Online ProkkelParelParade op vrijdag 4 juni startsein Prokkelweek

Vrijdag 4 juni om 16.00 uur opent minister Tamara van Ark (VWS) de Prokkelweek van 2021. Zij is daarvoor online te gast tijdens de ProkkelParelParade. De online talkshow van 15.00 tot 16.30 uur waar Ellis Jongerius (ervaringsdeskundige) en Marian Geling (Prokkelprojectleider) in gesprek gaan met allerlei gasten over hun Prokkelactiviteiten.

Ook jij kunt hier bij zijn want het wordt uitgezonden op YouTube. Klik hier voor de YouTube link.

Ellis en Marian gaan onder andere praten met mensen die kleinschalige lokale Prokkels organiseren in de Prokkelweek.

Kleinschalig – lokaal
Gelukkig zijn er hier en daar weer activiteiten waarbij mensen elkaar echt ontmoeten, echt iets samen doen.

Zo is er 9 juni in Emmerhout een free run activiteit voor kinderen. Vanaf 16.00 uur doen LVB cliënten van de Baalderborg Groep en De Trans ook mee.

Bij Estinea gaan bewoners op Prokkelstage. Een mooi voorbeeld is Tom. Hij gaat een dagje aan de slag als journalist en de directeur van voetbalclub De Graafschap interviewen. Ook in andere plaatsen worden weer Prokkelstages georganiseerd. Zoals in Amersfoort en Zeist. Meestal 1 op 1 en in de buitenlucht. Fijn dat dat weer kan.
Maar er wordt meer gedaan:

In Krimpen aan den IJssel creëren ze een ‘verbinding op afstand’. Bewoners van verschillende organisaties, waaronder Philadelphia, hebben knutselwerkjes gemaakt voor oudere buurtbewoners. Op woensdag 9 juni gaan ze die persoonlijk bezorgen. Ze doen er een kaartje bij. Daarop schrijven ze waarom ze dit doen.
En leerlingen van het Orion college in Amsterdam krijgen een digitale rondleiding bij het UWV. Hoe werkt de catering en de postkamer? Zo zien ze het hoe het daar gaat en kunnen ze er misschien volgend jaar wel weer echt stage gaan lopen.

Overige onderwerpen
Wandelen, samen of alleen. Het Prokkel-ommetje helpt daarbij. Al bijna 200 mensen hebben de app Ommetje gedownload, wandelen mee in het team Prokkel-ommetje en dagen hiermee zichzelf, collega’s en/of cliënten uit gezond bezig te zijn. Erin en Evert vertellen wat ze zo leuk vinden aan het Prokkel-ommetje.

Ook vertellen cliënten, begeleiders en medewerkers van ’s Heeren Loo wat Prokkelen hen heeft gebracht en gaan Ellis en Marian in gesprek met Ad en Martien, de bedenkers én organisatoren van de PeelProkkel. Hoe mooi het is dat wethouders uit de Peelgemeenten – door te Prokkelen – veel meer oog hebben gekregen voor het welzijn van hun inwoners met een verstandelijke beperking. En dat zij ook regelmatig met elkaar optrekken.

Verder gaat het over het INC. Festival, het online festival voor jongeren met en zonder beperking, van 8 t/m 10 juni.

En kun je als kijker meedoen aan de quiz ‘Raad het woord!’ met Jarno (LFB). De ProkkelPrijzenPrinses reikt prijzen uit aan de winnaars.

Alle activiteiten op Prokkel.nl
Een overzicht van alle Prokkelactiviteiten in de Prokkelweek en in de zomer is hier te bekijken.
Hieronder lichten we nog enkele activiteiten uit:

Mega Prokkel bingo
Donderdagavond 10 juni tussen 18.30 en 21.00 uur is er een grote landelijke online bingo in samenwerking met zorgorganisatie De Zijlen (partner van stichting Prokkel). Vanuit het hele land meldden woongroepen, dagbestedingslocaties en overige geïnteresseerden zich aan, er zijn maar liefst 500 kaarten verkocht. Er zijn leuke prijzen te winnen, aangeboden door stichting Prokkel en enkele van haar partners: Cordaan, De Trans en UWV.

MuseumProkkel
De musea gaan weer open!
Hoe kunnen ervarings- deskundigen er voor zorgen dat een museumbezoek leuk en toegankelijk is? Daar gaat het over bij het nieuwe project ‘Hoe werkt een museum?’. Mystery guests met een verstandelijke beperking bezoeken musea en kijken wat er beter kan.

Wil jij zo’n mystery guest zijn? Meld je dan aan: klik hier

ProkkelOpPad zomer 2021
Een ochtend of middag met elkaar op pad (in je eigen buurt), opdrachten uitvoeren en zo elkaar beter leren kennen, dat is waar het bij ProkkelOpPad om gaat. ProkkelOpPad is een opdrachtentocht die is bedacht voor groepen van tien personen – vijf met én vijf zonder verstandelijke beperking. Bijvoorbeeld als bedrijf of gemeente samen met bewoners van een woongroep.

Je kunt ProkkelOpPad als groep lopen, maar je kunt de groep ook opsplitsen in duo’s, om het meer coronaproof te maken.

Doe mee (voor € 500,- per team) en ontvang de ProkkelOpPadKnapzak met de handleiding, kennismakingskaarten, routekaarten en opdrachtenkaarten en nog wat leuke hebbedingetjes. Met deze bijdrage steun je bovendien ook Stichting Prokkel. Zo kan de stichting doorgaan met het organiseren van ontmoetingen in de Prokkelweek en daarbuiten om mensen met elkaar te verbinden en ervaringen te kunnen (laten) delen.

Online BeleidsProkkels bij en met de overheid
Mensen met een verstandelijke beperking denken en praten mee over het beleid dat overheidsorganisaties maken. Deelnemers stellen vragen en geven vanuit hun hun eigen ervaringen input aan beleidsmedewerkers, zodat zij in de toekomst beter beleid kunnen maken voor deze doelgroep. Met medewerking van de ministeries van BZK, EZK, OCW, SZW en VWS. Daarnaast doen ook de Nationale ombudsman, SVG en UWV actief mee. Bijzonder is de BeleidsProkkel met de VNG. Onder de noemer ‘Iedereen doet mee in de gemeente’ gaan zo’n 40 duo’s daarover met elkaar in gesprek.

Landelijk projectleider Marian Geling: “Het is mooi om te zien dat bij het maken van beleid de mensen om wie het gaat, er zelf steeds meer bij betrokken worden. Dat zorgt voor een beter beleid én het doet ook wat met de mensen zelf. Ze worden zelfverzekerder, kunnen en durven beter aan te geven wat ze nodig hebben. En wethouders en beleidsmakers geven op hun beurt aan dat zij heel erg blij zijn met de openheid van hun inwoners met een verstandelijke beperking. Het geeft hen meer inzicht hoe je op een prettige manier rekening kunt houden met belangen én wensen van hun inwoners”.