Tien kanshebbers voor de Gouden Prokkel

Op vrijdag 30 september a.s. reikt minister Carola Schouten in Utrecht de prijzen uit voor de twee Gouden Prokkels. Dit zijn prijzen die worden uitgereikt aan de mooiste initiatieven waarbij ontmoetingen hebben plaatsgevonden tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.

In Nederland gaan steeds meer geluiden op voor een inclusievere samenleving. Ook voor mensen met een lichte of zware verstandelijke beperking, één miljoen inwoners in totaal, is er nog veel te verbeteren. Om die inclusie te bevorderen zet stichting Prokkel zich het hele jaar in. De twee bekendste activiteiten van de organisatie zijn de campagne ‘Inclusieve Stembureaus’ in maart en de landelijke Prokkelweek in juni.

Allereerst nogmaals het begrip Prokkel. Dat is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met en iemand zonder een (licht) verstandelijke beperking. Tijdens de landelijke Prokkelweek afgelopen juni hebben vele mensen met en zonder verstandelijke beperking – waaronder groepen studenten en mensen uit het bedrijfsleven – elkaar ontmoet. Marian Geling, landelijk projectleider, kijkt terug op een mooie editie: “De week levert een bijdrage aan het realiseren van een meer inclusieve samenleving. De Prokkelactiviteiten verbreden de blik van de deelnemers en werken inspirerend voor anderen. Uit al die activiteiten worden elk jaar genomineerden gekozen die kans maken op de Gouden Prokkel, de prijs voor de mooiste/beste/interessantste initiatieven en ontmoetingen.”

Dit jaar zijn er tien genomineerden verdeeld over twee categorieën: de Gouden Starters en de Gouden Kanjers: oftewel gloednieuwe of juist trouwe initiatieven. De tien genomineerden werden gekozen uit 165 initiatieven. Er zijn genomineerden op lokaal niveau, maar ook op landelijk niveau (o.a. Eerste en Tweede Kamer, Geschillencommissie en UWV). Een volledig overzicht van de genomineerden staat hier: https://www.prokkel.nl/gouden-prokkel/
Ook staan er interviews met de genomineerden op de site: https://www.prokkel.nl/nieuws/

De prijsuitreiking vindt plaats op 30 september, bij verzekeraar a.s.r in Utrecht. De bijeenkomst duurt van 15.00 tot 17.30 uur. Rond 16:45 uur reikt minister Carola Schouten de prijzen uit.
Aanmelden voor deze bijeenkomst kan hier.

Prokkelen met kinderen