Terugblik op de Inclusieve Stembureaus en Prokkelweek 2024: wederom veel betekenisvolle ontmoetingen

Met 350 duo’s in 220 gemeenten hebben ook dit jaar de Inclusieve Stembureaus bijgedragen aan een inclusievere samenleving. En dat was niet alles, want de week erna vond de Prokkelweek plaats waarin veel mensen met en zonder verstandelijke beperking samen zijn opgetrokken. Drie van die ontmoetingen zullen eind van de zomer een Gouden Prokkel winnen.

Er zijn drie categorieën voor de Gouden Prokkel dit jaar: beeldvorming en media, ⁠beleid en overheid en beleven en ontmoeten. Voor 1 juli zal stichting Prokkel bekendmaken welke genomineerd zijn in de verschillende categorieën. De ontmoetingen die kans maken hebben plaatsgevonden in de Prokkelweek. Op donderdag 13 juni waren er veel BeleidsProkkels en Prokkelstages bij diverse ministeries, de Eerste Kamer, het CBR, het UWV, de Geschillencommissie en ook veel lokaal organisaties en bedrijven deden mee.

Daarnaast waren er de rest van de week op allerlei locaties ontmoetingen, zoals bijvoorbeeld in Lelystad, waar GOL alweer voor de 13e keer een Prokkeldag organiseerde, dit keer in het teken van samen bewegen.

In deze week vond toevallig ook de ‘Buitenspeeldag’ plaats, waarvan de Trans en de Baalderborg Groep in Emmen gebruik maakten. Dat is natuurlijk ook heel mooi: aansluiten bij dat wat er is en zorgen dat mensen met en zonder beperking mee kunnen doen.

Ook de Inclusieve Stembureaus die er waren tijdens de Europese verkiezingen waren een succes. Niet alleen in aantal, maar ook wat betreft de ervaringen die mensen met en zonder beperking hebben opgedaan. Ervaringsdeskundige Bianca van Zanten en Marian Geling van stichting Prokkel mochten erover vertellen bij Omroep Max en Hugo de Jonge bezocht Mimy en Hans, het Prokkelduo in de gemeente Noordwijk.

We blikken terug op twee betekenisvolle weken en kijken vooruit naar alle nieuwe ontmoetingen die ook de komende tijd weer gaan plaatsvinden.