Prokkel Jubileum: op pad met Aveleijn (verslag Rens)

Een dag op pad als maatje van Inge
Prikkelende ontmoetingen bij het Prokkel Symposium

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Dat kan tussen twee mensen zijn, maar ook in een groep. Woensdag 15 november werd vanwege het tienjarig bestaan van de Prokkelweek het Prokkel Symposium georganiseerd in het stadhuis van Arnhem. Een dag vol plezier, maar ook met veel informatie over zaken waar je normaal gesproken niet over nadenkt.

Uiteraard kwamen ook vanuit Aveleijn razend enthousiaste cliënten én hun maatjes naar deze bijzondere middag. Opstappen in Almelo, Borne of Goor en daar pas kennismaken met een nieuw maatje. Vervolgens samen naar het Prokkel Symposium; zo is het precies bedoeld. Vanuit Aveleijn werd Inge Nijenhuis gekoppeld aan mij als maatje.

Eerste kennismaking
Nederlandstalige muziek, scherpe opmerkingen en veel lachen; zo is de heenreis te omschrijven. Op een luchtige manier kennismaken met nieuwe mensen, daar werd niet moeilijk over gedaan. Zo ook de kennismaking tussen mij en Inge. Het gevoel van cliënt en maatje sloeg al snel om in het gevoel van maatje maatje. Samen als mens een dag optrekken, zonder ook maar enig verschil; zo hoort het!

Dagbesteding en vrijwilligerswerk
Inge Nijenhuis, 26 jaar, woont in Neede in een eigen appartement waar ze 24 uur per dag hulp kan krijgen. Koken en wassen doet Inge zelf, bij het schoonmaken krijgt ze hulp. “Drie dagen per week ga ik naar de dagbesteding van Parlijn in Eibergen. Hier houd ik me vooral bezig met breien, haken of knutselen. Eén dag in de week doe ik vrijwilligerswerk als begeleider bij de gymlessen in Neede. Ik help kinderen en volwassenen met een beperking, zodat ze lekker kunnen sporten. Als ik vrij ben, ga ik het liefst relaxen en spannende series kijken.”

“Bij Parlijn zit ik helemaal op mijn plek. Vroeger werd ik niet altijd begrepen. Ik raakte dan geprikkeld en werd chagrijnig. Nu heb ik goede begeleiding en dus ook veel plezier op de dagbesteding. Voor het Prokkel Symposium heb ik speciaal een dag vrij genomen. Wat ik precies kan verwachten weet ik niet, maar dat ik samen met jou op stap ga vind ik super leuk”, vertelt ze mij enthousiast.

Iedereen een maatje, niemand uitgezonderd
Aangekomen in Arnhem stapten we het imposante stadhuis binnen. Na gebak en thee de tribune op en kijken naar ‘De Prokkel draait door’ met bekende Nederlander Gijs Wanders die de honneurs waarnam voor Matthijs van Nieuwkerk. Iedereen had deze dag een eigen maatje, dus Gijs ook. Na het boeiende gesprek en muziek van ‘huisband’ Opus 3 uit Dokkum was het tijd voor de eerste workshops.

Inge en ik namen deel aan de workshop ‘De gevoelige plaat’. We legden verschillende gevoelens vast op de foto. Blij, verdrietig, boos of verbaasd; Inge draaide er haar hand niet voor om. Naast deze workshop konden we kiezen uit bijvoorbeeld: een workshop 3D-printen, communiceren, pitchen, rechten of onderwijs.

In de tweede ronde kozen we voor de workshop ‘Ga niet langs start, ga direct naar de gevangenis’. Ook mensen met een beperking komen in de gevangenis. Hoe gaat dat in zijn werk en waar wordt wel of juist geen rekening mee gehouden. Daar denk je niet alle dagen over na. Dat gold voor meerdere workshops. Samen nadenken en praten over iets wat soms vanzelfsprekend lijkt, dat leidde tot mooie gesprekken tussen de workshopleiders, cliënten en hun maatjes. Een afscheid met een hoop dankwoorden ontbrak zeker niet in de tweede ronde van ‘De Prokkel draait door’. Hierna was het tijd om huiswaarts te keren.

Dag vol ontmoetingen
Een bijzondere dag vol plezier en waardevolle informatie. Maar bovenal een dag met ontmoetingen, goede gesprekken en zelfs nieuwe vriendschappen. Iedereen heeft een beperking, alleen zie je die bij de één wat beter dan bij de ander. Inge: “Zo’n dag als vandaag heb ik nog nooit meegemaakt. Een middag optrekken met iemand die ik nog helemaal niet kende; dat is pas echt een leuke ontmoeting!”

Rens (25) is communicatiemedewerker bij een bureau en door Aveleijn gevraagd om  mee te gaan als Prokkelmaatje.