Prokkelweek heeft voor veel (lokale) ontmoetingen gezorgd en wie krijgt de Gouden Prokkel?

Verwondering, positiviteit en wederzijds begrip. In de Prokkelweek hebben weer veel fantastische ontmoetingen plaatsgevonden. Een terugblik op een succesvolle week vol (lokale) activiteiten waaraan mensen met en zonder (licht) verstandelijke beperking deelnamen. En wie willen jullie nomineren voor de Gouden Prokkel?

In de regio Oude IJsselstreek gingen heel veel wensen in vervulling. Wensen die zorgden voor waardevolle ontmoetingen. Ze waren opgehaald rond de jaarwisseling en in de Prokkelweek vonden ze plaats. Niet allemaal, want sommige wensen waren wel heel groot, maar heel veel wel. Fieneke Hulshof, participatiecoach bij Estinea, vertelt er graag over: “Een stuk of veertig ontmoetingen en activiteiten hadden we geregeld. Er was iemand die graag in het bedrijf van zijn broer wilde kijken. Hij mocht het kantoor zien en in de werkplaats kijken. Het was heel gezellig en die jongen kende ook nog iemand die er aan het werk was, dus die maakte met hem ook nog een praatje. Een andere leuke ontmoeting was tussen een van onze cliënten en een eigenaar van een Cadillac. Die cliënt wilde graag in een bijzondere auto rijden en dus hebben ze door de Achterhoek getoerd. Weer iemand anders had als wens ‘wandelen’. We hebben gekeken waar hij woonde en via ons netwerk een match gemaakt met een buurtbewoner. Ze bleken elkaar toevallig van vroeger te kennen. Een vervolgafspraak lijkt in de pijplijn te zitten. Ook kwam er bij een van onze groepen een bekende artiest hier uit de regio langs, Hans Keuper. Je snapt dat ook die ontmoeting erg in de smaak viel.”

Veel enthousiasme, vreugde en plezier

Fieneke is blij met alle Prokkels. “Het levert heel veel enthousiasme, vreugde en plezier op. Cliënten praten er veel over, ook met elkaar, waardoor steeds meer mensen mee willen doen. Dat is een positieve ontwikkeling. Wat ik ook merk is dat mensen nieuwe talenten en hobby’s ontdekken. Vorig jaar hadden we een jongen die een Prokkelstage in een garagebedrijf wilde doen. Hij keek mee met een monteur en het bleek dat hij zelf veel talent had. Later gaf hij aan graag in een garagebedrijf te willen werken en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Een ochtend per week werkt hij er nu. De positieve energie die het hem geeft en ook andere mensen die Prokkels doen, voel je binnen de organisatie. Mensen zitten lekker in hun vel, voelen zich zelfverzekerder en hebben leuke dingen te vertellen. Voor mijzelf levert het trouwens ook veel op, want het vergroot mijn netwerk, wat handig is als ik weer een leerwerkplek zoek.”

In de cabine van de NS-machinist

Positieve energie

Op vele plekken in het land vonden ontmoetingen plaats die georganiseerd waren door de lokale welzijnsorganisaties. In Eibergen werd samen de avond4daagse gelopen en in Rottevalle was een markt waar standhouders en artiesten met en zonder beperking te vinden waren. Ook in Krimpen aan den IJssel was het feest: daar kwamen mensen met en zonder verstandelijke beperking samen op een festival, georganiseerd door de lokale welzijnsorganisatie. Daarnaast waren er tevens landelijke initiatieven, mede mogelijk gemaakt door het grote netwerk van de stichting. Op de ministeries van BZK, I en W, OCW, SZW en VWS gingen mensen met elkaar in gesprek over beleidszaken en de NS en KRO-NCRV gaven een kijkje achter de schermen.
Al met al kijken we terug op een succesvolle week: “Iedereen die we spaken was enthousiast. De ontmoetingen hebben als doel om te verbinden en begrip te hebben voor elkaar en daarin zijn we zeker weer geslaagd. Vooral valt het op hoeveel mensen het hebben over de positieve energie die er altijd bij de ontmoetingen hangt.”

Gouden Prokkel

We gaan intussen de meest bijzondere, inspirerende ontmoetingen uit de Prokkelweek verzamelen. Vrijdag 22 september wordt namelijk de Gouden Prokkel van 2023 uitgereikt.
Wie draag jij voor? Welke Prokkel verdient volgens jou de Gouden Prokkel? Tot 1 juli kun je dat via onderstaand formulier doorgeven.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.