, vele lokale bedrijven doen mee. De stages zijn gezocht aan de hand van de wensen van de cliënt en iedereen heeft vooraf al kennis met elkaar gemaakt.

4 – Prokkelstages in Zeeland 

MEE Zeeland organiseert in totaal zo’n 60 stages door heel Zeeland voor leerlingen van de Beatrixschool Zierikzee, Deltaschool Goes, Eben Haëzerschool Kapelle, de Wingerd Terneuzen, de Klimopschool Middelburg en cliënten van Philladelphia en Gors. Diverse overheden, zorginstellingen, bedrijven en woningcorporaties bieden stageplekken aan, zoals de HEMA, ambulancepost, brandweer, duikcentrum de Witte Boulevard, Provincie Zeeland en de waterpolitie.

5 – Prokkelstage bij de beroepsopleidingen op het Deltion College Zwolle

Cliënten van de Twijn, JP van de Bent en Frion gaan een dag stage lopen op het Deltion College binnen een van de beroepsopleidingen. Zo kunnen de cliënten sleutelen aan de rally auto en een rondje rijden, bakken bij de bakkerij of meedraaien bij een echte kinderopvang.

 

Mensenrechten Prokkel

1 – Prokkelen bij ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Den Haag

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties biedt in totaal drie activiteiten aan. Op dinsdag 2 juni gaan beleidsmedewerkers van het Ministerie in gesprek met mensen met een beperking over wonen. Hoe wil je wonen en wat heb je daarvoor nodig? Op donderdag 4 juni zullen er diverse stages zijn. Team Inclusief, die beleid uitvoert m.b.t. de invulling van de banenafspraak biedt stageplekken aan. Maar ook leerlingen van VSO de Bernardusschool gaan een dag stage lopen bij de ondersteunede diensten van het Ministerie.

2 – Client Colleges Geldermalsen

Mensen met beperking die in hun dagbesteding werkzaam zijn met dieren bereiden samen met docenten en leerlingen van MBO Helicon zogenoemde Cliënt Colleges voor. De leerlingen zullen komend schooljaar Cliënt Colleges geven aan de cliënten. Maar als start mogen de cliënten eerst les geven aan de leerlingen en docente over wat zij willen leren en wat zij al kunnen. Met het motto ‘niets over (en voor) ons, zonder ons’ worden mensen met een beperking betrokken bij de voorbereiding en vormgeving van de colleges. Zij bepalen dus hoe de colleges er uit gaan zien.

3 – Cliënten de Zijlen in gesprek met raadsleden gemeente Leek

Op donderdag 4 juni gaan vanaf 19.15 uur cliënten van de Zijlen in gesprek met raadsleden van de gemeente Leek. Het doel van de bijeenkomst is om elkaar te ontmoeten en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Er wordt een presentatie gegeven over de voorlichting die op basisscholen wordt gegeven door iemand met een beperking. De gemeente zal uitleggen wat zij doen en er wordt op een creatieve manier een discussie op gang gebracht met stellingen over wonen, werken en deelnemen in de maatschappij.

4 – Heb ik recht op een positief beeld? Nijmegen

Het verdrag voor rechten van mensen met een beperking wordt in werking gesteld, maar wat betekend dat eigenlijk? Op donderdag 5 juni vertellen mensen met een verstandelijke beperking over hun ervaring met pesten en discriminatie. Heb je ook recht op een positief beeld? En er is een interview met wethouder Bert Frings. Deze activiteit wordt georganiseerd door de leden van Onderling Sterk Nijmegen. Een belangengroep voor en door mensen met een verstandelijke beperking.

5 – Gerrit van de Berkt Zeist/Utrecht

Gerrit van de Berkt is ervaringsdeskundige op het gebied van een verstandelijke beperking en is afgelopen maanden druk geweest met het organiseren van diverse Prokkels. Zo heeft hij medewerkers van de gemeente Zeist en wethouder Fluitman enthousiast gemaakt om het (bord)spel ‘Doe je mee?’ te spelen met mensen met een verstandelijke beperking. Doe je mee? is een spel waarmee mensen met en zonder een beperking op een eenvoudige en leuke manier met elkaar in gesprek kunnen gaan over meedoen in de samenleving. Daarnaast zal hij op donderdag 4 juni een gastcollege geven aan de studenten van de Hogeschool Utrecht over zijn levensverhaal. En heeft hij via zijn netwerk een Prokkelstage geregeld voor iemand anders. Prachtig voorbeeld van eigen regie en zeggenschap.