Terugblik netwerkbijeenkomsten

Tussen woensdag 17 en woensdag 31 januari reisden we het hele land door voor de Prokkel netwerkbijeenkomsten. Van Roermond tot Drachten en van Goes tot Groningen, we waren in alle windstreken te vinden. In totaal zijn er 356 mensen bij aanwezig geweest, dit zijn er 23 meer dan in 2017. In de meeste provincies waren rond de 30 deelnemers. Drie provincies steken er bovenuit: Zuid-Holland (41), Noord-Brabant (39) en Utrecht (39).

Dit jaar hadden we een nieuw onderdeel tijdens de bijeenkomsten: het kennismakingsspel. Bij de meeste bijeenkomsten werd dit verzorgd door ervaringsdeskundigen. In Arnhem en Goes werd dit onderdeel verzorgd door de LFB, in Lelystad en Groningen door ’s Heeren Loo, in Amersfoort door Amerpoort, in Amsterdam door Cordaan, in Drachten door Talant, in Deventer door Estinea, in Dordrecht door Philadelphia en in Den Bosch door Prisma. 

Het kennismakingsspel was er in verschillende vormen. Bijvoorbeeld de ‘Voorstel Bingo’. De bingo bestaat uit vijf vragen waarbij je een antwoord moet zoeken. Het leuke is dat het antwoord altijd een persoon moet zijn. Er zitten vragen bij als ‘Vind iemand die van Nederlandstalige muziek houdt’ of ‘Vind iemand die een huisdier heeft’ of ‘Vind iemand die van koken houdt’. Iedereen heeft vijf vragen op zijn papier en als je dan bij alle vragen een antwoord hebt gevonden, dan heb je bingo! Het spel is een mooi middel om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan, op een laagdrempelige manier. Bovendien zie je dat mensen op bepaalde personen af durven te stappen, wat ze anders misschien niet zo snel hadden gedaan. Het maakt het eenvoudiger om iemand een vraag te stellen.

 

 

 

 

 

 

 

Ook was er bijvoorbeeld het spel ‘Voorstellen aan de hand van je hand’. Hierbij staat elke vinger symbool voor een vraag:

  • Duim: Wat vind je leuk aan Prokkel?
  • Wijsvinger: Wat is je idee bij een Prokkel?
  • Middelvinger: Wat vind je lastig aan een Prokkel?
  • Ringvinger: Wat vind je belangrijk bij een Prokkel?
  • Pink: Waar ben je klein in en zou je in willen groeien door een Prokkel?

Ook dit is een goed middel gebleken om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan.

Daarnaast waren er nog meer kennismakingsonderdelen, waaronder het Creatiespel. Het Creatiespel is een spel met stickers, waarbij mensen het gesprek aangaan met mensen uit een andere sector, of juist met iemand uit de eigen sector. Het spel duurt vijf rondes en in elke ronde wissel je je eigen adressticker met die van je gesprekspartner. Uiteindelijk verzamel je zo vijf adresstickers van mensen met wie je hebt gesproken en waarmee je later weer contact kunt opnemen.

Iedereen kon dus tijdens de bijeenkomsten makkelijk met een ander in gesprek, zowel mensen mét als zonder verstandelijke beperking. Het werkt goed en er komen mooie contacten uit. In Noord-Brabant bijvoorbeeld hebben enkele partijen tijdens de netwerkbijeenkomst afgesproken om aan het eind van de Prokkelweek samen een afsluitende bijeenkomst te organiseren, in Tilburg. Op deze bijeenkomst is iedereen uit Noord-Brabant welkom die mee heeft gedaan aan de Prokkelweek!

Zomaar een voorbeeld, maar zo zijn er nog wel meer. Er zijn weer vele ideeën ontstaan, die we ongetwijfeld terug zullen in de aankomende Prokkelweek.

Heb je de netwerkbijeenkomst in jouw provincie gemist? Bekijk dan hier de PowerPointpresentatie, zodat je alsnog het een en ander kunt nalezen.