Prokkelweek zorgt voor een stap naar buiten

Op woonzorgpark Willem van den Bergh in Noordwijk, onderdeel van zorggroep ’s Heeren Loo in Noordwijk, wonen zo’n 1.900 mensen met een verstandelijke beperking. ‘In de Prokkelweek organiseerden we daarom altijd grote evenementen, zoals een koppeling aan ons zomerfeest en een pianoconcert’, zegt Petra Oude Kempers, jongerenwerker en vrijetijdscoach. “Best arbeidsintensief en toch wat anoniemer. Dit jaar zijn we op zoek gegaan naar activiteiten, die voor een kleiner aantal deelnemers meer op maat zijn.

Het pianoconcert als grootschalige activiteit is gebleven. Verder gaat een groot aantal bewoners met een ernstig meervoudige beperking rolstoeldansen met Angela. Daarnaast hebben we dus ingezet op meer kleinschalige ontmoetingen. Zo gaan twee groepjes jongeren op bezoek bij penitentiaire instellingen in Rotterdam in Heerhugowaard. En één jongere vormt met een bestuurslid van een andere grote zorginstelling een duo tijdens Prokkel op Koers. ‘Hij had nog nooit gezeild en wil heel graag vertellen over zijn leven, zijn bezigheden en zijn hobby’s’, zegt Petra. ‘Verder hebben we een groepje dat al voor de derde keer meedoet met de ProkkelSterrenslag. Deze keer met medewerkers van ons nieuwe vervoerbedrijf, dat op die manier intensief kennis kan maken met onze bewoners én reclame kan maken voor zichzelf.

Petra vertelt dat deelname van meer bewoners aan BeleidsProkkels en stages bij de overheid wat kleiner is dan ze had gehoopt, maar ook dat ze blij is met wat er wél gaat gebeuren. ‘Met individuele activiteiten komt de prikkelende ontmoeting beter uit de verf dan bij grote evenementen.

Wat Petra mooi vindt is de wederkerigheid, zoals ze die bijvoorbeeld heeft ervaren bij een eerder bezoek aan de gevangenis in Rotterdam. ‘Onze jongeren zagen dat het niet leuk is om in de gevangenis terecht te komen en de penitentiair medewerkers realiseerden zich dat sommige gevangenen ook wel eens een verstandelijke beperking zouden kunnen hebben.

De meerwaarde van de Prokkelweek vindt Petra dat mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar ontmoeten en merken dat het leuk is om dingen samen te doen. ‘Onze jongeren komen op plaatsen waar ze normaal niet zo snel zouden komen. Hun leven speelt zich vooral binnen de instelling af en hiermee doen ze een stap naar buiten.