Prokkelduo’s actief bij de verkiezingen

Op woensdag 17 maart 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. De Nederlandse bevolking, boven de 18 jaar, mag dan zijn of haar politieke stem uitbrengen. Stemmen gebeurt in stemlokalen verspreid over de gemeentes in Nederland. Het merendeel van de werkzaamheden op deze stembureaus wordt gedaan door vrijwilligers. Stichting Prokkel stimuleert deze activiteit door een Prokkelduo binnen de gemeente te laten werken op een stembureau.

Als Prokkelduo (een vrijwilliger met en een vrijwilliger zonder licht verstandelijke beperking) gaan dit jaar Lisa en Hanneke aan het werk in ‘hun’ stemlokaal in Oude IJsselstreek. In het geval van Lisa en Hanneke is Lisa degene met een licht verstandelijke beperking, maar zoals ze alle twee vinden: “Eigenlijk heeft iedereen beperkingen, niemand is perfect.” Hoewel Lisa naar eigen zeggen niet veel heeft met politiek is ze toch ingegaan op de uitnodiging van Stichting Prokkel om als vrijwilliger een stembureau te bemannen. Hanneke gaat op haar beurt weer mee als vrijwilliger om Lisa in dit avontuur te begeleiden en om te kijken of de procedures voor mensen met een verstandelijke beperking te snappen zijn. “Ik vind politiek wel een belangrijk onderwerp, maar ik snap dat het voor Lisa anders is. De onderwerpen en het taalgebruik in de politiek zijn niet vanzelfsprekend voor iedereen te begrijpen. Door te Prokkelen willen we daar graag iets aan veranderen.

Lisa en Hanneke hebben elkaar ontmoet tijdens een Prokkel event waar zij voor hun werk waren. Lisa werkt voor Estinea, een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt. Hanneke werkt als zelfstandig tekstschrijver voor een opdrachtgever. Op het evenement ontdekten de dames dat ze een klik hadden en een gezamenlijke hobby: naar het theater gaan. Hanneke nodigde Lisa uit om mee te gaan naar een voorstelling en sindsdien spreken ze geregeld af en zijn ze theatermaatjes. Op woensdag 17 maart aanstaande zijn Hanneke en Lisa vrijwilliger, maar de volgende keer dat ze elkaar zien zijn ze gewoon weer theatermaatjes, zo zien ze dat.

Stichting Prokkel stimuleert tal van “Prokkel” activiteiten. De betekenis van “Een Prokkel” is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand zonder.
Dit jaar zijn er Prokkelduo’s actief op stembureaus in Aalten, Assen, Baarn, Enschede, Gouda, Oude-IJsselstreek en Winterswijk.

Het is een mooie manier om te laten zien dat mensen met een (licht) verstandelijke beperking graag van betekenis zijn in de samenleving. Dit jaar in zeven gemeenten, volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen, in elk gemeente. Daar gaan we voor”, aldus Marian Geling, landelijk projectleider van Stichting Prokkel.